certificat autoresponsabilitat

El certificat autoresponsable de desplaçament elaborat per la Generalitat té l’objectiu de poder justificar davant les autoritats els desplaçaments que es troben limitats per les restriccions de mobilitat a Catalunya. De manera que es recomana dur un certificat autoresponsable per anar a treballar, a la universitat i a l’escola si no es pot mantenir el confinament vigent.

Certificat per anar a treballar i per sortir de la comarca

El relaxament de les mesures i restriccions anunciades pel govern català han comportat passar del confinament municipal a comarcal des del 8 de febrer, una limitació que continua sent vigent de dilluns a diumenge. Per això, com que la mobilitat continua limitada, es recomana que tothom qui hagi de fer desplaçaments fora del seu poble, vila o ciutat dugui el justificant per a la mobilitat. Fins ara ja era recomanable dur-lo, però amb aquesta limitació es fa més necessari si has d’anar a treballar, a la universitat, dur els fills a l’escoles o sortir del municipi per alguna de les causes justificades que preveu la Generalitat i que pots consultar més avall.

Tres tipus de certificat autoresponsable

Hi ha fins a tres certificats d’autoresponsabilitat diferents per tal d’acreditar el desplaçament: el certificat per sortir de la comarca, per al toc de queda i per sortir i entrar a Catalunya.

A continuació trobareu les tres versions del certificat d’autoresponsabilitat en PDF, per si heu de justificar un desplaçament fora de Catalunya, un desplaçament fora de la comarca, una sortida de l’habitatge durant el confinament nocturn, és a dir, les hores del toc de queda.

Certificat per al confinament de Catalunya

Amb aquest certificat autoresponsable pots justificar desplaçaments fora de Catalunya durant aquest nou confinament. Es recomana que els ciutadans el portin imprès o en format electrònic quan surtin de casa per acreditar que ho fan per una de les raons autoritzades per frenar l’expansió del coronavirus. Descarrega’t el PDF aquí.

Certificat per al confinament comarcal

Si t’has de desplaçar fora de la teva comarca, et serà d’utilitat aquest certificat d’autoresponsable de mobilitat. Es recomana dur-lo sempre per tal de poder justificar davant les autoritats l’excepció al confinament.  Descarrega’t el PDF aquí.

Certificat per al confinament nocturn o toc de queda

Si necessites sortir al carrer entre les 22 h i les 6 h qualsevol dia de la setmana, et servirà aquest certificat. Les úniques nits en què s’ha permès ser al carrer fins més tard han estat la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any, fins a la 1 h, i la nit de Reis, fins a les 23 h. També és molt recomanable tenir-lo sempre a mà, per tal de poder justificar davant les autoritats l’excepció al confinament nocturn d’obligat compliment. Descarrega’t el PDF aquí.

Quan hi ha restriccions de mobilitat?

 • Toc de queda a Catalunya prohibeix sortir al carrer durant 8 hores, de 10 de la nit fins a 6 del matí, excepte les nits del 24 i 31 de desembre (fins a la 1.30 h) i el 5 de gener (fins a les 23 h).
 • Confinament municipal: No es permet sortir del municipi durant tota la setmana, fins el 7 de febrer.
 • Confinament comarcal: a partir del 8 de febrer, el confinament municipal passarà a ser comacal, de dilluns a diumenge.
 • Confinament perimetral a Catalunya: no es permet sortir del territori. Els desplaçaments per anar a treballar sí que es permeten.

Excepcions al confinament previstes al certificat autoresponsabilitat

La declaració d’autoresponsabilitat preveu justificar situacions que, per exemple, per motius de feina, requereixin sortir al carrer durant el toc de queda. A mode d’exemple, inclou el cas d’aquelles persones que han de sortir a passejar el gos i treballen durant tot el dia. En el cas que un ciutadà justifiqui que només pot treure a passejar el gos en les hores de toc de queda, aquest certificat li permetrà fer-ho.

Aquí recollim totes les casuístiques que preveu la declaració:

 • Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
 • Assistència a centre, servei o establiment sanitari.
 • Desplaçament al lloc de treball per efectuar la prestació laboral, professional o empresarial. Especifiqueu l’empresa.
 • Retorn al lloc de residència habitual.
 • Assistència o atenció a persones grans, menors d’edat, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
 • Desplaçament a entitat financera o d’assegurança.
 • Causa de força major o situació de necessitat.

Omple el certificat d’autoresponsabilitat online

Si no vols imprimir el certificat i justificant cada dia, la Generalitat ha previst que els ciutadans puguin omplir-lo a través d’internet o el telèfon mòbil i dur-lo en format digital (a través d’aquesta web de la Generalitat).

Si porto el certificat, m’estalvio la multa del toc de queda?

La multa per incomplir el toc de queda a Catalunya pot arribar a ser de 6.000 euros. La xifra, entre 300 i 6.000, variarà en funció de les circumstàncies de la sanció. Es tindrà en compte si hi ha reincidència o desobediència davant de l’autoritat. Ara bé, el certificat d’autoresponsabilitat pot ajudar a acreditar per què s’està incomplint el toc de queda i mostrar a les autoritats si es tracta d’una causa justificada, evitant així, aquesta sanció.

Preguntes i respostes sobre l’ús del certificat d’autoresponsabilitat

El Departament d’Interior ha posat a disposició dels ciutadans un seguit de preguntes i respostes freqüents sobre les recomanacions d’us d’aquest certificat per desplaçar-se.

És només per a desplaçaments amb vehicle o també a peu?

És per a desplaçaments en vehicle i també a peu. Especialment si es fan lluny del domicili.

Qui me’l pot requerir?

Només te’l poden demanar els agents de policia.

Et poden multar si no portes el certificat?

No et poden multar per no portar-lo, però caldrà certificar que l’activitat s’ajusta a les previstes per l’Estat.

Cal portar el document imprès?

No. Es pot dur imprès i omplir-lo a mà o portar-lo en format digital, al mòbil o tauleta. 

Altres qüestions

Necessito una signatura digital?

No, no és necessària la signatura digital malgrat duguis el document en format digital.

Quines activitats puc acreditar al certificat?

Només apareixen les activitats fixades pel govern com a excepcions, però es poden especificar altres activitats sempre que responguin a les circumstàncies d’excepcionalitat justificada.

Cal fer un certificat per a cada desplaçament?

Cal fer un certificat per a cada desplaçament. Si en el mateix desplaçament es faran diverses activitats, cal especificar-les en el document, fent expressa la destinació més allunyada.

Què passa si el que declaro no és cert?

Si es declara un fet fals es pot sancionar, com també si verbalment es declara als agents un desplaçament que no és cert.