noves restriccions catalunya nadal 2021

Els governs català i espanyol han aprovat noves restriccions i mesures per Nadal a Catalunya. La mascareta en exteriors és obligatòria en tot moment, es pugui mantenir la distància o no, des del 24 de desembre. El toc de queda a Catalunya torna d’una a sis de la matinada i també es limiten les trobades socials a un màxim de 10 persones. A més, es torna a tancar l’oci nocturn i es redueix l’aforament de la restauració al 50 %, i el de la cultura, els comerços i els gimnasos, al 70 %. Amb aquestes mesures, els dos executius volen frenar l’increment de contagis de les últimes setmanes, coincidint amb l’arribada de la variant òmicron.

El toc de queda és, però, per municipis. Tenen toc de queda aquells municipis que tinguin més de 10.000 habitants i una incidència acumulada superior als 250 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies. Des del 7 de gener, el confinament nocturn s’amplia a 123 municipis i nou municipis “illa”, que estan envoltats per altres municipis amb la petició de toc de queda. Per tant, toc de queda afecta a 132 municipis de Catalunya.


Repassem a continuació totes les restriccions i mesures que es troben en marxa a Catalunya per frenar la sisena onada de la covid. Aquesta informació s’anirà actualitzant si el govern català torna a anunciar més mesures. Si ho prefereixes, també pots consultar directament la informació que t’interessa, a través d’aquest índex.


Toc de queda a Catalunya, per municipis

Catalunya recupera el toc de queda en plenes festes de Nadal, després de la fi del confinament nocturn el 27 d’agost del 2021. El govern de la Generalitat busca així reduir la mobilitat a tot el territori. La prohibició de sortir a la nit al carrer va començar la matinada del 24 de desembre, és a dir, la nit de dijous a divendres. El toc de queda s’aplica entre la 1 i les 6 h, després de rebre l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El toc de queda per municipis afecta aquells que tinguin més de 10.000 habitants i una incidència acumulada superior als 250 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies.  Aquests requisits els compleixen 117 municipis, més un total de nou municipis “illa”, que estan envoltats per altres municipis amb la petició de toc de queda. Aquesta llista però s’ha ampliat a partir del 7 de gener amb sis municipis més. Per tant, el toc de queda s’aplica a 132 municipis de Catalunya.

Mascareta obligatòria en exteriors i interiors

La mascareta torna a ser obligatòria en exteriors a tot Espanya des del 24 de desembre. Segons ha aprovat un consell de ministres extraordinari després de l’anunci que va fer el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la Conferència de Presidents Autonòmics, la mascareta al carrer s’ha de portar posada sempre, pugui mantenir-se la distància interpersonal o no. A banda, la mascareta també és obligatòria a tots els espais tancats.

Tancament de l’oci nocturn

El govern català torna a ordenar el tancament de l’oci nocturn: discoteques, pubs i altres locals de nit. L’oci nocturn ha encadenat més de dos mesos obert, després de ser un dels sectors més afectats per la pandèmia de la covid, però ara hi tornen a haver una de les restriccions més dures.

Trobades socials de 10 persones com a màxim

Les trobades socials ja van estar limitades a 10 persones fins al 10 de setembre del 2021, coincidint amb la vigília de la Diada de Catalunya. Ara, més de tres mesos després, la Generalitat de Catalunya torna a aplicar aquesta restricció: es prohibeixen les reunions de més de 10 persones.

Aforaments limitats al 50 % en bars i restaurants

Bars i restaurants han de limitar els aforaments al 50 %, la meitat de tots els comensals que poden acollir. Fins ara, podien fer-ho al 100 % des del mes d’octubre, però el govern català torna a limitar el nombre de clients en la restauració per reduir contagis. A més, a les taules no es poden reunir més de 10 persones i els locals de restauració han d’abaixar la persiana com a màxim a les 0.30 h per tal de respectar el confinament nocturn.

Aforaments limitats al 70 % en comerços, cultura i esport

Comerços i equipaments de la cultura i l’esport han de reduir l’aforament al 70 %, quan fins ara podien tenir-lo al 100 %. En el cas dels gimnasos i altres espais esportius, les activitats grupals no reglades no estaran limitades a 10 persones.

Certificat covid a la restauració, gimnasos i residències

El Comitè Assessor de Salut havia plantejat al govern la necessitat d’estendre encara més el certificat covid, una mesura que el govern de moment ha descartat aplicar. Des del 3 de desembre és obligatori presentar el passaport de la covid per accedir a bars i restaurants, gimnasos i residències de gent gran. També era necessari aquest document per entrar als locals d’oci nocturn (que tancaran), i als casaments i altres esdeveniments amb ball a l’interior dels locals.