candidats generalitat eleccions 14f

La campanya electoral per a les eleccions catalanes del 14 de febrer ja ha arribat al final. Els candidats a presidir la Generalitat han celebrat els últims actes de campanya per enviar els darrers missatges abans que la ciutadania acudeixi a les urnes. Tots s’han envoltat dels noms més destacats de les seves formacions per demanar, per última vegada, el vot de cara al 14-F, amb crides reiterades a la participació.

La majoria dels presidenciables han optat per Barcelona per acomiadar la campanya.

Última apel·lació de Cs als indecisos

Ciutadans ha optat per posar punt final a la campanya allà on la va començar ara fa dues setmanes: a tocar de Montjuïc. El candidat Carlos Carrizosa ha estat acompanyat per la líder del partit taronja, Inés Arrimadas, qui ha aprofitat el darrer acte per recordar la seva victòria en els comicis del 2017. El 14-F, ha dit, és “el pas següent d’allò aconseguit” aleshores. “Semblava impossible frenar i guanyar el procés a les urnes, i ho vam aconseguir. […] Quin és el pas següent? Governar. Per governar cal sumar i per sumar cal votar“, ha afegit Arrimadas.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Carrizosa, qui ha demanat una última empenta als indecisos per evitar una majoria independentista i ha insistit que cal “un escó més” que el sobiranisme per aconseguir-ho.

ERC demana que l’esforç fins ara “tingui sentit”

També a Barcelona, en aquest cas al Centre Cívic Cotxeres de Sants, ha tancat campanya Esquerra Republicana. El candidat Pere Aragonès, ha estat acompanyat per tots els presos del partit condemnats per l’1-O, encapçalats per Oriol Junqueras. Aragonès s’ha compromès a “no descansar” per aconseguir la llibertat dels líders independentistes i també, ha dit, la de Catalunya. En una altra crida per omplir les urnes, el presidenciable republicà ha demanat que l’esforç i el compromís dels polítics condemnats per sedició “tinguin sentit”.

De fet, els presos han pujat un rere l’altre sobre l’escenari, també el president d’ERC, Oriol Junqueras, qui s’ha volgut adreçar al conjunt d’electors independentistes: “No us equivoqueu de vot perquè endarrerireu la república”, ha advertit el líder dels republicans.

Avançar cap a la república “de manera realista”

La capital catalana ha estat la ciutat més trepitjada pels candidats aquest divendres. Des del Recinte Modernista de Sant Pau, Àngels Chacón ha reiterat el seu convenciment que el PDeCAT entrarà al Parlament de Catalunya. “I tant que sí! I tant que hi entrarem!”, ha exclamat la candidata dels demòcrates, qui ha assegurat que el vot al partit “val per tres”: per consolidar la “majoria independentista”, per tenir un “bon govern” i per “frenar la CUP”.

Chacón s’ha volgut acompanyar en el darrer acte de campanya de l’expresident de la Generalitat Artur Mas, qui de nou hi ha intervingut telemàticament. El líder polític ha volgut fer costat a la candidata demòcrata tot assegurant que el PDeCAT és el partit que permetrà avançar “de manera realista” cap a la sobirania, així com “aixecar” Catalunya de la crisi.

El PSC recorre de nou a Sánchez

Ha estat l’últim dia de campanya i la setena vegada que el president del Govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha intervingut en un acte del PSC de la cursa al 14-F. Els socialistes han tancat campanya des de la seva seu a Barcelona, amb l’escalf virtual de la militància amb desenes de monitors. Sánchez ha animat a votar la candidatura de Salvador Illa per “trencar el cordó sanitari” als socialistes, després del veto conjunt acordat per Junts, ERC, la CUP i el PDeCAT. El dirigent socialista el qualifica de “l’acord de la por” i equipara els partits independentistes a Cs, el PP i Vox per fer “coalicions de l’odi”.

El presidenciable Illa ha alertat de les conseqüències de no anar a votar el 14-F: “El bucle independentista s’alimenta en bona part de l’abstenció”. Tot i això, confia a dir “adeu” al procés. “S’ha acabat, ‘goodbye’!”, ha exclamat Illa.

Estirada d’orelles d’ECP a ERC i el PSC pels vetos

Des de l’inici de la campanya els comuns han apostat per un acord d'”esquerres” que els inclogui a ells, ERC i el PSC, malgrat el veto entre els republicans i els socialistes. Precisament a ells Jéssica Albiach (ECP) ha volgut enviar el seu darrer missatge: “Ens portaran a una repetició electoral per tossuts? En seran capaços“, ha lamentat la candidata.

Els comuns, però, han fet l’acte final de campanya al matí. Albiach ha celebrat un acte al Casino l’Aliança del Poblenou acompanyada pel líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Tots ells han demanat concentrar el vot progressista en els comuns per garantir “el canvi”. Iglesias ha defensat que la gran qualitat d’Albiach i d’En Comú Podem és que “diuen la veritat” i, com ha fet els darrers dies, ha insistit que a Espanya “no hi ha una plena normalitat democràtica”. Colau també ha destacat les qualitats d’Albiach: “És la candidata que més propostes fa, la més respectuosa i empàtica”.

La CUP, el partit perquè “passin coses diferents”

La CUP de Dolors Sabater ha decidit fer l’últim acte abans del 14-F a Badalona, ciutat on la candidata va ser alcaldessa durant tres anys i des d’on ha demanat el vot per fer avançar Catalunya cap a la independència. “No podem passar tres anys més en què l’independentisme no faci cap pas endavant socialment ni nacionalment“, ha dit Sabater. La presidenciable dels anticapitalistes ha dit que la seva formació és l’única opció per fer que “passin coses diferents” i per condicionar la política al Parlament.

En aquest sentit, i de la mateixa manera que la resta de candidats, Sabater ha animat a la participació el 14 de febrer: “Que cap votant independentista, inconformista i dissident es quedi a casa”.

El PP s’erigeix per evitar una “operació política”

El candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha rebut l’escalf de la plana major del partit, com el líder, Pablo Casado. En un acte des d’El Xalet de Montjuïc, el presidenciable dels populars ha centrat el seu darrer missatge de la campanya a atacar el PSC, el qual acusa de mentir quan parla de diàleg dins la llei. “L’autodeterminació no cap en el nostre sistema jurídic perquè Catalunya no és una colònia”, ha dit contundentment Fernández. El cap de llista també s’ha presentat com la clau per evitar una “operació política” contra la Constitució.

Pablo Casado ha presentat la candidatura de Fernández com el “vot útil” del constitucionalisme —i no Cs ni Vox— per evitar un tripartit. El president dels populars també ha destacat els anys de govern que caracteritzen la formació: “El PP és garantia de gestió i estabilitat”.

Borràs: “He rebut atacs des de la deslleialtat”

La presidenciable de Junts, Laura Borràs, ha llançat un darrer missatge de crítica pels “molts atacs des de l’odi i la deslleialtat” que, ha dit, ha rebut durant aquesta campanya, sense fer referència explícita a cap partit polític. La candidata ha optat pel Poblenou (Barcelona) per acomiadar la cursa electoral i ho ha fet acompanyada de tota la plana major del partit: els exconsellers Josep Rull, Jordi Turull, Quim Forn i Meritxell Borràs, així com dels caps de llista de la candidatura. També ha intervingut en l’acte telemàticament l’expresident Carles Puigdemont, així com els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig. Tots ells han estat acompanyats, de forma virtual, per desenes de simpatitzants.

Des de Waterloo, Puigdemont ha presentat JxC com el partit que pot evitar una victòria socialista el 14-F. “La repressió porta el segell del PSC: sense Iceta ni Sánchez no hi hauria hagut 155″, ha assegurat l’expresident català.

Vox, al crit de “A por ellos”

El partit d’ultradreta Vox ha acomiadat la campanya tal com la va començar: amb la protesta de desenes de persones contra la presència del partit d’ultradreta a Barcelona. Des de la plaça d’Artós, la formació d’ultradreta ha reunit centenars de simpatitzants, cridant “A por ellos” i amb l’himne d’Espanya. El candidat per al 14-F, Ignacio Garriga, ha assegurat que a partir d’aquest diumenge les banderes espanyoles que omplien la plaça seran “a tots els ajuntaments i carrers” de Catalunya.

Garriga ha estat acompanyat per la plana major del partit com el seu president, Santiago Abascal. El dirigent ultradretà ha fet referència a les manifestacions de rebuig contra els seus actes: ha dit que ha estat la campanya “més difícil” que ha fet mai un partit a Europa.