L’estat nord-americà d’Ohio sempre s’agafa de referència per predir quins resultats s’obtindran al global dels Estats Units. Des del 1960, no hi ha hagut cap president que no hagi guanyat en aquell estat. A Barcelona, hi ha un barri que elecció rere elecció va agafant aquest rol. Saps quin barri de Barcelona és?

 


Parlem de Navas, al districte de Sant Andreu. Des de les eleccions del 2007, en aquest barri guanya la candidatura que finalment governa la ciutat. I sempre que la ciutat ha canviat de força guanyadora, aquest petit barri del districte de Sant Andreu ha canviat de color.

A més, en les últimes eleccions municipals, el barri ha obtingut uns resultats molt similars al global de Barcelona, tant en l’ordre dels partits com en el percentatge de vots, que, en alguns casos, es diferencia per poques dècimes. En són exemple els resultats obtinguts pel PSC. Al conjunt de la ciutat, els socialistes van obtenir el 18,4 % dels vots i concretament a Navas, el 18,6 %.

I en les eleccions generals del 2019, també

En el cas de  les eleccions generals del 28 d’abril, els resultats que hi va haver a la ciutat de Barcelona i els del barri de Navas també van ser similars.

Una petita gran diferència

Els resultats a Navas, tot i que similars als de Barcelona, no es poden fer servir de baròmetre com en el cas d’Ohio. A l’estat nord-americà es tenen en compte dades de les primàries que se celebren prèvies a les eleccions presidencials. Per tant, el resultat parcial sí que és un indicador del que passarà al global del país. Aquí, amb Navas, això no passa. Els resultats dels barris de Barcelona els coneixem un dia després de les eleccions. I, per tant, no tenen aquest paper predictiu.