confinament municipis barcelona

No és possible moure’s del municipi per visitar la família, anar a comprar, a un restaurant, al cinema o al teatre. El confinament municipal, que des del 7 de gener s’aplica cada dia de la setmana, limita la mobilitat dels ciutadans a la seva població de residència. Ara bé, sí que es pot sortir del municipi per exercir el dret de participació política, és a dir, per anar a un míting electoral. Una possibilitat que es podrà exercir a partir d’aquest divendres quan començarà la campanya per a les eleccions del 14-F.

El dret de manifestació i de participació política és una de les caselles que es poden marcar en el certificat autoresponsable d’entrada i sortida del municipi, per poder justificar davant de les autoritats un desplaçament que d’altra manera es troba limitat.

Budó: “S’ha de garantir un dret fonamental”

La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha defensat el desplaçament a un altre municipi per assistir a un míting electoral. “S’ha de poder garantir el dret de participació política”, ha assegurat, perquè és un “dret fonamental”. Budó ha recordat que el protocol dels actes electorals ja estableix unes mesures sanitàries adients a la situació actual. “Els mítings s’han de poder celebrar amb totes les mesures sanitàries“, de la mateixa manera, ha dit, que també és possible anar al teatre.

Aragonès demana “sentit comú”

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, recorda que el dret d’assistir a un míting s’ha de poder garantir i ha insinuat que, si no hagués estat així, algú hauria pogut recórrer als tribunals. Ara bé, demana “sentit comú” a la ciutadania “per sobre de qüestions tècniques i jurídiques” i apunta que la majoria d’actes seran virtuals, amb registre previ d’assistents per als que siguin presencials.

Prohibicions per als actes electorals

La permissivitat per desplaçar-se a un míting electoral fora del municipi de residència contrasta amb el protocol estricte, aprovat pel Procicat, que s’ha d’aplicar en els actes electorals d’aquesta campanya.

S’han de prioritzar els actes a l’aire lliure i telemàtics, i evitar tot contacte físic, com petons, abraçades i encaixades de mans. A més, els actes electorals han de ser estàtics, sense mobilitat dels assistents, i s’organitzaran amb un registre i, si cal, amb seients preassignats. Tampoc no es podrà circular entre el públic, ni durant l’acte, ni en començar, ni en acabar. No es permet picar de mans. Tampoc no es permeten elements comuns com pancartes o similars, ni es pot distribuir elements de propaganda. Tampoc no es podran fomentar ni els càntics ni els crits en espais tancats.

La distància mínima entre assistents serà de dos metres, excepte en els integrants d’una mateixa bombolla, i l’aforament s’haurà de limitar a la meitat.