puc triar la vacuna covid

La vacunació de la covid a Catalunya avança i cada vegada hi ha més franges d’edat obertes per demanar cita. Si ets dels que encara no han rebut cap dosi del vaccí, potser t’estàs preguntant quina vacuna et toca segons l’edat, ja que és el factor principal que ho determina: Pfizer, AstraZeneca, Janssen, Moderna…

Cada grup de població té assignada la vacuna d’una farmacèutica, de manera que la ciutadania no hauria de tenir l’opció de triar quina vacuna vol. Des de fa dies que el web de Salut incorpora una novetat que permet, a la pràctica, acabar escollint vaccí.

Quan l’usuari reserva cita, un cop ha seleccionat el lloc, el dia i l’hora, el web li diu quina vacuna li posaran. Per tant, si la persona no hi està d’acord, pot cancel·lar la cita i demanar-la en un altre punt de vacunació, on segurament li assignaran una farmacèutica diferent.

En cas que la persona rebutgi el vaccí en el mateix punt de vacunació, perd el torn per immunitzar-se. En canvi, a través del web per demanar hora es pot provar de sol·licitar cita a diferents centres de vacunació.

Quina vacuna em toca segons l’edat?

En tot cas, el factor més important que determina la vacuna és l’edat. Les franges d’edat més joves dels 16 als 29 anys se’ls vacuna amb Pfizer o Moderna i també es podran vacunar amb una d’aquestes dues marques a la franja dels 12 als 15 anys. Això vol dir que ara amb la cita a través del web poden aconseguir decidir quin d’aquests dos vaccins reben en funció del punt de vacunació.

Salut: “Totes les vacunes són segures i tenen l’aval de l’EMA”

El Departament de Salut defensa que totes les vacunes són segures i eficaces, i que tenen l’aval de l’Agència Europea de Medicaments (EMA per les sigles en anglès).