(ACN) El Govern espanyol i el govern de la Generalitat han acordat reunir la taula de diàleg mensualment, en la primera trobada que ha tingut lloc aquesta tarda al palau de La Moncloa. Totes dues parts han establert que les trobades es faran alternativament a Madrid i a Barcelona i que els presidents i vicepresidents només en formaran part “quan sigui necessari ratificar acords polítics”.

En un comunicat conjunt després de la primera cita al palau de La Moncloa, ambdues parts han explicat que la trobada ha servit per posar “les bases del diàleg” i “constatar la naturalesa política del conflicte”, que “requereix una solució política”. També es comprometen a impulsar acords “en el marc de la seguretat jurídica”, tal com ja es va fixar en el comunicat posterior a la reunió de Pedralbes, que tots dos governs van mantenir el desembre del 2018. A partir d’ara, diu el comunicat, “habiliten un grup de treball integrat per una delegació de cada part”.

A la primera reunió hi han assistit vuit representants de la delegació catalana: el president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès; els consellers Alfred Bosch i Jordi Puigneró; les diputades Marta Vilalta i Elsa Artadi; el diputat i exnúmero dos d’Oriol Junqueras al Departament d’Economia, Josep Maria Jové, i l’excap de gabinet de Carles Puigdemont, Josep Rius. Per part de la delegació de l’Estat, hi ha hagut set representants: el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez; la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i els ministres José Luis Ábalos, Carolina Darias, María Jesús Montero, Salvador Illa i Manuel Castells.

Torra celebra el “camí de diàleg”

A la sortida de la reunió, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha valorat positivament que s’hagi obert el “camí de diàleg” amb el govern de l’Estat però ha lamentat que “no doni resposta a la petició d’amnistia i autodeterminació” que hi ha presentat la delegació catalana. També ha demanat “aïllar” la taula de diàleg de la campanya de les eleccions catalanes i de la negociació dels pressupostos de l’Estat.