noves restriccions Catalunya

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat que el govern pugui aplicar totes les noves restriccions a Catalunya anunciades per fer front a l’expansió de la variant òmicron. A partir de la mitjanit d’aquest dijous, per tant, s’aplicaran el toc de queda entre la 1 i les 6 h i la limitació de trobades socials a 10 persones. A banda, el govern ha aprovat també el tancament de l’oci nocturn i la reducció de l’aforament a la restauració, comerç, cultura i esport. Les mesures seran vigents fins al 7 de gener, és a dir, durant totes les festes de Nadal, i no es descarta que es puguin prorrogar mitjançant una nova resolució.

La fiscalia s’havia oposat al confinament nocturn i també a la limitació de les reunions a 10 persones. Considera que aquestes mesures no estan prou justificades, que són “molt restrictives” i creu que “no són idònies ni necessàries per als fins que es pretenen”. Però malgrat aquest posicionament de la fiscalia, el TSJC les ha avalat.

A diferència del ministeri públic, els magistrats consideren que les mesures són “idonees” i “necessàries” per evitar una “superpropagació” del virus durant les festes de Nadal: “l’actitud jovial, aglomeració de persones, dificultat de mantenir la distància social amb mascareta, etc. pot generar un major risc de contagi per la relaxació d’algunes cauteles”, argumenta el tribunal. A la resolució, els magistrats també diuen que cal atendre “sense dilació” el risc de col·lapse hospitalari que les autoritats sanitàries preveuen que hi hagi a principis de gener amb l’augment actual de contagis i l’expansió de la nova variant òmicron.

Feia quatre mesos que no s’aplicava el toc de queda a Catalunya. L’última vegada que va estar en vigor va ser l’estiu passat, per intentar evitar l’increment de contagis de la cinquena onada. Aleshores, com ara, el toc de queda s’imposarà a les localitats amb més incidència de covid. En aquesta ocasió, als municipis de més de 10.000 habitants que tinguin una incidència superior als 250 casos per cada 100.000 habitants a set dies. És el cas de la majoria de grans ciutats.