Amb Ciutadans en davallada de votants en algunes demarcacions i amb totes les enquestes electorals de Barcelona en contra, la candidata a l’alcaldia, Anna Grau, afronta les eleccions municipals del 2023 amb l’objectiu d’aconseguir representació al plenari. Erigida candidata enmig d’una crisi interna del grup municipal, Grau confia en el vot de l’època daurada de Ciutadans per superar el 5 % necessari per obtenir-hi representació.
La candidata marca distàncies amb Ada Colau, a qui considera la seva principal “línia vermella“, però es manté ambigua amb la resta de partits, a qui adverteix que no “signarà cap xec en blanc.”
1. Concentrar el vot “antiocupació”
Grau es manifesta cada dimarts al vespre a la plaça de la Bonanova per mostrar el malestar contra les ocupacions d’El Kubo i La Ruïna. El conflicte ha anat creixent en les últimes setmanes, amb la policia evitant-hi enfrontaments per la convocatòria de manifestacions contraposades.
Diverses veus han acusat la candidata d’encendre el conflicte. Unes acusacions que Grau ha esquivat assegurant que cal “posar-hi el focus” per lluitar contra les ocupacions d’immobles, un dels eixos del seu programa. Així, la candidata taronja vol concentrar tot el vot “antiocupació”.
2. Front dur contra les superilles
Anna Grau considera les superilles “experiments d’urbanisme tàctic, bolivarià i aberrant” i les culpa d’haver aconseguit el decreixement de la mobilitat i l’economia de la ciutat. Durant la campanya, ja ha assegurat que vol aturar totes les que hi ha en marxa i, fins i tot, —ha dit— “revertir” les que es pugui.
3. Línia vermella: fer Ada Colau alcaldessa
Grau vol posar fi a les superilles, però, també al govern d’Ada Colau. La candidata afirma sempre que pot que els seus vots no serviran per investir la candidata de Barcelona en Comú i la considera la seva principal “línia vermella”. És més ambigua pel que fa a la resta de partits, a qui adverteix que “no signarà cap xec en blanc“.
Tot i ser la candidata de qui se sent més allunyada políticament, Grau assegura que Colau i ella són les que han parlat més clar sobre els possibles pactes postelectorals.
4. El cartell amb el tors nuu que recorda els començaments del partit
Per la forma però també pel contingut, el cartell d’Anna Grau ha estat un dels més comentats de la cursa electoral. S’hi mostra amb el tors nu amb l’objectiu de demostrar —segons assegura— “que no té res a amagar”. El cartell és, però, una clara al·lusió al que va protagonitzar Albert Rivera a les eleccions autonòmiques del 2006.
En la presentació, Grau va dir que volia tornar a “l’essència dels inicis de la formació”: donar cobertura a totes aquelles persones que no se sentien representades a les institucions.
5. Esquivar la crisi interna que ha esquitxat la campanya
Els mesos anteriors a la campanya van ser convulsos a les files del grup municipal. La dimissió de Luz Guilarte l’octubre del 2022 per una maniobra interna, va iniciar una crisi interna que es va aguditzar amb l’expulsió de Paco Sierra del partit i que va culminar amb la presentació d’una candidatura encapçalada per Grau, però sense cap regidor actual.
La crisi ha esquitxat el començament de campanya amb l’anunci de les baixes d’un grup de militants entre els quals l’actual regidora de la formació, Noemí Martín.
Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?
- Eleccions municipals 2023 a Barcelona: Calendari, candidatures, llistes, vot per correu i més | GUIA
- Última hora de les eleccions municipals 2023 a Barcelona, DIRECTE: Notícies dels candidats i llistes
- Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: Qui opta a l’alcaldia?
- Programes electorals de les eleccions municipals 2023 a Barcelona: Què proposa cada partit?
- Enquestes de les eleccions municipals 2023 a Barcelona: Qui guanyarà el 28-M?
- Llistes de les eleccions municipals 2023 a Barcelona: Tots els noms
- Porra de les eleccions municipals 2023 a Barcelona: Com creus que quedarà l’Ajuntament el 28-M?
- Vols estar al dia de les municipals 2023 de Barcelona? Apunta’t al butlletí de campanya de betevé
- No vull rebre propaganda electoral a casa: Què he de fer? Guia, pas a pas, per fer el tràmit