votacio-14f-covid-3-050221

El 21 de gener passat es van escollir més de 17.000 noms per formar part de les meses de Barcelona a les eleccions catalanes del 14 de febrer. Des d’aleshores, milers de persones han presentat al·legacions per no formar part de cap punt de votació i la JEC ja admet que algunes poden quedar-se sense resoldre. Per substituir les vacants a les meses, l’Ajuntament ja ha anunciat que facilitarà més noms. Això vol dir que els pròxims dies els ciutadans poden rebre a casa la notificació per ser membre d’una mesa.

Fins quan poden notificar-te que has d’anar a una mesa electoral el 14-F?

“Molts pocs dies abans” del 14-F

Moltes juntes de zona, com la de Barcelona, han demanat als seus ajuntaments que no parin de treballar fins a garantir que hi hagi nou persones davant de cada mesa el 14 de febrer a les 8 h. En aquest sentit, el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, ha explicat a betevé que hi ha persones que podrien rebre la notificació per ser membre d’una mesa “molts pocs dies abans”, o fins i tot “hores abans”.

Tot i això, Peña-López no creu que s’arribi a aquest límit perquè les juntes electorals de zona estan resolent les al·legacions “molt ràpid”. “La setmana del 14-F, el treball dels ajuntaments serà molt marginal perquè fins aleshores ja hauran treballat moltíssim”, ha dit. Tanmateix, assegura que l’administració electoral ha de saber amb temps qui formarà part de cada mesa per poder obtenir les seves dades sanitàries, ja que als membres se’ls farà test d’antígens.

Què passa si no es resol una al·legació?

El president de la junta electoral de zona de Barcelona, Santiago García, ha explicat que, ara per ara, s’estan resolent entre 500 i 600 al·legacions cada dia, les quals es comunicaran com a molt tard fins a 72 hores abans dels comicis. Ara bé, pot passar que un ciutadà rebi la notificació per ser membre d’una mesa la mateixa setmana del 14-F i que recorri contra la decisió. Si no rep resposta abans de la jornada dels comicis, García explica que això “no es pot considerar silenci administratiu” i, per tant, està obligat a acudir a la mesa igualment.

Per tractar d’evitar que es produeixi aquesta situació, el president de la JEB ha apuntat que en els casos d'”excuses sobrevingudes” un o dos dies abans de les eleccions, es treballarà per resoldre-les ràpidament.