En un moment en què les visites presencials als museus i galeries d’art estan regides encara per les mesures de seguretat derivades de la crisi sanitària, la Fundació Suñol presenta un nou programa expositiu en línia lliure de mascaretes i límits d’aforament. Es tracta del cicle Shortcut, que recollirà diversos treballs específics a càrrec d’una selecció d’artistes que generaran eines de pensament, reflexió i canvi sobre el món contemporani. Una manera de donar suport a la producció artística i generar nous relats sobre el moment actual.

L’objectiu dels materials inèdits que s’aniran presentant al llarg de l’estiu és explorar i qüestionar els límits i les potencialitats del mitjà digital com a plataforma d’exhibició i aproximar-se a qüestions comuns a través de formats i temàtiques plurals com la poètica que hi ha sota els conceptes de distància, presència i absència, i les propietats materials relatives a la dimensió virtual.  El primer dels treballs que es pot consultar al web de la Fundació Suñol és el de Julia Varela.

‘3’31”’, de Julia Varela

El treball de Julia Varela gira entorn al consum social d’imatges i d’allò que escollim veure. A través del cinema, la instal·lació i l’escultura ha treballat  el tema de la visió en pantalla i ha investigat la materialitat de les imatges —sovint enteses com a elements immaterials— en l’era digital. Des del seu plantejament, la imatge és una potencialitat latent que necessita el suport d’un cos tecnològic per existir, té una representació visual que depèn d’un mitjà. La seva investigació, en contacte amb les tecnologies de visualització i els dispositius electrònics més actuals, interpreta el contingut visual per a la transmissió d’imatges. La peça de vídeo ‘3’3”’ prové d’una instantània enviada per una comercial d’una empresa de Xangai, mitjançant una plataforma de comerç electrònica. Una fotografia aparentment trivial i de baixa qualitat que, processada per un sintetitzador fotoòptic, es transforma en ones de so. Una barra algorítmica llegeix i interpreta la imatge i les dades visuals es transformen en so.