candidats eleccions catalunya 2024 candidatures

Quins són els candidats de les eleccions a Catalunya 2024 i, per tant, els caps de llista que opten a presidir la Generalitat? El 12 de maig, els catalans votaran per triar un nou cap del govern i les juntes electorals provincials van proclamar fa uns dies totes les candidatures, després que els partits presentessin els seus caps de llista, que ja preparen els programes electorals per aconseguir els vots de la ciutadania amb les seves propostes. Et detallem a continuació quins són els candidats de les eleccions a Catalunya 2024 proclamats i, per tant, confirmats.

Ja t’avancem que, en total, hi ha 16 candidatures confirmades (vuit de les quals tenen representació actualment al Parlament de Catalunya).



Salvador Illa (Partit Socialista de Catalunya)

Salvador Illa és el cap de llista del PSC a les eleccions del 12-M al Parlament. Les bases socialistes van avalar la seva candidatura al març, pocs dies després de la convocatòria anticipada d’eleccions. En el seu primer discurs com a candidat a la presidència de la Generalitat, Illa va mostrar-se esperançat a tornar a guanyar les eleccions, com va fer el 2021, i a posar fi a “10 anys perduts de governs independentistes”.

Als últims comicis, el PSC d’Illa va ser la força més votada, amb un 23,03 % dels vots i 33 escons, els mateixos representants que va obtenir ERC (tot i que els republicans van comptar amb un 21,3 % dels vots).

salvador illa candidat PSC eleccions Catalunya 2024
Foto: Aina Martí (ACN)

Pere Aragonès (Esquerra Republicana de Catalunya)

Esquerra Republicana de Catalunya va proclamar Pere Aragonès cap de llista del partit per a les eleccions catalanes. Aragonès promet treballar incansablement per tornar a ser president de la Generalitat “amb una majoria més àmplia”.

En els comicis del 2021, ERC va obtenir un 21,3 % dels vots i 33 representants al Parlament de Catalunya. El suport dels partits independentistes va convertir Aragonès en el 132è president de la Generalitat.

Pere Aragonès candidat ERC eleccions Catalunya 2024
Foto: Ariadna Escoda (ACN)

Carles Puigdemont (Junts + Puigdemont per Catalunya)

L’expresident Carles Puigdemont és el candidat de Junts + Puigdemont per Catalunya a les eleccions del 12-M. Ho va anunciar l’eurodiputat des d’Elna (el Rosselló) el 21 de març, en una conferència en què també va confirmar que renunciava a presentar-se a les eleccions europees del mes de juny. En la primera intervenció de Puigdemont com a candidat, va assegurar que li faria molta il·lusió tornar a Catalunya per al debat d’investidura, després de sis anys a Bèlgica.

carles puigdemont candidat eleccions catalunya 2024
Foto: Albert Cadanet (ACN)

Ignacio Garriga (Vox)

Vox va ratificar Ignacio Garriga com a cap de llista del partit a les eleccions catalanes del 12-M. Aquesta és la segona vegada que Garriga es presenta a uns comicis per obtenir representació al Parlament de Catalunya. El 2021, els de Vox van entrar per primera vegada a la cambra catalana amb 11 parlamentaris.

ignacio garriga candidat VOX eleccions catalunya 2024
Imatge: Mariona Puig (ACN)

Laia Estrada (CUP)

Laia Estrada és la cap de llista de la CUP a les eleccions del 12-M, després de rebre el suport del partit i guanyar la consulta interna. El 2021, la CUP va rebre el 6,68 % dels vots i va obtenir nou representants al Parlament de Catalunya.

laia estrada candidata cup eleccions catalunya 2024
Foto: Marta Sierra (ACN)

Jéssica Albiach (Comuns Sumar)

Jéssica Albiach repeteix com a cap de llista de Comuns Sumar, després de rebre l’aval del partit. L’executiva va validar la candidatura d’Albiach, que va ser l’únic nom que es va presentar a les primàries. La candidata a presidir la Generalitat assegura que cal obrir una nova època després d’una legislatura que Albiach titlla de tràmit i, diu, “caracteritzada pels incompliments del govern i per la trencadissa amb Junts”. L’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’exministre dUniversitats Joan Subirats tanquen la llista.

A la darrera cita electoral, Albiach va aconseguir un 6,8 % dels vots i vuit diputats.

Jésssica Albiach candidata Comu Podem eleccions Catalunya 2024
Foto: Mariona Puig (ACN)

Carlos Carrizosa (Ciutadans)

Carlos Carrizosa és el candidat de Ciutadans a presidir la Generalitat de Catalunya. Carrizosa va ser proclamat oficialment candidat del partit taronja després de ser l’única persona que es va presentar a les primàries de la formació política. Segons Carrizosa, “és el candidat dels catalans que no volen l’amnistia”.

carlos carrizosa ciutadans eleccions catalunya 2024

Alejandro Fernández (Partit Popular)

Alejandro Fernández repeteix com a cap de llista del Partit Popular. Després de rebre l’aval del Comitè Electoral Autonòmic popular, la cúpula de la formació també va donar suport a la candidatura de Fernández. Els populars veuen en aquests comicis una oportunitat per esdevenir la “formació de referència del constitucionalisme, atès que el PSC ha abandonat aquest marc”.

Alejandro Fernández candidat PP eleccions Catalunya 2024
Foto: Carola López (ACN)

Altres candidatures el 12-M

Més enllà dels grups amb representació parlamentària, entre les paperetes del 12-M també hi haurà algunes formacions polítiques que aspiren a entrar a la cambra catalana. És el cas d’Alhora, el partit amb Clara Ponsatí com a candidata —i amb Jordi Graupera com a número dos. La formació política va aconseguir les signatures necessàries per presentar-se a les eleccions del maig. L’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, també concorrerà als comicis amb Aliança Catalana, que també ha aconseguit els avals necessaris.

Et detallem altres caps de llista per Barcelona de cara al 12 de maig:

  • Alhora: Clara Ponsatí.
  • Aliança Catalana: Lluís Areny Claverol (Sílvia Orriols es presenta per Girona).
  • Front Obrer (FO): Alicia Sanz Fernández.
  • Partit Animalista amb el Medi Ambient (PACMA): Ivan Guijarro Vila.
  • Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (PCTC): Doménec Merino Roca.
  • Esquerra per Espanya (IZQP-Unidos-DEF): Julio Villacorta García.
  • Per un Món més Just (PUM+J): Rafael Serrano Ordoñez.
  • Retallades Zero: Pascuala Gómez Iniesta.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?