La situació generada a la plaça de la Bonanova pels dos edificis ocupats coneguts com El Kubo i La Ruïna ha centrat part del debat de candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona que s’ha fet aquest dimecres a TVE. Per primera vegada l’alcaldessa, Ada Colau, s’ha referit a la situació i ha reivindicat la feina del tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle. Assegura que manté un contacte diari amb ell i també amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Colau ha acusat els partits de dreta d’intentar incendiar la polèmica.

Tot plegat ha estat en resposta a la candidata de Valents, Eva Parera, i la de Ciutadans, Anna Grau, que han insistit en la necessitat de desallotjar els dos edificis “per una qüestió d’ordre públic”. Han recriminat al govern municipal la inacció en aquest cas.

Per la seva banda, en canvi, el candidat del PSC, Jaume Collboni, també ha lloat la tasca de Batlle: “Ha fet una feina magnífica”, i ha mostrat tot el “suport i la solidaritat als veïns i veïnes”. El candidat d‘ERC, Ernest Maragall, ha lamentat “l’espectacle dels partits de la dreta competint per veure qui és més radical” i ha recordat que la propietat dels immobles ocupats la té la Sareb.

Trias diu que “no és el mateix que Can Vies”

El candidat de Trias per Barcelona, Xavier Trias, creu que en aquest cas cal actuar “aplicant la llei i amb lideratge”. Daniel Sirera, candidat del PP, li ha recriminat que ell va permetre els ocupes de Can Vies. Trias, però, ha afirmat que els dos casos no tenen res a veure perquè “els ocupes eren diferents” i ha recordat que quan va aturar l’enderroc “no vaig rebre solidaritat per part de cap partit”.


Pactes postelectorals i confessions del 2019 

En el debat també hi ha hagut torn per parlar de pactes postelectorals. Colau ha defensat un govern progressista amb PSC i ERC, però cap d’aquests dos partits li ha recollit el guant. Maragall ha parlat d’un govern fort i estable sense concretar amb qui pactarà, i Collboni ha dit que vol ser un alcalde progressista. L’alcaldessa li ha recriminat que no descarti un pacte amb Junts. 

Trias ha explicitat que no farà alcaldessa Colau i que oferirà pactes al PSC i ERC. I no rebutjarà els vots del PP si li regalen, cosa que Sirera ha deixat clar que no farà. El candidat del PP, així com també Grau i Parera, han rebutjat fer alcaldessa Colau. En el debat s’ha recordat la investidura del 2019 i Maragall, que va guanyar però no va ser alcalde, ha revelat que la nit electoral Colau li va trucar i li va dir: “Felicitats, alcalde”.  

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?