dia 5 eleccions catalunya directe

La campanya de les eleccions a Catalunya del 14-F agafa embranzida. Els mítings electorals i els actes arreu del territori, tot i la pandèmia i les mesures covid, ja s’han posat en marxa per part de tots els partits, mentre arribem als últims dies per exercir el vot per correu i s’ultima la presentació dels programes electorals. Seguim el cinquè dia de campanya dels candidats a presidir el govern català.

21:38
   

Fi del seguiment del cinquè dia de campanya

Finalitzem aquí el seguiment, minut a minut, del cinquè dia de campanya del 14-F. Gràcies per seguir-nos!

21:36
   

La taula de diàleg centra la discussió el cinquè dia de campanya

Les valoracions sobre la taula de diàleg en l’escenari postelectoral han centrat la cinquena jornada de la campanya per a les eleccions al Parlament de Catalunya. Aquesta taula, que reuneix La Moncloa i la Generalitat, havia de celebrar-se un cop al mes per reconduir la situació de conflicte polític entre Catalunya i Espanya, però la pandèmia va fer que només se celebrés en una ocasió: el febrer del 2020. Ara, ERC ha proposat reactivar-la després del 14-F i tant el PSC com els comuns s’hi han mostrat a favor.

Aquí trobaràs el resum del cinquè dia de campanya electoral.

21:35
   

Puigdemont afirma que nomésJxC traurà l’Estat de la “ganduleria”

El president de JxC, Carles Puigdemont, ha assegurat que només una victòria del seu partit en les eleccions del 14 de febrer pot forçar l’Estat a negociar i despertar-lo de la seva “ganduleria”. L’expresident del govern també ha defensat la cap de cartell a les eleccions, Laura Borràs, en una connexió des de Waterloo al míting d’aquest dimarts a Terrassa: “És la candidata a qui posaran les coses més difícils“.

21:33
   

Aragonès vol per a la Generalitat el model de govern de Tarragona

ERC ha tancat el cinquè dia de campanya electoral per a les eleccions a Catalunya el 2021 a Tarragona, amb ajuntament republicà. El candidat de la formació, Pere Aragonès, ha clamat fer a la Generalitat “el que va passar a Tarragona”. En aquesta ciutat, l’alcalde d’ERC, Pau Ricomà, governa amb En Comú Podem i el suport de JxC i la CUP.

21:27
   

La CUP vol una independència que planti cara a l’Ibex

La CUP ha reclamat un independentisme “que planti cara a l’Ibex-35” en la propera legislatura. En un acte de campanya per a aquestes eleccions al Parlament de Catalunya, el diputat dels anticapitalistes al Congrés dels Diputats Albert Botran ha afirmat que les grans empreses espanyoles van en contra de les “vides” i el “benestar” dels catalans. Segons ell, hi ha un oligopoli que imposa “factures desproporcionades”.

21:12
   

Joan Mena (ECP) a Borràs: “Li agradaria poder marxar a Andorra”

El diputat d’En Comú Podem al Congrés, Joan Mena, en un acte de campanya per al 14-F a Terrassa, ha comparat la candidata de JxC, Laura Borràs, amb el ‘youtuber’ El Rubius, envoltat en polèmica els darrers dies per haver-se traslladat a Andorra per pagar menys impostos. “Laura Borràs és El Rubius de la política catalana, a ella també li agradaria poder marxar a Andorra i no pagar impostos”, ha dit en un acte de campanya a Terrassa. El diputat ha assegurat que JxC i PPC “comparteixen model fiscal” i ha dit que pretenen que Catalunya sigui “l’Andorra del sud”.

20:53
   

Mitjà demana que els malalts de covid no puguin votar a la mesa i ho facin per correu

Oriol Mitjà ha fet arribar a la junta electoral un missatge per demanar que les persones infectades de covid no puguin votar a la mesa electoral. Demana també, que aquestes persones se’ls proporcionin totes les facilitats per efectuar el vot per correu. Mitjà adverteix que als EUA es van infectar membres d’algunes meses.

20:30
   

Cs presenta un paquet d’ajudes a autònoms

El candidat de Ciutadans a les properes eleccions catalanes, Carlos Carrizosa, ha demanat que els autònoms que no tenen cap ingrés no hagin de pagar la quota trimestral. “Zero ingressos, zero quotes”, ha dit. “Menys indults per als presos que van fer un cop i més indults per als autònoms”, ha dit durant un acte sobre mesures econòmiques que ha celebrat aquest dimarts a la tarda

19:58
   

lla: “La meva pàtria són uns serveis públics forts”

El PSC ha seguit aquest dimarts a la tarda amb la campanya d’aquestes eleccions del 14 de febrer amb un acte en què el candidat, Salvador Illa, ha conversat amb representants del sector de la salut, l’educació i la protecció social. El cap de llista dels socialistes ha explicat que preveu crear 10.000 places de residències per a gent gran i centres de dia: “Un pla de xoc per reduir la llista d’espera en dependència”, ha afirmat.

19:44
   

Torra lamenta que Junqueras “no mantingui la solidaritat antirepressiva” amb Borràs

Quim Torra ha trencat el seu silenci en campanya per sortir en defensa de la candidata de JxC, Laura Borràs. Aquest matí el líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que si l’exconsellera hagués estat militant dels republicans, el partit li hauria demanat que renunciés de les responsabilitats per les presumptes irregularitats quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. Torra, inhabilitat pel Suprem, ha respost a Junqueras per Twitter: “Amb la legitimitat que em dona ser un dels milers de ciutadans que hem estat al costat de tots els presos polítics i exiliats, fins costar-me la inhabilitació, lamento que no es mantingui la solidaritat antirepressiva sempre”.

18:37
   

El PDeCAT recorre a “referents” de Convergència per reivindicar el seu llegat

El PDeCAT ha reivindicat el seu llegat en un acte amb antics dirigents de Convergència, com l’exalcalde de Tortosa i exdiputat Marià Curto o l’exconseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Jordi Ciuraneta. El cap de llista del partit per la demarcació de Tarragona, Marc Arza, ha mostrat el PDeCAT com la forma per “donar continuïtat” al llegat de Convergència. La candidata a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón, ha presentat la formació com el partit “revelació” de les eleccions del 14 de febrer i la “clau” per al pròxim Govern.

17:19
   

La presència de Vox a Ripoll, rebutjada pels veïns

Tal com ha passat els darrers dies, l’acte electoral de Vox ha estat rebutjada pels veïns del municipi a on el partit d’extrema dreta es desplaça per guanyar votants. Aquest dimarts ha estat a Ripoll, on desenes de persones els han cridat: “Fora feixistes dels nostres pobles”. El candidat Ignacio Garriga s’ha referit a aquest municipi com a “bressol del gihadisme”, motiu que ha generat l’enuig de gran part dels ripollencs.

16:55
   

Casado demana estudiar la inauguració de l’AVE a Oriola

El president del PP, Pablo Casado, denuncia que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha incomplert “tota la normativa electoral” en inaugurar aquest dilluns el tram de l’AVE entre Madrid i Múrcia que s’integra al corredor mediterrani. Casado apel·la a la Junta Electoral Central que determini si l’acte va en contra del “joc net” a la campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya.

16:04
   

La Moncloa fa una crida a participar en el 14-F

La portaveu del Govern espanyol, María Jesús Montero, ha fet una crida a la participació en els comicis del 14-F al Parlament de Catalunya i ha recordat als partits que també estan cridats a promoure-la “per sobre de qualsevol altre càlcul partidista o electoral”. Montero no ha volgut fer cap valoració de fons sobre les perspectives dels comicis, però ha apuntat que en tot cas, sigui quina sigui l’afluència dels ciutadans a les urnes, els resultats no quedaran deslegitimats: “Mai no es pot qüestionar el resultat de les urnes”.

15:12
   

El govern no recorrerà la sentència del TSJC sobre el 14-F

Si bé el govern de la Generalitat s’ha mostrat contrari a la sentència del TSJC que manté les eleccions al Parlament pel 14 de feber, l’executiu ha anunciat que no recorrerà contra la resolució. La portaveu, Meritxell Budó, ha explicat que no s’impedirà anar a les urnes la setmana que ve i que, per tant, s’està treballant per garantir que els comicis siguin segurs i no comportin un risc en plena tercera onada de la pandèmia. 

15:04
   

ERC proposa destinar el 0,4 % del PIB a impulsar l’habitatge

De cara al 14-F, ERC ha destinar el 0,4 % del PIB català (1.000 milions d’euros anuals) a impulsar les polítiques d’habitatge, sobretot per impulsar una llei d’arrendament urbana per “protegir” els llogaters i, alhora, incrementar l’habitatge protegit. La número quatre per Barcelona dels republicans, Najat Driouech, ha explicat que el seu partit vol que els municipis amb més demanda destinin un 15 % a habitatge de protecció pública.

14:46
   

Permès sortir del municipi per anar a votar

El govern català ha confirmat que el 14 de febrer els ciutadans que estiguin empadronats en un municipi diferent del que resideixen habitualment podran trencar el confinament municipal per desplaçar-se fins al seu col·legi electoral. El govern de la Generalitat ha assegurat que poder votar és un dret fonamental i que, per tant, cal garantir-lo.

14:44
   

El PDeCAT vol un pacte fiscal, però diu que no és suficient

El PDeCAT ha proposat una millora del finançament per a Catalunya. Tot i això, la candidata del partit a les eleccions, Àngels Chacón, ha assegurat que “no renunciaran” a l’objectiu d’assolir la independència. “Que no es pensi el PSC que amb un pacte fiscal ens tindran contents”, ha assegurat la cap de llista en un diàleg sobre economia i recerca amb l’exconseller Andreu Mas-Colell.

14:29
   

Carrizosa, sobre la taula de diàleg: “És xantatge”

El candidat de Cs a les eleccions del 14 de febrer, Carlos Carrizosa, ha criticat que el Congrés pugui aprovar aquesta setmana una moció d’ERC que proposa reactivar la taula de diàleg entre el Govern espanyol i la Generalitat, amb els vots del PSOE i Unides Podem. Per a l’aspirant a la Generalitat, la reunió “es diu de diàleg però en realitat només té els partits independentistes i el PSOE“. 

“No ens sembla una taula de diàleg perquè hi ha molta més Catalunya que el que representen els partits independentistes”, ha reflexionat el líder taronja. En aquest sentit, ha conclòs que és “més aviat una taula de xantatge”.

14:16
   

Energia, aigua, transport o internet pública, la proposta de la CUP

La CUP proposa que els serveis bàsics deixin d’estar controlats per grans empreses de l’Ibex-35 i que passin a estar sota control de les administracions públiques. En una roda de premsa davant la seu d’Endesa a Barcelona, la candidata, Dolors Sabater, creu que “els sectors energètic, l’aigua, el transport i les telecomunicacions” han de deixar de ser “un negoci en mans de pocs”.

14:03
   

Màxim històric de sol·licituds de vot per correu

El nombre de sol·licituds de vot per correu per a les eleccions al Parlament de Catalunya ha arribat a una xifra rècord: fins ara se n’han rebut 183.000, fet que suposa un 180 % més que en els comicis autonòmics del 2017. Encara falten tres dies perquè finalitzi el termini per fer les peticions.

13:45
   

La CUP matisa les declaracions sobre Borràs

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, ha matisat les condicions que havia posat aquest matí a JxC per una hipotètica investidura, consistent a negar fer presidenta Laura Borràs si continua imputada. En una roda de premsa al migdia, l’exalcaldessa ha dit que “l’únic veto” que posen per pactes postelectorals és als “partits del 155” o bé a “un govern que no continuï amb la paràlisi” actual

Amb tot, no ha negat les seves declaracions anteriors i ha dit que les presumptes irregularitats de Borràs “tenen unes bases” que s’han d’aclarir.

13:29
   

El PPC s’obre a investir un socialista que no sigui Illa

El candidat del PPC a la Generalitat, Alejandro Fernández, avisa que en el cas que els partits constitucionalistes obtinguin la majoria parlamentària després del 14-F, els populars “no s’empassaran el pitjor ministre de Sanitat d’Europa”. Per això, fa una crida a buscar un candidat constitucionalista “de consens” i recorda que “no sempre acaba sent president el candidat número u d’una candidatura en concret”. 

13:16
   

Cs vol recuperar les empreses que van marxar pel procés

Cs ha presentat aquest dimarts les línies mestres amb les quals pretén que tornin a Catalunya les empreses que van marxar-ne el 2017 arran del procés independentista. El document del partit taronja proposa una abaixada “generalitzada” d’impostos com l’IRPF i el de transmissions patrimonials i crear una línia d’avals públics per ajudar els negocis

La formació de Carlos Carrizosa també planteja simplificar els tràmits administratius impulsant “una Generalitat electrònica”.

12:53
   

Chacón torna a interpel·lar els votants indecisos

La candidata del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, ha interpel·lat els votants indecisos per poder “condicionar” el pròxim govern de Catalunya. “Ara tenim un terç de la població cridada a les urnes que no sap què votar”, ha assegurat. En un acte telemàtic de Fòrum Europa. Tribuna Catalunya, la cap de llista ha reclamat reduir la pressió fiscal de Catalunya per recuperar la competitivitat del territori. L’exconsellera d’Empresa i Coneixement ha assegurat que algunes empreses van marxar de Catalunya per motius polítics i ha afirmat que “difícilment tornaran”.

12:35
   

Tots els ministres d’Unides Podem avalaran l’indult

La líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha garantit que tots els ministres d’Unides Podem avalaran l’indult si s’acaba posant sobre la taula del Consell de Ministres. En una roda de premsa a l’ACN, la candidata ha dit que no té “cap dubte” que hi donaran suport i ha dit que “l’acceleració” dels indults és “necessària i urgent” per aconseguir la llibertat dels presos. 

Albiach també ha recordat que tenen el referèndum d’autodeterminació al programa electoral, però ha admès que ara mateix “no hi ha la correlació de forces”: “No és moment de generar expectatives que no es poden complir“.

12:20
   

Samarreta de les joventuts socialistes: “Laura, això no t’ho creus ni tu!”

“Laura, això no t’ho creus ni tu”. És el que va etzibar durant el debat de RTVE el candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, a la candidata de JxC, Laura Borràs, quan va proposar la DUI per implementar la república. La Joventut Socialista de Catalunya (JSC) ha agafat aquesta frase per imprimir-la en una samarreta, acompanyada de la imatge d’Illa, i la distribuirà entre la militància durant la campanya electoral. 

11:55
   

ERC demana reactivar la taula de diàleg

El Congrés dels Diputats debat aquest dimarts una moció d’ERC que insta el Govern espanyol a reunir la taula de diàleg bilateral amb el govern de la Generalitat “de manera immediata”, tan bon punt es constitueixi l’executiu català sorgit de les eleccions del 14 de febrer. La taula, segons el text, ha de servir per “avançar de manera decidida en la resolució del conflicte polític existent entre Catalunya i l’Estat”.

11:42
   

Illa demana un “canvi de rumb” de TV3 i Catalunya Ràdio

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha demanat un “canvi de rumb” de TV3 i Catalunya Ràdio perquè de vegades, ha dit, “sembla més que són agitadors o defensors d’una causa que un servei públic que informa amb imparcialitat i transparència”. En una entrevista a Onda Cero, el socialista ha dit que “en diverses ocasions s’han saltat el seu mateix llibre d’estil”. 

Illa també ha defensat reprendre la taula de diàleg entre governs i entre partits catalans després del 14 de febrer.

11:33
   

Plataforma per la Llengua, contra l’”actitud supremacista” de TVE

La Plataforma per la Llengua ha condemnat “l’actitud supremacista” de TVE de conduir en llengua castellana el debat dels candidats a les eleccions de Catalunya del 14 de febrer, com també l’actitud “alliçonadora” del presentador, que es va dedicar a fer retrets als candidats que van optar per expressar-se en català i va pressionar-los reiteradament perquè es passessin al castellà.

11:20
   

Borràs respon: “La CUP ha de decidir si està al costat de la injustícia espanyola”

La candidata de JxC al 14-F, Laura Borràs, ha respost aquest dimarts a la cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, qui ha dit que si Borràs continua imputada pel Suprem és “evident” que el seu partit no li podria donar suport en una investidura. En una entrevista a TV3, la presidenciable de Junts ha replicat que “la CUP haurà de decidir si està al costat de la injustícia espanyola o de la democràcia catalana”

L’exconsellera opina que el Suprem té “moltes ganes” de jutjar-la, i manté que “no hi hauria d’haver judici” perquè “no hi ha cas”.

11:07
   

La CUP no votarà per Borràs si continua imputada

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, ha dit que si la presidenciable de JxC, Laura Borràs, continua imputada, “evidentment que no” li podrien donar suport en una investidura. Ho ha expressat en una entrevista aquest dimarts al matí amb Gemma Nierga al ‘Cafè d’idees’, en què ha remarcat que “les sospites de corrupció” s’haurien d’aclarir abans que algú volgués optar a presidir la Generalitat. “Suposo que això seria un impediment“, ha continuat, referint-se a la causa de Borràs al Suprem per prevaricació i malversació. 

10:54
   

Identificació d’un fotoperiodista en un acte de Vox

L’acte de Vox d’aquest dilluns al barri del Carmel ha suscitat polèmica per la identificació d’un fotoperiodista per part de dos agents de la Policia Nacional. El “freelance” relata que els líders del partit l’han increpat quan ha acabat l’acte. La formació d’extrema dreta dona una versió diferent dels fets: explica que el candidat, Ignacio Garriga, s’ha acostat al reporter per preguntar-li per un retuit que havia fet el fotoperiodista

10:40
   

JxC endureix el to contra Esquerra

La presidenciable del JxC, Laura Borràs, assistirà aquest dimarts a un acte a Terrassa acompanyada dels candidats Damià Calvet, Lluís Puig, Elsa Artadi i Carles Puigdemont. Ahir, en un acte de campanya a Mataró, Borràs va endurir el to contra ERC i va dir que la via àmplia que proposen els republicans per assolir al independència és “tan lenta” que pot acabar en “via morta”

10:20
   

El PPC acusa el govern Sánchez i l’independentisme d’abocar els joves a l’atur

El candidat del Partit Popular, Alejandro Fernández, enceta el cinquè dia de campanya electoral al programa ‘Espejo público’, d’Antena 3. Fernández acusa el govern de Pedro Sánchez i el de JxC i ERC d’abocar els joves del país a l’atur. El PPC promet generar feina per a la joventut, suprimir l’impost de successions i capgirar “l’infern fiscal” que és Catalunya.

10:04
   

La CUP reclama a la Generalitat retirar-se de 70 causes contra independentistes

Els cupaires estrenen ben d’hora el cinquè dia de campanya electoral per a les eleccions a Catalunya el 2021. La candidata, Dolors Sabater, serà a Ràdio 4 i a RNE. I la CUP posa més condicions als pactes postelectorals: vol que la Generalitat es retiri com a acusació particular d’unes 70 causes contra l’esquerra independentista. També exigeix que els Mossos d’Esquadra parin els peus a l’extrema dreta i es dissolguin la Brimo i l’ARRO. 

09:23
   

Els comuns proposen la creació d’una vicepresidència de transició econòmica

La candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, visita aquest dimarts l’Agència Catalana de Notícies per atendre les preguntes dels mitjans. Els comuns proposen la creació d’una vicepresidència de transició ecològica amb els reptes de descarbonitzar l’economia i desplegar la Llei del canvi climàtic, ja existent a Catalunya. Asseguren que cal “un govern verd” que posi fi a “una dècada perduda en la lluita contra l’emergència climàtica a Catalunya”.

08:48
   

El PSC promet augmentar al 2 % el pressupost en cultura

Els socialistes seguiran amb els actes de campanya aquest dimarts amb un míting a la seu de Barcelona durant la tarda. Ahir, el candidat, Salvador Illa, va dir que apostava per un govern en minoria del PSC i En Comú Podem, com a Barcelona i al Govern espanyol, i també va parlar de propostes culturals. Si guanyen, els socialistes prometen augmentar el pressupost en cultura al 2 % durant els quatre anys de mandat.

08:35
   

Chacón reclama el vot no independentista i ataca JxC

La candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, se centrarà aquest dimarts en propostes econòmiques i de recerca, juntament amb l’exconseller Andreu Mas-Colell. La candidata ha demanat el suport, també, dels votants no independentistes i ha acusat JxC de fer la feina “bruta” a tots aquells que volen dividir l’independentisme.

08:00
   

ERC reitera el “no” al PSC i aposta per una majoria de sobiranistes i comuns

Els republicans discutiran avui quines mesures en matèria d’habitatge ha d’impulsar la Generalitat els propers quatre anys. Ho faran l’endemà de reiterar el “no” a un govern del PSC i de proposar una majoria de sobiranistes i comuns al Parlament el 14-F, amb ERC al capdavant. L’apunt curiós del dia el va deixar Oriol Junqueras, que va abandonar un míting a mitges per arribar a temps a la presó de Lledoners.

07:45
   

Ciutadans proposa un abonament cultural de 300 euros per als joves

El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, es desplaçarà a Girona per seguir amb els actes de campanya d’aquestes eleccions catalanes. Ahir, el cap de llista del partit taronja va dedicar un míting a parlar de la inversió en cultura i va proposar un abonament cultural de 300 euros per als joves per incentivar-ne el consum. També va assegurar que cal ampliar el pressupost destinat a la cultura i arribar al 2 %. 

07:31
   

Encara hi ha temps per votar per correu

El termini per votar per correu continua obert. Es pot sol·licitar fins aquest divendres, 5 de febrer. Ahir, un problema en el sistema informàtic va alentir els tràmits a les oficines de Correus. L’incident es va resoldre i es preveu que avui tot pugui funcionar amb normalitat. Fins ahir dilluns, havien demanat el vot per correu 121.000 persones (quan al 2017 ho van fer-ne 46.000).

07:15
   

Mítings en temps de pandèmia

Els mítings continuen avui condicionats, com tota la campanya electoral, per la pandèmia de coronavirus. Les restriccions per evitar contagis de covid-19 fan que es fomentin els actes telemàtics o a l’aire lliure. No es permeten passejades per mercats o places. Tampoc no es poden fer petons ni abraçades, ni repartir pamflets.

07:00
   

Cinquè dia de campanya i encara no s’han publicat tots els programes

Arrenca el cinquè dia de campanya electoral per als comicis del 14 de febrer. Els partits desgranen les seves propostes, tot i que no totes les formacions han fet públic el programa. Encara falta per conèixer el programa de tres partits.

Aquí tens els programes publicats fins ara.