El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat al Departament de Salut vacunar els agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional que treballen a Catalunya fins a aconseguir la mateixa proporció de vacunats que hi ha als Mossos d’Esquadra i als cossos locals. Els magistrats donen 10 dies per arribar a aquest objectiu com a mesura cautelar després de rebre la denúncia dels sindicats policials Jupol i Jucil en què asseguraven que no s’estan vacunant els agents dels cossos espanyols.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, s’ha referit a aquesta decisió del tribunal i ha explicat que el pla de vacunació per a aquests col·lectius es va engegar més tard perquè les dades per organitzar l’administració del vaccí es van rebre més tard. Versió que han contradit els sindicats policials que han denunciat la Generalitat. Des de Jupol i Jucil han assegurat que tant el cens dels guàrdies civils i policies nacionals com els pavellons estaven preparats per poder vacunar.

Budó: “En cap cas és discriminació”

Budó ha argumentat que els agents, com en el cas dels Mossos, rebien AstraZeneca i que aquesta vacuna es va aturar per l’aparició dels casos de trombosi per ordre del Govern espanyol i ha recordat que ara es manté la restricció d’administrar-la només als majors de 60 anys: “En cap cas és discriminació. Es tracta del canvi d’ús d’aquesta vacuna. En el moment en què s’autoritzi l’ús d’una nova vacuna per a aquests col·lectius, es reprendrà per a tothom”, ha dit davant l’acusació de discriminació que hi veu la fiscalia.

El cas fa dies que genera polèmica també a Madrid, on la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va dir que Catalunya era l’única comunitat que no estava vacunant la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i va lamentar que no s’hagués seguit el pla acordat en el Consell Interterritorial.

Argimon: “Qui ho ha polititzat que ho resolgui”

El secretari de Salut, Josep Maria Argimon, ha afirmat que “els professionals sanitaris no discriminem mai, ni per raons d’edat, ni de gènere, ni de creença, ni de res”. Argimon ha assenyalat que la vacunació dels policies nacionals i guàrdies civils s’ha “polititzat des de Madrid i ràpidament s’ha judicialitzat“.

Argimon ha lamentat que “prou complicat és això com perquè ara haguem d’adaptar-nos a criteris judicials”. En aquest sentit, el secretari de Salut ha afirmat que el criteri judicial d’arribar a la cobertura de vacunació dels Mossos “és ridícul“. Argimon ha remarcat que no es tracta d’un tema de política, sinó de salut, i ha dit que “qui ho ha polititzat que ho resolgui”.