La candidata de Barcelona en Comú a les eleccions municipals 2023 a Barcelona, Ada Colau, ha proposat reduir a la meitat el nombre de creueristes que arriben a Barcelona. Segons l’actual alcaldessa, ara, en temporada alta, poden arribar a la ciutat més de 400.000 creueristes en un mes, amb pics de 25.000 en un sol dia. Per això, Colau parla “no de limitar, sinó de decréixer” i el límit sigui, com a màxim, de 200.000 creueristes cada mes. És una de les mesures del pla de xoc per posar fi a la massificació turística que vol pactar amb la Generalitat, i que també inclou poder revocar les llicències de botigues de “souvenirs” i d’apartaments turístics.

Amb aquesta proposta, Colau vol seguir els passos que han fet altres ciutats com Palma per reduir l’activitat del turisme de creuers. Ara bé, recorda que per fer-ho possible cal un acord amb el Parlament i la Generalitat de Catalunya. “Ja hem començat aquesta interlocució”, ha dit, tot recordant que “les forces d’esquerres tenim majories“, en una interpel·lació al PSC i ERC.

Revocar llicències de botigues de records turístics

Ara bé, ha estat també contundent pel que fa a les botigues dedicades exclusivament al turisme, com les de “souvenirs“, que s’han multiplicat els darrers anys en punts com la Rambla, els entorns de la Sagrada Família o el Parc Güell. “Expulsen el comerç de proximitat”, ha dit. Per això, l’alcaldessa demana que també es pugui revocar les llicències de les botigues de “souvenirs” per la situació de “saturació absolutament inassumible” a la qual s’ha arribat. “No pot ser que creixin sense control, el que proposem són mesures de mínims que poden tirar endavant amb la voluntat política de les forces d’esquerres”, ha conclòs l’alcaldessa.

A banda, Ada Colau ha demanat a la Generalitat també pugui revocar llicències de pisos turístics, sobretot després del cas del carrer de Tarragona. La candidata ha denunciat que “durant el mandat de Xavier Trias es van concedir milers de llicències a operadors que pagaven 200 euros i tenien el dret a especular de per vida”. I ha afegit que “no existeix el dret a fer-se ric, amb un habitatge. El dret a l’habitatge, al descans dels veïns i a la bona convivència són drets que van per davant d’especular i obtenir guanys desorbitats”, ha reblat.

Amb tot, Colau també ha insistit en no l’ampliar de l’aeroport de Barcelona-el Prat perquè suposaria 20 milions de visitants l’any, una xifra “que no és assumible per la ciutat.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?