L’Ajuntament de Barcelona vol definir “un nou model de pacificació” i descarta repetir els eixos verds de l’Eixample. “Necessitem més pacificacions, però amb un model que sigui reproduïble i escalable a tota la ciutat”, ha dit la primera tinenta d’alcalde, Laia Bonet. Entre els motius, el manteniment “molt més car” que costa 10 vegades més que el d’altres carrers. Segons ha avançat el diari ‘El Periódico’ i ha pogut confirmar betevé, el govern municipal prepara “un pla de millora per corregir les deficiències” que han detectat a les pacificacions de Consell de Cent, Borrell, Rocafort i Girona.

Com ja va dir en el seu dia l’alcalde, Jaume Collboni, la primera tinenta d’alcalde ha assegurat que “haurem de fer ajustos” per resoldre els problemes que s’han detectat. “El que està fet, està fet”, ha reconegut Bonet però també “volen entomar una reflexió de ciutat” per anar més ràpid i ser més valents en la pacificació.

L’actual model “no és sostenible”

L’Ajuntament considera que aquest “és un model no aplicable” per l’impacte que té en la mobilitat i per la gestió de l’espai públic i que “genera molt problemes de convivència” entre vianants i vehicles, i també entre veïns i zones de càrrega i descàrrega.

Però el principal argument és l’econòmic. El manteniment del Consell de Cent és molt més car per la cura de la vegetació i el manteniment i la reparació del mobiliari urbà. En especial, en destaca la despesa en les tanques que protegeixen els escocells, que s’han hagut de substituir per unes de més resistents amb un cost de dos milions i mig d’euros. “No és sostenible”, afirma el consistori.

Tampoc no milloren “els nivells de contaminació del conjunt de la ciutat”

A banda, també consideren que el cost i l’esforç de dedicar “tants recursos en uns pocs carrers no impacta en la millora de la sostenibilitat ni dels nivells de contaminació” del conjunt de la ciutat.

Per tot plegat, tot i admetre que la superilla de l’Eixample ja s’ha executat als carrers de Consell de Cent, Borrell, Rocafort i Girona, asseguren que caldrà fer-hi millores. Les mesures concretes s’estan treballant amb els equips tècnics i els veïns. El març passat es va fer la primera reunió amb la Plataforma Volem un Consell de Cent Verd i Viu.

L’Ajuntament en defensa “la legalitat”

En aquest sentit, el govern municipal reivindica “un urbanisme de diàleg i no de confrontació”, en una al·lusió directa a la judicialització de la pacificació d’aquests eixos verds. Tot i no voler repetir aquest model, l’actual govern en defensa la legalitat. “Evidentment defensem la feina que s’ha fet fins ara”, ha dit Bonet.

Els eixos verds ja acumulen dues sentències. La primera contra l’eix verd de Consell Cent, a la qual l’Ajuntament va recórrer en contra, i que donava la raó al recurs de Barcelona Oberta i obligava a desfer un tram. Ara ha arribat una segona sentència amb els mateixos arguments per l’eix verd de Comte Borrell. El consistori ja ha avançat que també hi recorrerà en contra perquè “defensem la legalitat del que s’ha fet i han fet els serveis tècnics i jurídics municipals”.