Convergència i Unió va canviar la seva marca i va concórrer com a Junts a les eleccions municipals del 2019, unes eleccions especialment atípiques per a la formació, ja que el seu candidat, Joaquim Forn, estava a la presó pel judici del procés.

La coalició va ocupar sempre la segona posició, tret de les eleccions del 1979, any en què el PSUC va ser el segon grup municipal. CiU va ser líder de l’oposició de governs liderats pel PSC fins que, l’any 2011, Xavier Trias com a candidat per tercera vegada va guanyar els comicis i es va convertir en alcalde.

CiU, i després Junts, han presentat set caps de llista al llarg d’aquests anys, tots homes.

El millor resultat de CiU

El millor resultat, almenys en dades, no és el del 2011, el de l’any que es va capgirar el govern de la ciutat i CiU va quedar-se amb l’alcaldia. En aquella ocasió, Xavier Trias va aconseguir 14 regidors i prop de 175.000 vots.

El millor registre s’ha de buscar més enrere, en les candidatures encapçalades per Josep Maria Cullell, l’any 1991, i just abans, l’any 1987. Malgrat quedar a l’oposició, aquell any CiU va obtenir 325.000 vots i 17 regidors. Va gairebé doblar els vots que li van donar anys després l’alcaldia a Trias. Això s’explica per un escenari de fort bipartidisme, amb només quatre grups municipals i el PSC fregant la majoria absoluta.

El pitjor resultat, el de Junts

El partit va triar com a candidat l’any 2019 Joaquim Forn, que en aquell moment estava en presó preventiva pel judici del procés, un fet que impregnava la campanya. A efectes pràctics, la número dos, Elsa Artadi, en va ser la cara visible. Junts va obtenir poc més del 10 % dels suports i cinc regidors. I va passar de ser la segona força en totes les eleccions (tret de les del 1979 i les del 2011, que les va guanyar) a ser-ne la cinquena.

L’any 2015, amb la irrupció dels comuns, que van guanyar les eleccions, Xavier Trias es va convertir en el segon alcalde que perdia les municipals a Barcelona. El primer havia estat Jordi Hereu, que el 2011 li va posar el faixí d’alcalde a Trias.

Tal com va fer Hereu, Trias es va quedar aquell mandat treballant a l’oposició.

Sarrià – Sant Gervasi, feu de CiU

El feu de CiU és Sarrià – Sant Gervasi, districte on ha aconseguit imposar-se com a força majoritària en totes les eleccions, tret de les del 2019. A l’Eixample i les Corts, CiU també ha aconseguit mobilitzar més votants que a altres àrees de la ciutat. Nou Barris és indiscutiblement on menys suports ha aconseguit el partit, en totes les eleccions celebrades fins ara.

Comparteix a: