En una roda de premsa a l’Agència Catalana de Notícies, la candidata d’En Comú Podem a les eleccions del 14-F, Jéssica Albiach, ha assegurat que, malgrat que la seva formació té al programa un referèndum d’autodeterminació pactat per a Catalunya, “ara no és moment de generar expectatives que no es poden complir, ni de falses esperances”. Considera que, a més, “és un sentiment compartit” amb formacions com la CUP i ERC.

Per això, ha afegit que li sorprendria que el referèndum “fos un problema per a ERC a l’hora de fer un govern amb nosaltres quan hi ha un consens ampli que ara no hi ha prou força per fer-lo”. Amb aquest horitzó llunyà del referèndum, els comuns proposen un acord en el marc de la taula de diàleg entre el govern català i l’espanyol, que posteriorment sigui votat pels catalans.

En Comú Podem proposa un possible acord d’aquesta taula que seria crear una disposició addicional a la Constitució que reconegui Catalunya com a nació i que n’elevi les competències. També reclama una millora del finançament i l’alliberament dels presos.

Els ministres de Podem, a favor dels indults

Albiach ha tornat a defensar la llibertat dels presos independentistes. Ha assegurat que la via més ràpida és la dels indults, dels quals, ha dit, pot assegurar “que tots els ministres de Podem i d’En Comú Podem votaran a favor”. Una altra via que pot conduir a la posada en llibertat dels presos, ha recordat, és la reforma del Codi penal que modifiqui el delicte de sedició.

Un possible pacte amb la CUP?

Sobre pactes, a Albiach li han preguntat si, més enllà de PSC i ERC, s’imagina un govern de les esquerres en què també hi hagués la CUP. Sobre aquesta possibilitat ha dit que veu els cupaires “més a prop de JxC”. Ha afegit, a més, que amb la CUP es poden entendre “en temes socials i econòmics, però no el terreny nacional, ja que no són partidaris de la taula de diàleg”.