eleccions catalunya 2024 data calendari vot correu candidats llistes

Les eleccions a Catalunya 2024 seran la pròxima gran cita electoral de l’any. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat els comicis aquest maig, després que hagi estat impossible un acord per tirar endavant els pressupostos de la Generalitat. Les eleccions al Parlament de Catalunya s’havien de celebrar el febrer del 2025, però finalment els catalans estan cridats a les urnes nou mesos abans del previst. Aquí tens una guia, en actualització constant, amb tot el que has de saber de les eleccions a Catalunya 2024: la data dels comicis, el calendari electoral, com fer el vot per correu i els seus terminis, i quins seran els candidats i les llistes per al 12-M.



Eleccions a Catalunya 2024: data dels comicis

Les eleccions catalanes estaven previstes per al febrer del 2025, però la manca d’acord per als pressupostos han fet que el president Aragonès hagi avançat la cita amb les urnes al 12 de maig, pràcticament un mes abans de les eleccions europees.

Les últimes eleccions al Parlament de Catalunya van ser el 14 de febrer del 2021 i, en plena pandèmia, van estar marcades per les mesures anticovid. De fet, per aquests comicis es van recomanar unes franges horàries per anar a votar.

Calendari de les eleccions al Parlament de Catalunya 2024

El president Aragonès va signar el decret de convocatòria d’eleccions el dilluns 18 de març. L’endemà es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i, per tant, el 19 de març es va posar en marxa la maquinària electoral, amb la dissolució del Parlament 54 dies abans de les eleccions, tal com marca la LOREG.

Aquest és el calendari de les eleccions catalanes:

  • Dimarts 19 de març: va obrir-se el període per demanar el vot per correu.
  • Dimecres 3 d’abril: va obrir-se el termini de presentació de les candidatures, que va finalitzar el 8 d’abril.
  • Dissabte 13 d’abril: entre el 13 i el 17 d’abril va fer-se el sorteig de les meses electorals. A Barcelona, el sorteig va fer-se el dia 13. Consulta com saber si ets membre d’una mesa.
  • Dimarts 16 d’abril: publicació de les candidatures proclamades per a les eleccions catalanes 2024.
  • Dilluns 22 d’abril: comença a enviar-se la documentació per votar per correu i s’obre el termini per dipositar-lo.
  • Divendres 26 d’abril: la mitjanit del 25 al 26 d’abril és l’inici de la campanya electoral.
  • Dijous 2 de maig: acaba el termini per demanar el vot per correu.
  • Diumenge 5 de maig: finalitza l’enviament de la documentació per votar per correu.
  • Dimecres 8 de maig: finalitza el termini per dipositar el vot per correu, tot i que aquesta data pot variar si així ho decideix la Junta Electoral.
  • Divendres 10 de maig: finalitza la campanya electoral.
  • Dissabte 11 de maig: jornada de reflexió.
  • Diumenge 12 de maig: dia de les eleccions a Catalunya.

Candidats de les eleccions a Catalunya 2024

Després de l’anunci de l’avançament electoral, i quan encara falta un mes per a les eleccions al Parlament de Catalunya, ja es coneixen els noms dels caps de llista de totes les formacions polítiques.

Al PSC, guanyador de les eleccions anteriors i amb el mateix nombre d’escons que ERC, Salvador Illa tornarà a ser el cap de llista del partit. Les bases socialistes van avalar la seva candidatura al març, pocs dies després de la convocatòria anticipada d’eleccions. El president català actual, Pere Aragonès, també s’ha proclamat candidat d’ERC i ha promès treballar incansablement per tornar a ser president de la Generalitat.

Per part de Junts + Puigdemont per Catalunya, el candidat finalment serà l’expresident i eurodiputat Carles Puigdemont. Des dels comuns, Jéssica Albiach ha rebut els avals necessaris del partit per ser la cap de llista als comicis del 12-M. Per part del PP, l’escollit serà el diputat Alejandro Fernández, i a Vox, el cap de llista del partit d’extrema dreta tornarà a ser Ignacio Garriga. La CUP ha triat Laia Estrada com a candidata del partit i Ciutadans ha escollit Carlos Carrizosa.

Hi ha altres personalitats que es presentaran als comicis. És el cas de Clara Ponsatí i Jordi Graupera, números u i dos, respectivament, de la formació Alhora. També vol presidir la Generalitat Sílvia Orriols, d’Aliança Catalana.

Llistes de les eleccions catalanes 2024

Aquí pots consultar totes les llistes de les eleccions catalanes 2024. És una informació en actualització constant.

Vot per correu de les eleccions de Catalunya

Després que el president Aragonès signés el decret d’eleccions el dilluns 18 de març, i es publiqués al DOGC l’endemà, 19 de març, va començar el termini per demanar el vot per correu. El període finalitzarà 10 dies abans dels comicis. Això vol dir, per tant, que el dijous 2 de maig serà l’últim dia per fer el tràmit.

El vot es pot dipositar entre el 22 d’abril i el 8 de maig.

Per què s’han avançat les eleccions catalanes 2024?

Les eleccions catalanes s’han avançat després que el Parlament hagi tombat el projecte de pressupostos per a aquest any. Ho ha afirmat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després d’una reunió extraordinària i d’urgència del govern català arran del no de la cambra catalana als comptes. Aragonès ha justificat l’avançament electoral “per responsabilitat”.

Últimes eleccions a Catalunya

Les últimes eleccions a Catalunya van ser el 14 de febrer del 2021. Aleshores, el PSC va ser el partit més votat a Barcelona, amb un 23,6 % dels vots. La segona formació més votada va ser ERC, amb el 19,1 %, seguida de JxC (17,9 %), En Comú Podem (9,2 %), Vox (7,1 %), la CUP (6,9 %), Ciutadans (6,2 %) i el PP (5,3 %).

Els vots de tots els diputats independentistes van investir Pere Aragonès com al 132è president de la Generalitat.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?