cerques google eleccions municipals 2023 barcelona

El 28 de maig és un dels dies més destacats del calendari per la celebració de les eleccions municipals 2023. A betevé fa un any que vam començar la cobertura dels comicis, publicant una primera guia que s’ha anat ampliant fins i ara i oferint nombroses cròniques, dades i anàlisis i altres continguts informatius sobre el 28-M. Des d’aleshores, un equip ha fet un estudi de les tendències de cerca a internet per saber què està buscant o ha buscat la gent sobre les municipals i a quines preguntes volen trobar resposta. Quines són els dubtes o les inquietuds de la ciutadania sobre el 28-M a ulls de Google?

Aquí et fem un recull d’algunes de les preguntes què més busca la gent aquests dies i que més ha buscat les últimes setmanes i els últims mesos amb motiu de les eleccions municipals del 2023.

Data de les eleccions municipals 2023

Des del 2022 i fins a principis del 2023, ha estat una de les cerques principals a internet fetes per la ciutadania sobre les eleccions municipals: la data. Dit d’una altra manera: la gent volia saber quin dia havia d’anar a votar a les urnes. Els comicis es fan cada quatre anys i, tal com recull la llei electoral (LOREG), se celebren el quart diumenge del mes de maig.

A betevé, per respondre a aquesta pregunta, vam publicar una primera guia del 28-M especificant el calendari i la data de les eleccions i per què és aquest dia.

Vot per correu en les eleccions municipals 2023

Una altra de les cerques fetes més aquestes últimes setmanes: el vot per correu. Molts ciutadans no estaran al seu municipi el dia de la votació i opten per exercir el seu dret a vot abans gràcies a l’opció del vot per correu.

Què buscava la gent sobre aquesta qüestió? Com demanar el vot per correu, els terminis per fer-ho o la data límit per sol·licitar-lo han estat algunes de les cerques més habituals a Google.

Com saber si m’ha tocat a la mesa electoral?

El sorteig de les meses electorals pel 28-M es van fer entre el 29 d’abril i el 3 de maig, en funció del municipi. Tan bon punt escollits els presidents, els vocals i els suplents, aquests van rebre la notificació a casa tres dies després de l’elecció. Però existeix la possibilitat que la carta no arribi a casa, o visquis ara en un indret on no estàs empadronat. Per això, molta gent es qüestionava preguntes de l’estil: “Com saber si m’ha tocat a la mesa electoral?“; “Consulta de la mesa electoral 2023” o “M’ha tocat ser a la mesa electoral?”, entre d’altres.

Per això, a betevé vam explicar-te en un article totes les formes amb què pots saber si t’ha tocat ser membre d’una mesa o no.

Quant es cobra per ser a la mesa i multa per no anar-hi

La qüestió de les meses electorals ha portat molts dubtes a la ciutadania. Per exemple, molts han tingut la curiositat de saber quant cobra un membre d’una mesa. Perquè tant sí si ets vocal o president, reps una prestació per la teva tasca. És de 70 euros.

Hi ha gent que també ha buscat quina és la multa que et pot caure per no anar a la mesa electoral, malgrat ser escollit al sorteig del teu ajuntament. Pots evitar exercir de membre d’una mesa sense ser sancionat si al·legues un dels motius recollits per la llei electoral. Per això, quines raons pots al·legar per no anar a una mesa també ha estat una de les cerques fetes aquests dies.

Què fa el vocal d’una mesa o les funcions d’un president

Ser vocal d’una mesa no és el mateix que ser president. Si bé tenen un càrrec per una qüestió comuna, la jornada electoral del 28 de maig no fan exactament el mateix durant les 11 hores d’obertura de col·legis. Per això, alguns ciutadans que han estat escollits vocals o presidents de mesa han volgut saber què els tocarà fer el 28-M.

On he de votar?

Falten molts dies encara per a les eleccions municipals com per preguntar-se on s’ha d’anar a votar. La targeta censal de cada ciutadà ho diu, però és possible que l’hagis perdut o no t’hagi arribat a casa. És en aquests casos en què la gent s’ha preguntat: On he de votar?

A betevé hem preparat un mapa amb tots els col·legis electorals de Barcelona el 28 de maig i on detallem, també, com consultar el punt de votació.

Altres cerques: llistes, candidats, enquestes…

A banda dels dubtes plantejats anteriorment, la gent s’ha interessat molt per les llistes electorals, les candidatures als seus municipis, com van les enquestes i altres dates clau del calendari. Les cerques més fetes fins ara sobre aquests temes han estat: