multa mesa eleccions generals 2023

Formar part de la mesa electoral el 23 de juliol del 2023 amb motiu de les eleccions generals és una obligació, un deure. Això vol dir que, si el teu nom ha sortit en el sorteig que fan els ajuntaments per designar els presidents, els vocals i les meses, has de presentar-t’hi sí o sí el 23-J amb motiu dels comicis locals. Quina és la multa per no anar a la mesa electoral?

Hi ha dues conseqüències principals que la llei preveu per als ciutadans que no compleixin la seva obligació i, per tant, per als infractors.

Multa o presó per no presentar-te a la mesa electoral

Segons la llei electoral, si els presidents, els vocals i els suplents escollits no assisteixen el 23 de juliol al col·legi corresponent a desenvolupar les seves funcions, podran rebre una pena de presó de tres mesos a un any o una multa de sis a 24 mesos.

Això és el que diu exactament l’article 143 de la Llei orgànica del règim electoral general. La xifra exacta la determinarà el jutge en cada cas.

Què fer si no puc anar a la mesa?

Si una persona no pot assistir a una mesa per una raó justificada, té set dies des de la rebuda de la notificació a casa per al·legar davant de la junta electoral de zona per què no pot acceptar el càrrec. Si posteriorment un ciutadà veu impossible poder assistir-hi per una causa de força major, caldrà que ho comuniqui amb urgència a la junta electoral de zona, a tot estirar 72 hores abans de la jornada electoral i aportant totes les justificacions oportunes.

Si l’impediment arriba durant les hores prèvies al 23 de juliol, la persona podrà fer un avís urgent a la junta, sempre abans que es constitueixi la mesa.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?