El Departament de Salut començarà a vacunar a partir de dijous, 27 de maig, els treballadors de serveis essencials menors de 60 anys que havien rebut la primera dosi del vaccí d’AstraZeneca i estaven pendents de completar la pauta d’immunització. A Catalunya hi ha unes 200.000 persones que es troben en aquesta situació.

Pfizer o AstraZeneca: els vacunats amb AstraZeneca poden escollir la segona dosi

La data arriba després que el Comitè de Bioètica d’Espanya avalés que aquestes persones poguessin escollir entre posar-se una segona dosi de Pfizer, tal com proposava el Govern espanyol després d’analitzar els resultats de l’assaig clínic Combivacs; o repetir amb AstraZeneca, tal com preferiria el govern català.

Els qui escullin aquesta segona opció, però, hauran de signar un consentiment informat conforme rebutgen posar-se una segona dosi diferent de la primera i coneixen el “risc infreqüent de desenvolupar una síndrome de trombosi amb trombocitopènia” que comporta la d’AstraZeneca. Caldrà signar el document, que es pot descarregar al Canal Salut o que es trobarà en paper al punt de vacunació mateix. Per defecte, s’administrarà Pfizer, tret que la persona demani la vacunació amb AstraZeneca en el moment del registre.

Més dosis en els propers dies

La previsió del Departament de Salut és que a partir d’aquesta setmana es rebran més de 278.000 dosis de Pfizer cada setmana repartides en dos dies d’entrega, els dilluns i els dimecres. D’altra banda, aquest dilluns es van rebre 43.000 dosis d’AstraZeneca i la previsió és que divendres, 28, n’arribin gairebé 60.000 de Janssen. Dilluns, 31, n’arribaran 50.000 més de Moderna, que estaven previstes per a aquesta setmana.