jaume collboni pedro sanchez

El PSC és un dels partits més antics amb representació a l’Ajuntament de Barcelona i és, de fet, el que ha tingut més alcaldes a la ciutat des de la restauració de la democràcia. I no només això, sinó que el seu partit germà d’àmbit espanyol, el PSOE, ha ostentat la presidència del Govern espanyol durant nou de les 14 legislatures que hi ha hagut des del 1979. Amb tota aquesta herència a l’esquena, Jaume Collboni ha optat per jugar la carta del llegat socialista en la campanya de les eleccions municipals 2023.

10 ministres en 16 dies

L’inici de la campanya és un clar exemple de com el PSC vol reivindicar el pes dels socialistes en les institucions i l’experiència en els governs: Jaume Collboni va començar oficialment la campanya electoral al costat de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el líder del PSC i exministre de Sanitat, Salvador Illa. I no només això, una setmana enrere (encara en la precampanya), Collboni va protagonitzar un míting al Fòrum amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Jaume Collboni i la ministra María José Montero en el començament de la campanya de les municipals 2023

El 26 de maig, Sánchez tornarà a posar els peus a Barcelona per fer el tancament de campanya al costat del candidat barceloní i d’un expresident espanyol: José Luís Rodríguez Zapatero. Més enllà dels presidents, els propers dies Jaume Collboni estarà acompanyat d’una desena de ministres i d’altres figures fortes del PSC i del PSOE (com l’expresident basc Patxi López). Durant els discursos dels mítings també s’esmenten noms que han deixat empremta en la política espanyola, catalana i barcelonina. Fins ara s’han afalagat:

  • Pedro Sánchez (president espanyol)
  • José Manuel Albares (ministre de govern)
  • José Luís Rodríguez Zapatero (expresident espanyol)
  • Felipe González (expresident espanyol)
  • Ernest Lluch (exministre de govern assassinat per ETA)
  • Salvador Illa (exministre de govern i líder del PSC)
  • Josep Borrell (alt representant de la UE)
  • Narcís Serra (exalcalde de Barcelona)
  • Pasqual Maragall (exalcalde de Barcelona)
  • Joan Clos (exalcalde de Barcelona)
  • Jordi Hereu (exalcalde de Barcelona)

“Un nou alcalde socialista”, el mantra de campanya

Que algunes de les persones que es lloen constantment als mítings del PSC de Jaume Collboni siguin els exalcaldes socialistes de Barcelona no és cap casualitat. Collboni s’ha marcat la fita de “ser el proper alcalde socialista” i aquest és un mantra que, dia sí i dia també, es repeteix als seus actes. Els socialistes també es vanten d’haver estat al govern de la ciutat per dur els Jocs Olímpics de Barcelona’92: el vídeo promocional de la candidatura de Jaume Collboni recupera l’“Hola!” que es va fer famós en l’obertura dels jocs.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?