certificat autoresponsabilitat

El certificat autoresponsable de desplaçament elaborat per la Generalitat té l’objectiu de poder justificar davant les autoritats els desplaçaments que es troben limitats per les restriccions de mobilitat a Catalunya. Des de finals d’abril ha desaparegut el confinament comarcal, però es manté el tancament perimetral de Catalunya, per al qual també hi ha un certificat recomanat que trobaràs a continuació.

No és obligatori, però sí que es recomana dur aquesta declaració autoresponsable si es viatja fora del perímetre decretat de mobilitat per alguna necessitat justificada per acreditar que el desplaçament s’està fent per una de les excepcions previstes.

Tres tipus de certificat autoresponsable

Actualment hi ha fins a dos certificats d’autoresponsabilitat diferents per acreditar el desplaçament: el certificat per al toc de queda i per sortir i entrar a Catalunya. El que acredita un desplaçament fora de la comarca ha deixat de ser aplicable a finals d’abril.

A continuació trobaràs les versions del certificat d’autoresponsabilitat en PDF, per si has de justificar un desplaçament fora de Catalunya o una sortida de l’habitatge durant el confinament nocturn, és a dir, les hores del toc de queda.

Certificat per al confinament de Catalunya

Amb aquest certificat autoresponsable pots justificar desplaçaments fora de Catalunya durant aquest nou confinament. Es recomana que els ciutadans el portin imprès o en format electrònic quan surtin de casa per acreditar que ho fan per una de les raons autoritzades per frenar l’expansió del coronavirus. Descarrega’t el PDF aquí.

Certificat per al confinament nocturn o toc de queda

El toc de queda de moment es manté. Per tant, si necessites sortir al carrer entre les 22 i les 6 h qualsevol dia de la setmana, et servirà aquest certificat. També és molt recomanable tenir-lo sempre a mà, per poder justificar davant les autoritats l’excepció al confinament nocturn de compliment obligat. Descarrega’t el PDF aquí.

Ara bé, a partir del 9 de maig podria desaparèixer coincidint amb la fi de l’estat d’alarma. La portaveu del govern en funcions, Meritxell Budó, ha avançat que no hi haurà toc de queda a Catalunya si les dades continuen com fins ara.

Fins ara, les úniques nits en què s’ha permès ser al carrer fins més tard han estat la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any, fins a la 1 h, i la nit de Reis, fins a les 23 h.

Certificat per al confinament comarcal

*A partir del 26 d’abril ja no és aplicable, ja que s’ha aixecat el confinament comarcal.

Fins ara, si t’havies de desplaçar fora de la comarca, era útil dur el certificat d’autoresponsable de mobilitat. Es recomanava dur-lo sempre per poder justificar davant les autoritats l’excepció al confinament.  Descarrega’t el PDF aquí.

Quan hi ha restriccions de mobilitat?

  • Toc de queda a Catalunya prohibeix sortir al carrer durant vuit hores, de 10 de la nit fins a 6 del matí.
  • Confinament perimetral a Catalunya: no es permet sortir del territori. Els desplaçaments per anar a treballar sí que es permeten.

Sense confinament per vegueries

El confinament comarcal s’ha aixecat el 26 d’abril i es descarta aplicar el confinament per vegueries que es trobava sobre la taula a les reunions del Procicat amb la intenció d’ampliar la mobilitat a Catalunya i flexibilitzar els desplaçaments. L’Ajuntament de Barcelona havia demanat reiteradament que es faci un confinament metropolità a Barcelona en lloc del comarcal.

Excepcions al confinament previstes al certificat autoresponsabilitat

La declaració d’autoresponsabilitat preveu justificar situacions que, per exemple, per motius de feina, requereixin sortir al carrer durant el toc de queda. Entre d’altres, inclou el cas d’aquelles persones que han de sortir a passejar el gos i treballen durant tot el dia. En el cas que un ciutadà justifiqui que només pot treure a passejar el gos en les hores de toc de queda, aquest certificat li permetrà fer-ho.

Aquí recollim totes les casuístiques que preveu la declaració:

  • Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
  • Assistència a centre, servei o establiment sanitari.
  • Desplaçament al lloc de treball per efectuar la prestació laboral, professional o empresarial. Especifiqueu l’empresa.
  • Retorn al lloc de residència habitual.
  • Assistència o atenció a persones grans, menors d’edat, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
  • Desplaçament a entitat financera o d’assegurança.
  • Causa de força major o situació de necessitat.

Omple el certificat d’autoresponsabilitat en línia

Si no vols imprimir el certificat i justificant cada dia, la Generalitat ha previst que els ciutadans puguin omplir-lo a través d’internet o el telèfon mòbil i dur-lo en format digital (a través d’aquesta web de la Generalitat).

Si porto el certificat, m’estalvio la multa del toc de queda?

La multa per incomplir el toc de queda a Catalunya pot arribar a ser de 6.000 euros. La xifra, entre 300 i 6.000, variarà en funció de les circumstàncies de la sanció. Es tindrà en compte si hi ha reincidència o desobediència davant de l’autoritat. El certificat d’autoresponsabilitat pot ajudar a acreditar per què s’està incomplint el toc de queda i mostrar a les autoritats si es tracta d’una causa justificada, evitant així, aquesta sanció.

Preguntes i respostes sobre l’ús del certificat d’autoresponsabilitat

El Departament d’Interior ha posat a disposició dels ciutadans un seguit de preguntes i respostes freqüents sobre les recomanacions d’us d’aquest certificat per desplaçar-se.

És només per a desplaçaments amb vehicle o també a peu?

confinament comarcal control policial

És per a desplaçaments en vehicle i també a peu. Especialment si es fan lluny del domicili.

Qui me’l pot requerir?

Només te’l poden demanar els agents de policia.

Et poden multar si no portes el certificat?

No et poden multar per no portar-lo, però caldrà certificar que l’activitat s’ajusta a les previstes per l’Estat.

Cal portar el document imprès?

No. Es pot dur imprès i omplir-lo a mà o portar-lo en format digital, al mòbil o tauleta. 

Altres qüestions

Necessito una signatura digital?

No, no és necessària la signatura digital malgrat duguis el document en format digital.

Quines activitats puc acreditar al certificat?

Només apareixen les activitats fixades pel govern com a excepcions, però es poden especificar altres activitats sempre que responguin a les circumstàncies d’excepcionalitat justificada.

Cal fer un certificat per a cada desplaçament?

Sí, cal fer un certificat per a cada desplaçament. Si en el mateix desplaçament es faran diverses activitats, cal especificar-les en el document, fent expressa la destinació més allunyada.

Què passa si el que declaro no és cert?

Si es declara un fet fals es pot sancionar, com també si verbalment es declara als agents un desplaçament que no és cert.