El certificat de la covid ja és obligatori per accedir a restaurants, gimnasos i residències de gent gran, una setmana després del que s’havia anunciat inicialment. Sense aquesta acreditació, a partir d’aquest divendres no es pot entrar cap establiment de restauració ni gimnàs. Només en el cas de les residències de gent gran hi ha una alternativa: un test d’antígens a l’entrada.

En aquest primer matí amb el certificat obligatori, bona part dels bars i restaurants de la ciutat s’han esforçat a escanejar el codi QR i a demanar el DNI als clients. També és cert, però, que en alguns locals s’ha fet de manera més laxa, només amb una comprovació visual. Entre els clients hi ha divergència d’opinions sobre la nova mesura. Hi ha qui ho veu com un element positiu per mirar d’evitar contagis i d’altres ho veuen com una vulneració de drets.

Amb l’ús obligatori del passaport de la covid-19, la Generalitat vol evitar que les persones sense vacunar o amb el virus puguin accedir als locals per intentar contenir els contagis. Tot i que es preveia exigir-lo des del 25 de novembre, el govern va decidir suspendre’n l’aplicació pel col·lapse al web de La Meva Salut: es va formar una cua virtual de més de 363.000 persones.

El certificat de la covid permet acreditar que es té la pauta de vacunació completa, una prova diagnòstica negativa recent o que s’ha passat la malaltia darrerament. Fins ara, només s’havia aplicat a l’oci nocturn, que va reobrir a començaments d’octubre i a les celebracions amb ball, com ara casaments. L’ampliació a la restauració, gimnasos i residències va rebre la setmana passada l’aval del TSJC, que considera que és proporcionada tenint en compte l’augment de contagis.

“Qualsevol mesura de prevenció és benvinguda”

Les residències de gent gran també demanen, des d’aquest divendres, que totes les visites ensenyin el certificat de la covid-19. Segons la directora de la residència Gran de Gràcia, Asun Soto, “qualsevol mesura de prevenció és benvinguda” per protegir als usuaris de possibles contagis. L’Estany Vila, familiar d’un usuari del centre, considera que és una mesura “reiterativa” perquè ja havien presentat al centre la documentació que demostra que estan vacunats.