pessebre barcelona 2023 plaça sant jaume

El pessebre de Barcelona 2023 a la plaça de Sant Jaume és un dels atractius de Nadal a la ciutat. La instal·lació arriba enguany després d’una última edició amb una representació completament diferent vista fins aleshores: era 100 % virtual. Aquest 2023 torna la representació física del pessebre, en aquest cas, amb figures retallables en un espai tridimensional. Et donem tots els detalls de com és el pessebre a Barcelona, ubicat a la plaça de Sant Jaume.

El pessebre de Barcelona el 2023: d’inspiració napolitana

Tal com ha anunciat l’Ajuntament de Barcelona, el pessebre de la plaça de Sant Jaume es podrà veure des de molts punts de la plaça i està dissenyat per l’escenògraf Ignasi Cristià. Es pot visitar des de l’1 de desembre i fins al 6 de gener i consisteix en un naixement “100 % barceloní” que busca homenatjar la tradició del pessebre napolità. El pessebre napolità representa una gran celebració al voltant de les tres escenes principals: els pastors (i aquest any, una caganera!), el naixement i el Reis d’Orient, i convivint-hi, hi podem veure altres escenes quotidianes i un rerefons totalment barceloní.

Hi ha grans lones amb fotografies impreses que mostren escenes típiques de naixement traduïdes com a escenes d’avui en dia a Barcelona. Es tracta, doncs, d’una mena de teatre en miniatura: un muntatge que fa 15 metres d’amplada i 10 metres de fondària i on s’empra la tècnica de les impressions fotogràfiques sobre resina encunyada, resistent a la intempèrie i a qualsevol escenari meteorològic. Tot seguint la tradició napolitana, l’objectiu del pessebre d’enguany és que tothom se senti representat amb algun o alguns de la setantena de personatges que il·lustren la diversitat barcelonina.

A més, a la part del darrera hi ha una mena de plafons explicatius sobre el que ha estat el pessebre fins als nostres dies.

Altres pessebres a Barcelona

A banda del pessebre de Sant Jaume, hi ha altres pessebres tradicionals a la ciutat de Barcelona:

  • Pessebre tradicional al pati del Museu Frederic Marès: dedicat a Sant Francesc d’Assís (el primer pessebrista fa 800 anys), s’inspira en pintors de l’època, fent referència especial a Giotto di Bondone. L’objectiu d’aquest pessebre és esdevenir una recreació de l’època de Sant Francesc. Això sí, les vestimentes de les figures que en formen part són de finals del segle XIX. Es pot visitar del 25 de desembre al 7 de gener.
  • Pessebre del Reial Monestir de Pedralbes. Del 16 de desembre al 2 de gener es pot veure aquest pessebre, que representa la simbologia del naixement i l’anunciació als pastors. Les figuretes són creades per Daniel José Urseguía i Pere Catà i Vidal.
  • Pessebre al Claustre de la Catedral. Del 24 de novembre al 6 de gener podeu veure aquest pessebre tradicional amb figures de gran format. Tot plegat en un entorn immillorable com és el claustre la Catedral.

El pessebre de la plaça de Sant Jaume s’envolta cada any de polèmica per les interpretacions i versions del pessebre més tradicional.

L’arbre de Nadal a Sant Jaume

I, com ja és tradició, més enllà del pessebre, en un dels racons de la plaça de Sant Jaume, a tocar del carrer de Jaume I, es munta l’arbre de Nadal, que tindrà 15 metres d’alçària. Enguany, tal com ha detallat l’Ajuntament, està format per diversos avets petits i mitjans, d’entre 2 i 4,5 m d’alçària, muntats sobre una gran estructura metàl·lica.

La decoració de l’arbre, dissenyada per Gerard Riudalbàs i Andreu Boluda, està inspirada en la representació de l’obra del ‘Trencanous‘, de Taixovski. El gran avet de Nadal vol homenatjar els primers arbres de Nadal vistos a la ciutat de Barcelona.

Què vols saber del Nadal 2023?