“La idea que en política tots menteixen és tòxica”. Amb aquesta frase, l’associació Verificat ha volgut deixar clar per què ha fet un debat amb membres de les llistes per a les eleccions municipals 2023 a Barcelona. I no es tracta d’un debat qualsevol, sinó que ha tingut un format innovador: tots els partits que hi han participat han hagut de fer arribar amb antelació les dades que volien fer servir durant les intervencions. L’equip de Verificat les ha comprovat abans i, quan ha calgut, hi ha fet matisos o correccions, el que es coneix com a “fact checking”.

El debat de Verificat s’ha fet a les instal·lacions de la Universitat Pompeu Fabra i l’ha moderat Bernat Lleixà, president de debat.org, entitat que també ha participat en l’organització. Pel que fa als participants, n’hi ha hagut set dels partits que tenen representació a l’Ajuntament de Barcelona: la candidata número tres a la llista d’Esquerra Republicana, Ester Capella; el número dos a la llista de Barcelona en Comú, Jordi Martí; el número 11 de la llista del Partit Socialista, Xavier Marcé; la número quatre de la llista TriasxBCN, Victòria Alsina; la número tres de la llista de Ciutadans, Marina Bravo; la número sis de la llista de Valents, Paula Añó; i el número 8 de la llista del Partit Popular, Tomás Ragué.

Més “responsabilitat” i “consciència”

Aquesta forma de comprovació no s’ha aplicat mai a Barcelona i, segons l’entitat, tampoc no tenen constància que s’hagi fet a cap altre lloc del món. Per això, s’ho han plantejat com un experiment per demostrar que es pot lluitar de manera conjunta contra la desinformació. “Hem vist que totes les forces polítiques, més o menys, s’han compromès amb el format. Hi havia més consciència sobre les dades i de la importància de no dir una dada per dir-la, sinó perquè la coneixien i la podien defensar. Hi ha hagut més responsabilitat amb el discurs polític“, explica la codirectora i cap de continguts de Verificat, Alba Tobella.

Durant el debat, els membres de Verificat han vetllat perquè les dades fossin correctes i, quan ha calgut, han intervingut al final de cada torn de paraula per corregir o matisar alguna informació. “Hem intervingut poc durant el debat i en total hem verificat 94 declaracions amb dades o informació factual“, especifica Tobella. Tot i que la majoria s’han contrastat abans de la trobada amb els candidats, encara queden sis dades que volen verificar posteriorment. Amb tot, l’associació fa un balanç molt positiu d’aquesta primera experiència i té intenció de repetir-la en un futur.

Eina per autoverificar les dades

Verificat també ha publicat una eina al seu web, on es poden consultar dades sobre els principals temes que preocupen els ciutadans de Barcelona, a partir dels resultats del Baròmetre municipal del 2022. “Ho pot consultar tothom, els partits polítics, la ciutadana o els mitjans de comunicació com una eina de consulta”, apunta Tobella.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?