Foto: Edu Bayer

Adeu a les restriccions d’aforament de la pandèmia en la majoria d’activitats socials, econòmiques, esportives i culturals de Catalunya. A partir del 15 d’octubre la restauració, el comerç i la cultura recuperen el 100 % de l’aforament en interiors i exteriors. Per tant, teatres, cinemes, botigues, bars i restaurants podran funcionar amb l’aforament complet. Això sí, la mascareta continua sent obligatòria en els recintes tancats. Ho ha anunciat el president del govern català, Pere Aragonès, en una compareixença des del Palau de la Generalitat.

També desapareix la restricció d’aforament a universitats, equipaments cívics, fires, congressos, mercats ambulants, parcs d’atraccions, activitats lúdiques en espais tancats, activitats relacionades amb el joc i esports a l’exterior. En canvi, en esdeveniments esportius a l’interior l’aforament màxim serà del 80 %.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va avançar que la bona evolució de les dades epidemiològiques comportarien canvis en els aforaments ben aviat per “obrir i normalitzar” totes les activitats.

El cartell de complet, un altre cop possible

El sector cultural va ser el primer a saber que recuperaria aviat l’aforament prepandèmia. Ho va avançar Josep Maria Argimon el 8 d’octubre, sense concretar-ne la data. Així, teatres, cinemes, auditoris i circs poden vendre entrades per a totes les butaques i fer un pas endavant més per recuperar la normalitat.

Fins ara, en la cultura l’aforament en interiors era del 70 %, amb un nombre màxim de 1.000 persones per sala i sessió o actuació, però en espais físics tancats amb condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades, se’n podien aplegar 3.000. Pel que fa als exteriors, l’aforament també estava limitat al 70 %, però es podien aplegar fins a 4.000 persones.

La resolució del Procicat detalla que les activitats culturals, arxius, biblioteques, museus, sales d’exposició i galeries d’art també amplien el seu aforament del 70 al 100%. 

Bars i restaurants, a ple rendiment i sense limitació d’horaris

cafe i croissant al Cafè de l'Òpera
Foto: Clara Soler Chopo

Els bars i restaurants també recuperen l’aforament anterior a la crisi sanitària. Fins ara, a l’interior dels locals estava permès un aforament del 50 %, si bé en exteriors ja no hi havia limitació més enllà de la distància entre taules, restricció que ara també desapareix.

També s’elimina el límit horari, i la restauracció podrà tancar portes a les 2.30 h de diumenge a dijous; i les nits de divendres, dissabte i vigília de festius, ho podran fer a les 3 h.

Les terrasses a la ciutat de Barcelona mantindran l’horari actual (que ja és l’anterior a la pandèmia): de diumenge a dijous, a mitjanit, i divendres, dissabte i vigílies de festius, a la 1 h. En altres municipis l’horari de les terrasses pot ser diferent.

El comerç també recupera l’aforament complet

Els establiments comercials també ampliaran l’aforament permès fins al 100 %, que fins ara estava restringit al 70 %.

clients en una botiga de roba

L’accés i l’ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans, ja estaven permesos.

L’oci nocturn, al 70 %

En canvi, les sales de concerts, els pubs, discoteques i locals d’oci nocturn en general, de moment, continuaran funcionant amb el 70 % de l’aforament. El sector va reobrir el 8 d’octubre amb l’aplicació del passaport de la covid.

El que encara no té data és l’eliminació de l’obligatorietat de dur la mascareta posada en interiors. Als exteriors, va deixar de ser obligatòria el 26 de juny si es pot mantenir la distància.