Es podrà anar a votar fora del municipi en les eleccions catalanes si el 14 de febrer continua en vigor el confinament municipal. La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha explicat que tothom ha de poder exercir el dret a vot. Per tant, els ciutadans que estiguin empadronats en un municipi diferent del de residència podran sortir-ne per votar al seu col·legi electoral el 14-F. La consellera de la Presidència ha assegurat que el dret a vot és un dret fonamental i que, per tant, s’ha de poder garantir.

Budó ha assegurat que el govern es mostra en total desacord amb la sentència del TSJC, que manté el 14-F i que, segons la consellera, contradiu el que va dir en el cas de les eleccions al País Basc i Galícia. Tot i això, ha afirmat que el seu govern no posarà “cap impediment” a les eleccions del 14-F i que, malgrat que els serveis jurídics estan estudiant la resolució jurídica, l’executiu de la Generalitat no hi presentarà cap recurs.

Garantit el dret de participació política

Votar en unes eleccions forma part del dret de participació política i, per tant, s’ha de garantir. El decret d’estat d’alarma actual no recull que drets fonamentals com aquests es puguin vulnerar per la situació de pandèmia pel coronavirus i, per tant, el govern de la Generalitat ha de garantir-lo.

El mateix passa amb l’assistència als mítings electorals, que malgrat les crides dels partits per seguir-los telemàticament es permet saltar-se el confinament municipal per anar-hi.