certificat autoresponsabilitat

El certificat autoresponsable de desplaçament que la Generalitat ja va activar durant la primera onada de la covid i el primer confinament torna a ser d’utilitat. A les restriccions de mobilitat pel toc de queda a Catalunya, en horari nocturn, ara se li sumen les restriccions del confinament a Catalunya. Aquest certificat d’autoresponsabilitat serà d’utilitat fins el gener del 2021, com a mínim, ja que és fins quan es manté el toc de queda segons el pla de desescalada a Catalunya iniciat el 23 de novembre.

Segons estableixen les diferents fases de la desescalada, a la fase 1 entre setmana no es pot sortir del territori i, a més el cap de setmana, aquesta mesura contra la covid s’amplia i es restringeix la mobilitat encara més, amb un confinament per municipis, de manera que no es pot sortir de la ciutat, poble o vila de residència si no és per un cas excepcional i justificat. En la fase 2 de la desescalada es permetrà moure’s per la comarca el cap de setmana, passant del confinament municipal al comarcal, però encara no es podrà sortir de Catalunya. No serà fins a la fase 3 (i també la fase 4) que es podrà sortir de Catalunya si el territori de destí ho permet. Protecció Civil ha actualitzat el certificat autoresponsable de desplaçament per tres situacions diferents.

A continuació trobareu tres versions diferents del certificat en PDF, per si heu de justificar un desplaçament entre setmana fora de Catalunya, un desplaçament fora del municipi durant el confinament de cap de setmana o una sortida de l’habitatge durant el confinament nocturn, és a dir, les hores del toc de queda.

Certificat per al confinament de Catalunya entre setmana

Amb aquest certificat autoresponsable pots justificar desplaçaments fora de Catalunya durant aquest nou confinament. Es recomana que els ciutadans el portin imprès o en format electrònic quan surtin de casa per acreditar que ho fan per una de les raons autoritzades per frenar l’expansió del coronavirus. Descarrega’t el PDF aquí.

Certificat per al confinament de municipis el cap de setmana

Si t’has de desplaçar fora del teu municipi, ciutat, vila o poble durant entre divendres a les 6 h del matí i dilluns a les 6 h del matí, et serà d’utilitat aquest certificat d’autoresponsabilitat. Pots justificar aquests desplaçaments fora del municipi durant el confinament de cap de setmana. Es recomana dur-lo sempre per tal de poder justificar davant les autoritats l’excepció al confinament. Descarrega’t el PDF aquí.

Certificat per al confinament nocturn o toc de queda

Si necessites sortir al carrer entre les 22 h de la nit i les 6 h del matí qualsevol dia de la setmana, et servirà aquest certificat. Pots consultar totes les excepcions decretades al toc de queda. També és molt recomanable tenir-lo sempre a mà, per tal de poder justificar davant les autoritats l’excepció al confinament nocturn d’obligat compliment. Descarrega’t el PDF aquí.

Quan hi ha restriccions de mobilitat?

 • Toc de queda a Catalunya prohibeix sortir al carrer durant 8 hores, de 10 de la nit fins a 6 del matí.
 • Confinament de cap de setmana: no es permet sortir del municipi de residència
 • Confinament perimetral a Catalunya: no es permet sortir del territori. Els desplaçaments per anar a treballar sí que es permeten.

Quins casos preveu el certificat autoresponsable de desplaçament?

La declaració d’autoresponsabilitat preveu justificar situacions que, per exemple, per motius de feina, requereixin que sortir al carrer durant el toc de queda. A mode d’exemple, inclou el cas d’aquelles persones que han de sortir a passejar el gos i treballen durant tot el dia. En el cas que un ciutadà justifiqui que només pot treure a passejar el gos en les hores de toc de queda, aquest certificat li permetrà fer-ho.

Aquí recollim totes les casuístiques que preveu la declaració:

 • Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat
 • Assistència a centre, servei o establiment sanitari
 • Desplaçament al lloc de treball per efectuar la prestació laboral, professional o empresarial.
 • Especifiqueu l’empresa:
 • Retorn al lloc de residència habitual
 • Assistència o atenció a persones grans, menors d’edat, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables
 • Desplaçament a entitat financera o d’assegurança
 • Causa de força major o situació de necessitat

Descarrega la declaració d’autoresponsabilitat en PDF

Com en l’ocasió anterior, es preveu que els ciutadans puguin imprimir el document a casa o bé omplir-lo a través d’Internet o el telèfon mòbil i dur-lo en format digital (a través d’aquesta web de la Generalitat). Si prefereixes descarregar-te’l i imprimir-lo en paper, pots el document del certificat autoresponsable en PDF aquí.

Si porto el certificat, m’estalvio la multa del toc de queda?

La multa per incomplir el toc de queda a Catalunya pot arribar a ser de 6.000 euros. La xifra, entre 300 i 6.000, variarà en funció de les circumstàncies de la sanció. Es tindrà en compte si hi ha reincidència o desobediència davant de l’autoritat. Ara bé, el certificat d’autoresponsabilitat pot ajudar a acreditar per què s’està incomplint el toc de queda i mostrar a les autoritats si es tracta d’una causa justificada, evitant així, aquesta sanció.

Preguntes i respostes sobre l’ús del certificat d’autoresponsabilitat

El Departament d’Interior ha posat a disposició dels ciutadans un seguit de preguntes i respostes freqüents sobre les recomanacions d’us d’aquest certificat per desplaçar-se.

És només per a desplaçaments amb vehicle o també a peu?

És per a desplaçaments en vehicle i també a peu. Especialment si es fan lluny del domicili.

Qui me’l pot requerir?

Només te’l poden demanar els agents de policia.

 Et poden multar si no portes el certificat?

No et poden multar per no portar-lo, però caldrà certificar que l’activitat s’ajusta a les previstes per l’Estat.

Cal portar el document imprès?

No. Es pot dur imprès i omplir-lo a mà o portar-lo en format digital, al mòbil o tauleta. 

Necessito una signatura digital?

No, no és necessària la signatura digital malgrat duguis el document en format digital.

Quines activitats puc acreditar al certificat?

Només apareixen les activitats fixades pel govern com a excepcions, però es poden especificar altres activitats sempre que responguin a les circumstàncies d’excepcionalitat justificada.

Cal fer un certificat per a cada desplaçament?

Cal fer un certificat per a cada desplaçament. Si en el mateix desplaçament es faran diverses activitats, cal especificar-les en el document, fent expressa la destinació més allunyada.

Què passa si el que declaro no és cert?

Si es declara un fet fals es pot sancionar, com també si verbalment es declara als agents un desplaçament que no és cert.