
El pessebre de Barcelona 2022 a la plaça de Sant Jaume tornarà aquest Nadal. Ho farà després de l’absència del 2020 (per evitar aglomeracions en plena covid) i de la instal·lació del 2021, que va expandir-se més enllà de la plaça amb figures lluminoses a les façanes des de la via Laietana fins a la Rambla. El pessebre serà visitable des del 16 de desembre i fins a Reis. Però, atenció, tindrà un format completament diferent del que s’ha vist fins ara, ja que serà completament virtual.
Et donem tots els detalls de com serà el pessebre a Barcelona aquest 2022 que es trobarà a la plaça de Sant Jaume.
El pessebre de Barcelona: una projecció i virtual
Tal com ha anunciat l’Ajuntament de Barcelona, el pessebre de la plaça de Sant Jaume està dissenyat per Onionlab. Es podrà visitar a partir del 16 de desembre i serà digital, en format de mapatge de vídeo interactiu que es projectarà a la façana del consistori. Això sí, la projecció serà virtual: només podràs veure les figures del pessebre i altres representacions de les tradicionals de Nadal.
Podràs accedir-hi a través d’una webapp amb un codi QR que hi haurà a la mateixa plaça.
Les escenes del pessebre de Sant Jaume
El pessebre decorarà la façana de l’Ajuntament de Barcelona i tindrà diverses finestres amb diferents universos i escenes que representen tradicions nadalenques. Què s’hi pot veure? T’ho expliquem!
1. La ciutat de Nadal
En aquesta escena, es projectaran fotos històriques de les festes de Nadal a Barcelona. Hi ha imatges del Mercat de Santa Llúcia, els llums de Nadal, el tió de Nadal o els Reis. A través de l’app, els participants podran triar la imatge i l’efecte visual que es vol veure projectada.

2. Les figures del pessebre
A banda del naixement, hi haurà personatges que els ciutadans podran batejar amb el nom que vulguin. Podran seleccionar-lo i conèixer el paper que el personatge desenvolupa a l’escena.

3. La gastronomia de Nadal
Hi podrem veure els plats tradicionals més festius de la gastronomia tradicional d’una forma, segons els creadors del pessebre, col·laborativa: cada usuari seleccionarà un ingredient, que es barrejarà amb els dels altres participants i, així, es crearà un “mandala col·lectiu“. Les tres receptes tradicionals que es
projectaran són l’escudella, els canelons i el tortell de Reis.

4. El tió de Nadal
Amb l’aplicació mòbil, l’usuari pot triar quin menjar donar al tió i, així, fer-li créixer la panxa fins que s’ompli del tot, quan emetrà partícules màgiques de regal. L’app permetrà també que els infants puguin triar la cançó del tió de Nadal que desitgin perquè cantin mentre veuen el pessebre!

5. Els Reis d’Orient
L’escena dels Reis substituirà la del tió de Nadal des del 27 de desembre fins al
5 de gener. Els participants podran enviar la carta a Ses Majestats a través de l’aplicació, posant el seu nom i la llista de joguines i desitjos. També podran escollir el disseny del paper de regal i el transport amb què sortirà el regal.
El pessebre de Sant Jaume ha costat 100.000 €
El consistori va anunciar que el preu del pessebre ha rondat els 100.000 €. Això suposa la meitat del cost del de l’any anterior. Abans de la presentació oficial de la instal·lació, el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, va assegurar que el pessebre del 2022 tornaria a sorprendre. Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també va donar pistes sobre com seria: “Més telemàtic, més audiovisual, menys clàssic, més de projecció”.
Així va ser el pessebre de Sant Jaume el 2021
El pessebre de Barcelona del 2021 va ser diferent i la instal·lació va anar més enllà de la plaça de davant de l’Ajuntament, amb les figures lluminoses a les façanes dels edificis dels entorns.
El bestiari va ocupar la plaça de Sant Jaume. El bou es va poder veure a la façana de l’Ajuntament de Barcelona i la mula, a la de la Generalitat de Catalunya, lluny del que marca la tradició que els situa a prop del naixement. A la plaça també hi havia altres animals com ara gallines, porcs, ratolins o gossos.

El naixement: una petita aventura
Saber on estava col·locat el naixement de l’infant Jesús, una de les figures més emblemàtiques del pessebre, el 2021 va ser tota una aventura. Si l’habitual és cercar la figura del caganer, que sol amagar-se entre la resta de personatges, aquell any també es va haver de buscar el naixement. La seva ubicació, tal com va avançar dies abans l’autor del pessebre, es trobava en un portal “humil” dels carrers de Jaume I i Ferran.

El pessebre de la plaça de Sant Jaume s’envolta cada any de polèmica per les interpretacions i versions del pessebre més tradicional.
L’arbre de Nadal
I, com ja és tradició, més enllà del pessebre, en un dels racons de la plaça de Sant Jaume, a tocar del carrer de Jaume I, es munta l’arbre de Nadal.
Notícies del Nadal 2022
- Nadal 2022 a Barcelona: Què fer? Agenda d’activitats per gaudir de les festes!
- Llums de Nadal a Barcelona 2022: Horari i on veure’ls
- Horari i on es farà l’encesa dels llums de Nadal a Barcelona 2022
- Pessebre a Barcelona el 2022 a la plaça de Sant Jaume: Com serà?
- Loteria de Nadal 2022: Premis del sorteig, com comprovar els números i tot el que n’has de saber
- Llums de Sant Pau 2022 per Nadal a Barcelona: Entrades, preus i dates al Recinte Modernista