mascareta exteriors

La mascareta en exteriors tornarà a ser obligatòria en tot moment a Espanya a partir del 24 de desembre. Així ho ha assegurat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la Conferència de Presidents Autonòmics aquest dimecres. L’anunci de l’obligatorietat de dur la mascareta en tot moment arriba en plena sisena onada de la pandèmia de la covid i a les portes de les festes de Nadal.

Aquest element de protecció s’haurà de dur amb el nas i la boca tapats, encara que es pugui mantenir la distància de seguretat, tal com passava mig any enrere. La reunió amb els presidents autònomics, convocada pel president Sánchez, perseguia consensuar actuacions per fer front a l’increment de contagis derivats de la variant òmicron. La llei que regula l’ús de les mascaretes és d’àmbit estatal, de manera que només ho pot regular l’executiu central.

L’Estat reforçarà la vacunació amb l’exèrcit

Pedro Sánchez també ha anunciat el reforçament dels dispositius amb equips de vacunació de l’exèrcit. A més, l’executiu espanyol intensifica el procés de vacunació i estableix com a una de les primeres fites tenir el 80 % de la població d’entre 60 i 69 anys vacunada amb la tercera dosi de la vacuna covid abans que acabi el 2021.

El president del Govern també ha anunciat la contractació de personal sanitari jubilat i prejubilat i l’habilitació per a la contractació de professionals amb títol d’especialista obtingut a estats no membres de la UE.

S’endureixen les restriccions per Nadal

La conferència s’ha fet la mateixa setmana que la Generalitat ha anunciat un enduriment de les restriccions anticovid a Catalunya. Si el TSJC ho aprova, la nit de dijous a divendres entrarà en vigor el toc de queda, la limitació de trobades socials a 10 persones, el tancament de l’oci nocturn i la reducció dels aforaments a restauració, cultura i esports.

Sense mascareta obligatòria al carrer des del juny

La mascareta en exteriors va deixar de ser obligatòria el 26 de juny, si bé des d’aleshores s’ha de continua portant posada quan no es pot mantenir la distància de seguretat. L’obligació de portar mascareta a l’aire lliure, amb distància o no, es va implantar per primera vegada el juliol del 2020.

A banda de la novetat de la mascareta, Pedro Sánchez també ha avançat que, a partir de l’1 de febrer del 2022, el passaport de la covid caducarà nou mesos després de l’última dosi rebuda. Aquest va ser el posicionament que va defensar la Unió Europea. A més, ha insistit que els contactes estrets vacunats no han de fer quarantena.