A partir de divendres, 10 de setembre, les reunions socials ja no estaran limitades a un màxim de 10 persones. La portaveu del govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, ha informat que tampoc no hi haurà restriccions en l’àmbit dels actes i cerimònies, per exemple, religioses. És a dir, que no hi haurà cap mesura que “afecti drets fonamentals” i, per tant, que requereixin l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El gruix de la resta de restriccions es mantenen.

Patrícia Plaja ha afirmat que el Procicat ha d'”acabar de perfilar la lletra petita” de les noves mesures. Per exemple, s’estudia la possibilitat d’ampliar fins al 40 % l’aforament en aquells espais amb capacitat per a més de 10.000 persones, com poden ser els esdeveniments esportius.

La limitació de trobades socials a 10 persones es va recuperar a mitjans de l’estiu per intentar mitigar l’increment de contagis d’aquelles setmanes, però tenint en compte la situació epidemiològica actual i el nivell de vacunació de la població catalana, la Generalitat ha decidit relaxar aquesta restricció.

Quan es va recuperar la mesura Salut va explicar que es mantindria durant tot l’estiu, un temps en què només s’han permès trobades de més de 10 persones en el cas que fossin convivents. Tampoc no ha estat permès menjar o beure en grup a la via pública.

El govern autoritza les manifestacions en moviment la vigília de l’11-S

A través d’un informe de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), el govern també ha aprovat “canvis en els criteris reguladors del dret de reunió” per “fer compatible el dret de manifestació amb la preservació del dret a la salut”. En aquest sentit, “s’elimina l’obligatorietat de fer concentracions estàtiques sense desplaçaments de la capçalera ni de la resta d’assistents, així com el tancament dels accessos al transport públic més propers”.

El govern insisteix que “se segueix demanant una distància d’1,5 metres entres assistents” excepte que “pertanyin a la mateixa bombolla de convivència”. Igualment, recorden que cal “mantenir un control d’aforament per adequar el nombre d’assistents al compliment de l’espai mínim per persona”.

L’informe de l’ASPCAT també demana “limitar l’ús de pancartes o altres objectes compartits, així com mesures d’higiene com l’ús obligatori de la mascareta o fomentar l’ús de gels hidroalcohòlics“. Aquests canvis es faran efectius a partir de divendres, coincidint amb la vigília de l’11 de setembre.

Diada del 2021: com serà la manifestació de l’11 de setembre?

Tot el que has de saber de la Diada del 2021 i la manifestació de l’11 de setembre i els actes de l’1 d’octubre que prepara l’ANC