jaume collboni claus campanya eleccions municipals 2023 barcelona

Ara per ara, el candidat socialista a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, és el que encara la cursa de les eleccions municipals 2023 amb més convenciment que s’imposarà a les urnes el 28-M. Míting rere míting, el cap de llista del PSC s’ha mostrat convençut que recuperarà l’alcaldia per als socialistes 12 anys després.

Tot seguit, et resumim les claus que estan marcant la campanya de Jaume Collboni com a candidat del PSC.

1. La carta del llegat socialista

El PSC reivindica en aquesta campanya el llegat socialista a Barcelona reivindicant en cada míting els governs capitanejats pels alcaldes Narcís Serra, Pasqual Maragall, Jordi Hereu i Joan Clos. De fet, Hereu ha assistit a molts dels actes i va intervenir en un míting a les Corts. Collboni també ha valorat el paper del socialisme a les institucions catalanes i espanyoles, amb una presència continuada de Salvador Illa i amb una desena de ministres del PSOE visitant la ciutat per fer-li costat. El president del Govern espanyol, a més, assistirà a l’acte de cloenda de campanya.

Tot i aquest suport tan explícit, Collboni assegura que tindrà total llibertat per teixir pactes postelectorals.

2. Tots contra Collboni

A mesura que passen els dies de la campanya electoral i s’apropa el 28-M, Collboni es veu més a prop de l’alcaldia i de convertir-se en el proper alcalde socialista de Barcelona. De fet, les darreres enquestes li auguren bons resultats i, per això, el socialista assegura ser víctima d’un “tots contra Collboni” de la resta de candidats. “Estan nerviosos”, assegura Collboni, “però no entrarem en el joc: a cada atac, una proposta”.

El cert és que tots els seus contrincants li han llançat retrets o han protagonitzat enganxades amb Collboni, bé sigui per recordar-li l’etapa dins del govern Colau, bé sigui en clau de pactes postelectoral.

3. “Hola, Barcelona”

El vídeo de campanya del PSC arrenca amb l’icònic “Hola!” que es va corejar durant la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992. De fet, Collboni comença cada míting exclamant “Hola, Barcelona, ja som aquí!” i saludant, un per un, tots els barris i districtes que trepitja. La referència a la Barcelona olímpica està sent constant al llarg de la campanya. Els socialistes defensen que si recuperen l’alcaldia la ciutat recuperarà “l’orgull” de l’època de Pasqual Maragall i dels alcaldes socialistes. D’aquí ve el lema que han escollit, “De nou, Barcelona”.

4. Propostes a cop de talonari

Jaume Collboni ha reiterat que vol fer una campanya centrada en les propostes. Una de les més cridaneres va ser el xec de 1.500 euros per a mobles que vol donar als menors de 30 anys que s’independitzin. També ha anunciat ajuts d’entre 2.500 i 3.500 euros per a la compra de cotxes híbrids no endollables que substitueixin els vehicles amb etiqueta groga.

També ha promès una gran inversió, de 60 milions d’euros anuals, per fer realitat la seva proposta estrella, el cobriment de les rondes.

5. Crida als votants progressistes i als moderats

El candidat socialista va deixar el càrrec de primer tinent d’alcalde del govern municipal quatre mesos abans de les eleccions per preparar la campanya i marcar distàncies amb els seus socis, els comuns. Durant la campanya s’ha erigit com “l’única opció progressista amb possibilitats de guanyar que pot evitar que Ada Colau torni a ser alcaldessa”. Però no només demana suport als votants progressistes, també es dirigeix als “moderats”.

Collboni diu que l’opció socialista és una opció “d’ordre” i posa la seguretat i la neteja com dues de les seves prioritats si guanya les eleccions.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?