El pessebre de Barcelona 2021 a la plaça de Sant Jaume tornat aquest Nadal després d’un any sense ser-hi. Després del parèntesi de l’any passat, en què es va evitar el tradicional pessebre de Barcelona per no causar aglomeracions durant la pandèmia de la covid, Barcelona torna a tenir pessebre i aquest any és encara més diferent del que ja són habitualment a la ciutat.

Una ubicació diferent del pessebre de Barcelona 2021

El pessebre de Barcelona d’aquest 2021, a la plaça de Sant Jaume, s’ha instal·lat en una ubicació molt diferent de la que estem acostumats. Enguany la instal·lació s’expandeix més enllà de la plaça de Sant Jaume amb una cinquantena de figures lluminoses a les façanes dels edificis que hi ha des de la via Laietana fins a la Rambla.

El pessebre de la plaça de Sant Jaume es podrà visitar des de finals de novembre fins a Reis.

El bou i la mula, a les façanes de l’Ajuntament i la Generalitat

El bestiari ocupa la plaça de Sant Jaume. El bou es pot veure a la façana de l’Ajuntament de Barcelona i la mula, a la de la Generalitat de Catalunya, lluny del que marca la tradició que els situa a prop del naixement. A la plaça també hi ha altres animals com ara gallines, porcs, ratolins o gossos. Després que les figures es malmetessin pel temps, ara tornen a lluir a la plaça.

El naixement: una petita aventura

Saber on està col·locat el naixement de l’infant Jesús, una de les figures més emblemàtiques del pessebre, aquest any és tota una aventura. Si l’habitual és cercar la figura del caganer, que sol amagar-se entre la resta de personatges, aquest any també hauran de buscar el naixement. La seva ubicació, tal com ja va avançar l’autor del pessebre, es troba en un portal “humil” dels carrers de Jaume I i Ferran. Per no desvelar el secret, tothom qui el vulgui visitar haurà de cercar-lo. El que sí que es pot revelar és l’aspecte: lluminós i auster, tot seguint la línia estètica d’enguany.

Els comerços fan una exposició de pessebres

El pessebre de Barcelona 2021 té una altra novetat: una exposició de 23 versions diferents del pessebre. Els han creat artistes del món de l’escultura, la pintura, les arts audiovisuals o la forja i es podran veure als comerços i les entitats situades en l’eix dels carrers de Ferran i Jaume I.

La polèmica del pessebre de Barcelona

El pessebre de la plaça de Sant Jaume s’envolta cada any de polèmica per les interpretacions i versions del pessebre més tradicional. A la mostra es vol reivindicar el que ha representat aquesta proposta de reinterpretació d’una de les tradicions més entranyables de Nadal.

L’arbre de Nadal

I com ja és tradició, més enllà del pessebre, a un dels racons de la plaça de Sant Jaume, a tocar del carrer de Jaume I, també ja hi ha muntat l’arbre de Nadal, aquest any amb motius animals com a decoració.

Més informació del Nadal 2021