passaport covid discoteca

El certificat covid a Catalunya només s’utilitza per viatjar i ja no és necessari per accedir a cap dels establiments. El govern català va decidir eliminar l’ús del passaport covid per a restaurants, bars, gimnasos i residències a partir del 28 de gener. Tampoc no s’ha d’emprar aquest document per entrar a l’oci nocturn, que ha reobert l’11 de febrer.

T’expliquem on et podien demanar el passaport de la covid a Catalunya i, per tant, en quins llocs calia ensenyar-lo per poder entrar-hi. En aquests locals utilitzaven el web o app VerificaCOVID per validar el certificat de vacunació amb el codi QR.

El passaport de la covid, també conegut com a certificat covid, s’havia convertit en un eina imprescindible a Catalunya per poder entrar a diversos establiments. Amb aquest document, la Generalitat volia evitar que les persones sense vacunar o contagiades de la covid poguessin accedir a diversos locals.

Aquelles persones amb la pauta de vacunació completa contra la covid, amb una prova diagnòstica recent o que hagin passat la malaltia darrerament poden obtenir el certificat.

Discoteques i bars musicals

L’oci nocturn ha reobert l’11 de febrer després de gairebé 50 dies tancat per frenar la sisena onada i l’expansió de la variant òmicron. Aquest va ser el primer sector a Catalunya en què es va aplicar el passaport de la covid com a requisit per accedir als seus recintes. Des del 8 d’octubre, calia tenir el certificat emès per poder entrar a les discoteques i els bars musicals.

Actualment, els locals d’oci nocturn no demanen el certificat covid per entrar i tampoc tenen restriccions d’aforament ni limitacions d’horari.

certificat covid en una discoteca

Casaments, banquets i celebracions amb ball

Al novembre, la Generalitat va ampliar l’ús del passaport de la covid per a casaments, banquets i celebracions amb balls en espais tancats com hotels i restaurants. En aquest cas, com en el de l’oci nocturn, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar la mesura.

Bars i restaurants

Els restauradors no han de demanar el passaport de la covid als clients des del 28 de gener. Des del divendres 3 de desembre era necessari tenir el passaport de la covid per poder entrar a bars i restaurants. S’havia d’aplicar a partir del 26 de novembre, però es va suspendre temporalment per problemes tècnics amb el web. La mesura no afectava les terrasses, on podien consumir les persones sense el certificat.

El certificat de la covid digital per accedir a la restauració, gimnasos i residències de gent gran tenia l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que l’havia prorrogat per evitar la propagació dels contagis. Finalment, però, el govern va decidir eliminar el passaport de la covid a Catalunya perquè “una part important de la població torna a ser susceptible d’infectar-se, independentment del seu estat vacunal o d’haver passat la malaltia”.

Restaurant Ocho Patas el 15 d'octubre del 2021. Foto: ACN

Gimnasos i equipaments esportius

Els gimnasos i tota la resta d’equipaments esportius també demanaven el passaport de la covid des del 3 de desembre perquè els usuaris que ho volguessin poguessin entrar-hi i gaudir de les instal·lacions. La mesura però es va eliminar a partir del 28 de gener.

Residències de gent gran

Per protegir les persones d’edat avançada, un dels col·lectius de més risc davant la covid-19, la Generalitat de Catalunya també va ampliar l’ús del passaport de la covid per a les residències de gent gran, tot i que el 28 de gener va desaparèixer l’obligació d’ensenyar aquest document. Des del 3 de desembre, els familiars que volien visitar algú que hi estigués ingressat havien d’ensenyar el certificat de la covid. Si els visitants dels residents no estaven vacunats amb la pauta completa, se’ls feia un test d’antígens abans d’accedir-hi per corroborar que no estaven contagiats.

Restauració o ball dins de teatres, cinemes, auditoris i circs

El certificat de la covid no era obligatori en teatres, cinemes, auditoris o circs, però fins al 28 de gener te’l podien demanar en els restaurants i bars situats dins d’aquests recintes. Si l’activitat que s’hi feia era de ball, també et podien demanar el passaport de la covid per accedir-hi.