En el cinquè dia de campanya electoral, el Partit Popular (PPC) ha anat més enllà en el debat sobre els pactes que puguin resultar de les eleccions a Catalunya 2021. El candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha vetat el cap de llista dels socialistes, Salvadora Illa, i ha reclamat un “candidat de consens” entre partits ─que també podria ser del PSC─ per a un govern constitucionalista.

“No ens hem d’empassar el pitjor ministre de Sanitat de la Unió Europea perquè sí, perquè ho digui Pedro Sánchez”, ha reblat Fernández. En la roda de premsa organitzada per l’agència Efe, el presidenciable popular s’emmiralla en Europa i ha especificat que “no sempre” ha de ser president “el número u, i d’una candidatura”. Ha reiterat que el PPC vol “un acord constitucionalista” però que “no som comparsa de ningú”.

Fernández, contra la taula de diàleg

El presidenciable del PPC també ha parlat sobre la taula de diàleg i ha retret al PSOE sotmetre’s a “l’exigència d’ERC i els separatistes”. Alejandro Fernández afirma que els partits independentistes intenten introduir en l’ordre del dia “dos elements fora de la Constitució“: l’autodeterminació i els presos polítics. “Catalunya no té presos polítics […] Un diàleg que es plantegés en termes raonables, l’acceptaríem“, ha dit.

Les restriccions anticovid “ofeguen” l’economia

El cap de candidatura del Partit Popular de nou ha carregat contra les restriccions per esquivar contagis que s’han implantat a Catalunya. Fernández retreu al govern de JxC i ERC que “en cap altre lloc s’han produït restriccions tan severes” i defensa “obrir l’economia” de forma progressiva. En aquesta línia, proposa un pla de rescat per als sectors més afectats: l’hostaleria, la restauració, l’oci i la cultura.

En aquesta clau, l’econòmica, el candidat a president proposa ajudes directes per als perjudicats per la crisi del coronavirus i, alhora, s’agafa a un argument ja esgrimit per Ciutadans. Afirma que Catalunya s’ha convertit en “un infern fiscal” i es compromet a suprimir l’impost de successions i a una rebaixa de tres punts de l’IRPF. “Vull recuperar el liderat català en l’economia d’Espanya. No em fa cap gràcia que Madrid ens l’hagi arrabassat”, ha sentenciat.