Amb la proximitat de l’estiu i l’avanç del ritme de vacunació, cada cop són més els qui es plantegen anar de vacances aquest estiu 2021, després de les restriccions a Catalunya de l’any passat. Aquest any encara hi ha moltes mesures de la covid vigents, com la necessitat de tenir una PCR, estar vacunat de la covid, dur el certificat de vacunació o passaport covid, però es permet fer turisme i sortir de la comunitat autònoma.

Un dels destins més preciats, i sobretot perquè és molt proper a Catalunya són les Illes Balears. Per viatjar a Mallorca, Menorca, Eivissa o Formentera has de saber que caldrà complir una sèrie de requisits com també per passar l’estiu a les Balears.

El govern balear ja ha detallat com es farà el control sanitari per evitar el risc de contagi per la covid-19. Tot seguit us expliquem tot el que cal saber per viatjar a les Balears. Necessito un PCR? Com acredito que tinc la vacuna de la covid?

Es necessita PCR per viatjar a les Balears?

Tots els visitants procedents de comunitats autònomes amb una incidència acumulada superior als 60 casos per cada 100.000 habitants necessitaran una PCR per viatjar a Mallorca, Menorca, Eivissa o Formentera. La prova diagnòstica ha de tenir resultat negatiu en origen, excepte aquells que puguin acreditar que han passat la covid-19 o que han rebut la pauta completa de vacunació al llarg dels vuit mesos previs o una dosi com a mínim 15 dies abans del viatge i, sempre, al llarg dels quatre mesos previs.

En el cas d’una PCR o una TMA haurà de ser de les 72 hores prèvies al viatge i, en el cas d’un test ràpid d’antígens, de 48 hores abans. També es dona l’opció de fer-se el test durant les 48 hores posteriors a l’arribada, però amb l’obligació de fer quarantena fins a conèixer-ne el resultat. Els no residents a les Illes Balears hauran d’assumir el cost de la prova, tant en origen com en destinació.

Haig de tenir la vacuna de la covid per anar a les illes?

Si es disposa del certificat de vacunació de la covid oficial que acrediti que s’ha rebut la pauta completa de vacunació contra la covid-19 al llarg dels vuit mesos previs o una dosi com a mínim 15 dies abans del viatge i sempre al llarg dels quatre mesos previs, no caldrà fer-se cap prova diagnòstica per entrar a les Balears.

Omple el formulari per viatjar a les Balears

Tots els visitants hauran de passar un control documental presentant el codi QR que hauran obtingut en omplir i enviar el formulari per viatjar a les Balears, un formulari de control sanitari (FCS) digital, que es pot omplir a través del web. El formulari té, amb caràcter general, la consideració de declaració responsable. Si els passatgers es neguen a omplir-lo o hi donen dades falses, podran ser sancionats.

Em puc vacunar de la segona dosi a les Illes Balears?

Actualment, no és possible vacunar-se en una comunitat autònoma diferent d’aquella on es resideix, si bé aquesta és una qüestió que està damunt de la taula del Consell Interterritorial de Salut, on s’està debatent una fórmula per donar resposta a casos excepcionals.

Els nens necessiten PCR per viatjar?

Els menors de sis anys estan exempts de complir amb els requisits que s’exigeixen a la resta de persones. Per tant, no hauran de fer-se cap prova diagnòstica abans de viatjar cap a les Balears ni presentar cap altra documentació, més enllà de l’habitual.

Hauré de fer quarantena quan arribi?

Els viatgers que optin per fer-se un test ràpid d’antígens durant les 48 hores posteriors a la seva arribada a les illes, en comptes de fer-se una PCR abans de viatjar, hauran de fer quarantena fins a obtenir un resultat negatiu. I, en cas que aquest sigui positiu, caldrà seguir les instruccions de les autoritats sanitàries. El període de quarantena no serà susceptible de ser cobert amb una baixa laboral.