Predir qui aconseguirà la victòria a les eleccions municipals 2023 és una missió gairebé impossible a Barcelona. Però hi ha algun barri a la ciutat que es pugui agafar de referència per ser l’Ohio de Barcelona? Als Estats Units, qui guanya les eleccions en aquest estat, obté el triomf a la presidència. La incògnita és saber quin barri de la ciutat compleix aquests requisits. I la resposta és que hi ha cinc barris candidats.

Per afinar al màxim aquest càlcul, hem agafat de referència els resultats de les eleccions municipals del 2019 a Barcelona. A partir de la dada dels set partits més votats, hem calculat la variació de vot entre els 73 barris i el resultat global a la ciutat. I ens apareixen cinc barris amb uns resultats molt semblants als de Barcelona: la Vila Olímpica del Poblenou, el Fort Pienc, Montbau, Navas i la Font de la Guatlla.

Navas i Montbau, les mostres ideals

Com és habitual en les eleccions, el barri de Navas ens mostra els resultats més semblants al conjunt de Barcelona, seguit de molt a prop per la Vila Olímpica del Poblenou. I pel que fa a posicions de partits, torna a ser Navas el barri que clava els resultats, tot i que també cal destacar la semblança que ens ofereix Montbau. Els dos barris encerten les posicions dels set partits més votats. En aquests barris, ERC va aconseguir una victòria ajustada per sobre de BComú. El PSC va ser la tercera força a poca distància i la coalició Barcelona pel Canvi-Ciutadans hi va ser la quarta. La llista la completen Junts seguit del PP i la CUP.

Uns resultats que et deuen sonar, perquè és l’ordre dels set primers partits en el percentatge de vot de les municipals del 2019.

Tres barris amb resultats molt diferents

A l’altra cara de la moneda hi trobem tres barris on els resultats no tenen res a veure amb els que surten a Barcelona. Són Ciutat Meridiana, les Tres Torres i Pedralbes. En el cas de Ciutat Meridiana, el PSC obtenia el 38,67 % dels vots de les eleccions del 2019 i BComú fregava el 20% dels vots. A Pedralbes i les Tres Torres, el partit que va encapçalar Manuel Valls va superar el terç dels vots, mentre que Junts hi apareixia com la segona força.

La tradició de Navas: el termòmetre de Barcelona (2007-2019)

Si ampliem la mostra de resultats i busquem quin barri ha aconseguit aproximar-se més al resultat de les últimes quatre eleccions municipals de Barcelona (2007, 2011, 2015 i 2019), tornem als orígens: Navas és el que presenta resultats més similars, seguit molt de prop per la Font d’en Fargues. Completen les primeres posicions el barri de Sants-Badal, el Coll i la Vila Olímpica del Poblenou.

El 2019 canvia la història dels districtes

Guanyar en algun districte és sinònim de guanyar a Barcelona? La resposta és no. En tota la sèrie d’eleccions municipals des del 1979, no hi ha cap districte que coincideixi sempre amb el guanyador dels comicis a la ciutat. I això és així des de les últimes eleccions perquè fins llavors, el partit que s’imposava a Sants-Montjuïc guanyava a Barcelona. Però el 2019 hi va haver un canvi: BComú va ser la força més votada per davant d’ERC, la guanyadora de les eleccions.

A Ciutat Vella, Sant Andreu, Sant Martí, Nou Barris i Horta-Guinardó només en dues ocasions ha guanyat un partit que no s’hagi imposat en aquests districtes (2011 i 2019). A Gràcia hi ha hagut sis eleccions en què el guanyador a la Vila ha estat el més votat a Barcelona, mentre que a l’Eixample i les Corts només en quatre comicis s’hi ha imposat el guanyador global. I tanca la llista Sarrià-Sant Gervasi, on només en les eleccions del 2011 va coincidir el guanyador del districte amb el de Barcelona (CiU).

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?