treballar mesa electoral eleccions municipals 2023

Formar part d’una mesa electoral del 28 de maig, amb motiu de les eleccions municipals 2023, implica que el president i els dos vocals hagin d’estar-se al col·legi durant tota la jornada: des de les 8 h, una hora abans que obrin els locals, fins a la finalització del recompte de vots i el seu registre. Ets membre d’una mesa aquell diumenge i has de treballar al dia següent, que és laborable?

Consulta els permisos laborals dels quals et pots beneficiar en el cas que et toqui el 28 de maig, però també el dia posterior, el 29, quan podràs gaudir d’unes hores de descans.

Permís laboral per ser a la mesa electoral el 28-M

Tal com recorda el Ministeri de l’Interior, les persones designades com a membres d’una mesa tenen dret a un permís retribuït de la jornada completa durant el dia de la votació si l’horari laboral li coincideix amb aquell diumenge. Però què passa si ha de treballar dilluns, després d’una jornada maratoniana al col·legi electoral?

“En qualsevol cas, tenen dret a una reducció de la seva jornada de treball de cinc hores el dia immediatament posterior“, assegura Interior. Per tant, si té una jornada de vuit hores, podrà lliurar-se de les cinc primeres i haurà de treballar les tres restants.

En qualsevol cas, hauràs d’acreditar a l’empresa la condició de membre de mesa.

Què passa si treballo aquella nit o matinada?

En el supòsit que el membre de la mesa treballi la nit posterior a la jornada electoral, la nit de diumenge i abans que el rellotge toquin les 0 h, aquest torn nocturn “haurà de computar-se com a jornada laboral del dia electoral”. En canvi, el dret a reducció de cinc hores de la jornada de treball pot exercitar-se en el torn de nit següent del treballador, sempre que aquest torn hagi començat el dia immediatament posterior al dels comicis (la matinada de dilluns, 29 de maig).

Aquesta situació es fa efectiva per a presidents i vocals escollits i, també, per als suplents que finalment hagin de cobrir una plaça aquell dia.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?