Xavier Trias
Foto: Natàlia Segura

Xavier Trias encara la cursa electoral de les eleccions municipals del 2023 a Barcelona no només amb l’objectiu de millorar els resultats discrets de Junts per Catalunya l’any 2019, sinó de recuperar l’alcaldia que Ada Colau li va arrabassar el 2015. Les perspectives electorals de Junts eren incertes a la ciutat i, després de mesos d’incògnita, el partit va decidir confiar en l’anomenat efecte Trias. L’exalcalde ha tornat a la primera línia política per donar resposta a la “necessitat d’un canvi urgent a Barcelona“.

Tot seguit, et resumim les claus que estan marcant la campanya de Xavier Trias com a candidat de Trias per Barcelona.

1. O guanyar per ser alcalde, o retirar-se definitivament

Trias enfronta la cursa electoral amb el pes de ser un exalcalde que, després de perdre les eleccions del 2015 i d’haver-se retirat, ara ha decidit tornar-se a presentar per donar opcions a Junts d’optar a l’alcaldia. Si aconsegueix ser investit alcalde, li prendrà l’alcaldia a Colau tal com ella va fer amb el candidat ara fa vuit anys. Si no és així, Trias ha estat transparent a “El Debat de Barcelona de betevé : “Si no soc alcalde, no em quedaré escalfant la cadira“.

2. Trias i Colau, dos enemics polítics que es necessiten mútuament

Trias té en Colau la seva màxima enemiga política, però també la seva màxima aliada electoral. El dinar entre el candidat de Trias per Barcelona i Barcelona en Comú al gener en va ser la confirmació. Totes duess candidatures es presenten amb models de Barcelona antagonistes i se citen com a referència de com no s’ha de gestionar la ciutat. Això pot polaritzar la campanya i beneficiar els dos candidats, que no comparteixen votants però, en canvi, sí que poden mobilitzar vot útil fronterer cap a la seva candidatura per evitar que governi l’altre.

3. Campanya d’esmena a la totalitat, però en to constructiu

La situació de Barcelona és greu, perquè l’alcaldessa no lidera i la ciutat no il·lusiona“, va dir Trias en un acte a principis de campanya a Ciutat Vella. L’esmena a la totalitat a la gestió del govern de Colau i Collboni, però, conviu amb un to de campanya que Trias per Barcelona vol que sigui constructiu per “fugir de la confrontació i buscar solucions”.

Una bona prova d’això són les paraules que Trias va dedicar en el mateix acte a la transformació de la via Laietana: “La reforma és un desastre perquè no s’ha planificat bé, però hem de pensar en el demà, tots hem de pensar que serà un èxit, necessitem fer aquesta aposta”, va afirmar.

4. Aturar el tramvia, cobrir la ronda de Dalt i més seguretat

Trias per Barcelona ha presentat un programa amb 1.400 propostes “perfectament executables” durant el mandat. En destaca la voluntat de reavaluar l’impacte de les superilles del Poblenou i Sant Antoni, i aturar la implementació de la del Camp d’en Grassot, així com no continuar la connexió del tramvia per la Diagonal. També proposa cobrir la ronda de Dalt, un gran pacte de ciutat per a l’habitatge públic i impulsar la Muntanya dels Museus a Montjuïc.

En matèria de seguretat, Trias vol que deixi de ser la primera preocupació dels barcelonins, i promet arribar als 4.000 agents de la Guàrdia Urbana el 2027.

5. A la reconquesta dels feus

Sarrià-Sant Gervasi, les Corts, l’Eixample i Gràcia han estat feus que en comicis anteriors tradicionalment s’ha endut Convergència i Unió. Però fa quatre anys i amb Joaquim Forn de candidat, sota la marca Junts per Catalunya, hi va haver un canvi de tendència: Sarrià-Sant Gervasi va ser per a Barcelona pel Canvi-Ciutadans; i les Corts, l’Eixample i Gràcia, per a ERC.

Un dels objectius de campanya de Trias per Barcelona és reconquerir els feus on ell mateix va liderar el 2015.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?