La variant òmicron a Catalunya és majoritària i ha provocat una explosió de casos de covid. Va ser detectada a Sud-àfrica i inclou un gran nombre de mutacions a la proteïna de l’espícula (l’element del virus que s’enganxa a les cèl·lules de les persones que s’infecten). Això, i la seva ràpida propagació pel país africà va posar en alerta la comunitat científica d’arreu del món que està destinant tots els esforços a esbrinar les característiques d’aquesta nova variant.

El grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d’IrsiCaixa, liderat per Julià Blanco, hi treballa des del principi i ens explica quines certeses i quines incògnites hi ha encara sobre aquesta nova variant.

És més transmissible que la delta

La transmissibilitat de la nova variant és una qüestió que és clau. L’explosió de casos ha demostrat que òmicron és més contagiosa que la variant delta. Segons Blanco, un dels motius perquè sigui així és que els anticossos generats per les vacunes i per la infecció amb altres variants no són tan efectius contra l’òmicron: “Això fa que totes les persones vacunades són també diana de la variant òmicron i, per tant, l’espectre de persones que es poden infectar és molt més gran”.

Òmicron vs. Pfizer, AstraZeneca i Moderna

Un altre dels grans interrogants que generava aquesta nova variant quan va sorgir és si, a més de tenir més capacitat d’infectar persones vacunades o amb anticossos, també feia perdre eficàcia a les vacunes actuals de prevenir la malaltia greu. En aquest cas, però, les vacunes han demostrat que continuen protegint l’emmalaltir greument de covid-19. D’aquesta manera la vacuna Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen continuarien sent vàlides per protegir-se de la variant òmicron. “Encara que esquivi els anticossos, la memòria immunològica —la que proporcionen les cèl·lules T— continuarà essent eficaç en aquest sentit”, diu Julià Blanco.

Caldrà adaptar les vacunes a la variant òmicron?

Hem vist que la tercera dosi multiplica 25 vegades l’eficàcia contra l’òmicron
Julià Blanco, investigador IrsiCaixa

Segons Blanco, “si es vol una vacuna que sigui eficaç per prevenir infeccions i tallar la transmissió viral caldria adaptar-la a la nova variant“. En canvi, afegeix, “per protegir de la malaltia greu probablement no necessitarem una nova versió de la vacuna”. En si finalment és necessària o no aquesta vacuna adaptada també hi influiran les dosis de reforç que ara s’estan administrant a la població: “Hem vist que la tercera dosi multiplica 25 vegades l’eficàcia contra l’òmicron” que la pauta completa de dues dosis.

Tot i la protecció que ofereixen les vacunes actuals contra la malaltia greu, Pfizer ha anunciat que ja prepara un vaccí específic contra òmicron. Les previsions de la companyia apunten que estarà enllestit al març i, segons el conseller delegat de Pfizer, Albert Bourla, “l’esperança és aconseguir tenir una protecció molt millor, especialment contra les infeccions”.

Òmicron és menys letal que la variant delta?

Un altre dels grans interrogants per resoldre és la letalitat de la variant òmicron. “No estem veient un gran nombre de casos greus”, explica Blanco, que alerta que això no vol dir necessàriament que aquesta variant del SARS-CoV2 sigui menys letal que la delta. “També pot ser que estigui impactant en població vacunada que d’entrada està més protegida”, alerta l’investigador.

L’investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC i membre del consell assessor, Salvador Macip, assenyala que “la infecciositat de l’òmicron pot compensar el fet que sigui més lleu” Tot i això, creu que “l’òmicron ens podria protegir de variants més tòxiques que podrien sortir els propers mesos”. “Tenir una variant molt contagiosa però poc agressiva pot parar l’entrada d’altres variants més agressives però menys infeccioses”, conclou.

Quins són el símptomes de la variant òmicron?

El símptomes de la variant òmicron són molt semblants als que tenia la variant predominant fins ara, la delta. Segons ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, s’assemblen molt a un refredat. Entre les molèsties més comunes de la variant òmicron hi ha:

  • mal de gola
  • congestió nasal
  • cansament

A diferència d’altres mutacions de la covid, sembla que òmicron no provoca pèrdues d’olfacte i gust. “La simptomatologia normalment és lleu o, com a màxim, moderada“, afirma Cabezas.