Si fa uns dies professionals científics alertaven del perill que suposava anar a unes eleccions el 14 de febrer, ara tornen a posar el crit al cel davant la imminent campanya electoral. Els ciutadans que ho vulguin podran saltar-se el confinament municipal per anar a mítings polítics, ja que formen part del dret a la reunió. Epidemiòlegs com Silvia de Sanjosé aposten per restringir aquest dret per evitar tirar per terra tota la feina feta fins ara per controlar la tercera onada de la pandèmia pel coronavirus.

La presidenta del grup multidisciplinar de seguiment de la covid-19 recorda que la crisi sanitària ja ha obligat a restringir moltes llibertats fins ara; per exemple, no es permet sortir al carrer a la nit. “Amb la pandèmia hem tallat moltes llibertats per un bé comú: la salut pública“, ha assegurat. Silvia de Sanjosé creu que està justificat davant la “situació d’emergència” en què es troba Catalunya.

“Instruccions confuses” a la població

L’epidemiòloga ha lamentat les “instruccions confuses” que les administracions estan donant a la població. “Diem que no podem sortir dels nostres municipis, que suposa un sacrifici per a molta gent, però sí per a una reunió electoral. Sembla poc seriós”, lamenta l’epidemiòloga, que confia que aquesta mesura s’acabi revisant i que el govern català faci marxa enrere. Mentrestant, Silvia de Sanjosé demana a la ciutadania ignorar aquesta excepció i mantenir-se a casa el màxim temps possible.

Tot i que el govern de la Generalitat ha garantit que s’adoptaran totes les mesures d’higiene i de seguretat per evitar cap contagi, Silvia de Sanjosé qüestiona que un míting polític permeti adoptar totes les prevencions necessàries.

“Els partits polítics heu de donar exemple”

Un altre lament ve per part del biofísic de la UPC Daniel López Codina, qui es mostra “molt enfadat” amb què es permeti anar a mítings electorals d’altres municipis. L’investigador considera que els partits “haurien de reinventar les campanyes“, tenint en compte tant l’emergència climàtica (gastar menys en papers i cartells) com la pandèmia. “Com podeu demanar als altres actors que tanquin els seus negocis, o que no es pugui anar a un teatre d’un altre municipi? Els partits polítics heu de donar exemple“, ha conclòs, en un fil a Twitter.

Ciutadans esclaten: “És una vergonya”

Gran part dels ciutadans han mostrat el seu rebuig a la possibilitat d’anar a un míting electoral d’una altra ciutat o poble. “Hi ha gent que no pot sortir per anar veure fills o néts. És una vergonya”, explica una veïna en declaracions a betevé. “Ho trobo incongruent“, deia una altra persona, tenint en compte que no es permet sortir del municipi per visitar familiars.