eleccions catalunya 2021 ultima hora

Seguim en directe la campanya electoral del 14-F per les eleccions a Catalunya, quan justament queda només una setmana per a la cita amb les urnes als col·legis electorals. Després dels primers actes centrals d’aquest dissabte, aquest diumenge la resta de partits també fan els seus grans actes. És el darrer cap de setmana abans del 14-F i els partits segueixen amb els seus mítings arreu del territori i en format virtual. Segueix el minut a minut de la campanya del 14-F.

21:12
   

Fi del seguiment del desè dia de campanya

Finalitzem aquí el seguiment, minut a minut, del desè dia de campanya del 14-F. Gràcies per seguir-nos!

21:10
   

Segon dia d’actes centrals amb els líders principals dels partits

Els candidats a aquestes eleccions catalanes han tornat a entrar en el cos a cos i les acusacions en el desè dia de campanya electoral. Aquest diumenge ha estat el segon dia d’actes centrals amb la presència de líder principals dels partits. Hi ha hagut més crítiques dels presidenciables unionistes contra l’independentisme, retrets entre les mateixes formacions sobiranistes i més crides al vot útil per evitar un govern que depengui de Vox

El resum del desè dia de campanya.

20:55
   

Torra abraça Borràs i carrega contra la “gosadia” d’Illa de presentar-se el 14-F

Quim Torra ha recordat els enfrontaments entre el seu govern i l’executiu espanyol (amb Illa com a ministre de Sanitat) durant la gestió de la pandèmia i ha assegurat que el govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias va cometre “errors gravíssims” i va demostrar “incapacitat” per parar els peus a la pandèmia. Torra s’ha sorprès de la “gosadia” d’Illa de presentar-se com a candidat per presidir la Generalitat.

20:40
   

Els socialistes i els republicans empatarien el 14-F, segons una enquesta d’‘El Periódico’

El PSC i ERC empatarien en primera posició, seguits de prop per JxC, que se situaria en tercer lloc en les eleccions del 14-F. Segons una enquesta publicada aquest diumenge a ‘El Periódico’, tant els republicans com els socialistes podrien obtenir entre 32 i 34 diputats, seguits del partit encapçalat per Laura Borràs, que esdevindria tercera força amb 29-31 escons. Ciutadans baixaria fins als nou-10 escons, així com el PPC, que podria passar de tenir-ne quatre a tres. Pel que fa als comuns i la CUP, el sondeig preveu que pugin fins a un màxim de nou diputats. El PDeCAT quedaria fora del Parlament, mentre que Vox hi entraria amb vuit-nou escons. El sondeig també preveu una davallada en la participació que podria caure per sota del 60 %.

20:23
   

Un autobús de Cs amb la cara de Salvador Illa i nas de Pinotxo

Ciutadans ha posat en marxa un autobús on apareix una fotografia de Salvador Illa amb un nas de Pinotxo i una mascareta FFP2. La imatge ve acompanyada d’aquesta frase: “El PSC no pactarà amb els independentistes”, amb què s’acusen els socialistes d’enganyar la ciutadania.

20:16
   

Abascal assegura que denunciaran el conseller Sàmper a la JEC i als tribunals per no impedir els boicots a Vox

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha anunciat que denunciaran el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, a la Junta Electoral i als tribunals “per negar-se a dissoldre” les concentracions. Ho ha dit des de l’Hospitalet en un acte de partit, en què també ha intervingut el candidat, Ignacio Garriga, que ha assegurat que el partit respondrà als boicots amb més actes: “Us cansareu d’escoltar-nos, ara al carrer i després des del Parlament”, ha avisat.

19:49
   

Garzón veu “versemblant” negociés enterrar “la destral de guerra” amb membres del PP actual

El ministre de Consum, Alberto Garzón, creu que és “versemblant” que l’extresorer del PP, Luís Bárcenas, negociés “enterrar la destral de guerra” amb dues persones vinculades PP actual. Ho ha dit al Prat del Llobregat, on ha participat en un acte de campanya d’En Comú Podem. Garzón ha remarcat que encara s’ha de fer el judici i ha dit que seran els jutges el que hauran de veure la “profunditat de les clavegueres” del partit. El ministre també s’ha referit a l’actual líder del PP, Pablo Casado, i ha apuntat que Casado és “el PP d’avui i el d’ahir”.

19:16
   

Esquerra guanyaria el 14-F, segons una enquesta del diari ‘Ara’

ERC guanyaria les eleccions del 14-F gairebé empatada amb el PSC i JxC. Ho indica una enquesta publicada al diari ‘Ara’, que atorga la victòria als republicans amb uns resultats d’entre 31 i 32 diputats. De ben a prop, hi hauria les formacions del PSC, que n’obtindria entre 30 i 32, i JxC, que se situaria en tercera posició amb 29-30 escons. Tenint en compte que la majoria absoluta s’assoleix amb 68 diputats, per poder garantir una majoria independentista al Parlament, el partit encapçalat per Pere Aragonès s’hauria d’entendre amb JxC i la CUP, la qual obtindria entre vuit i nou escons. L’enquesta també preveu l’entrada del PDeCAT, que podria obtenir com a màxim tres diputats.

18:38
   

Els Mossos colpegen amb porres un altre grup de manifestants anti-Vox a Valls

Els Mossos d’Esquadra han colpejat amb porres els manifestants que han protestat contra l’acte de campanya de Vox celebrat aquest diumenge a Valls. Els enfrontaments s’han produït a la Font de la Manxa quan l’acte polític ja s’havia acabat i ja no quedaven simpatitzants del partit d’extrema dreta. Encapçalades per Javier Ortega Smith, gairebé una trentena de persones han passejat pels carrers del municipi. Durant el recorregut hi ha hagut moments de tensió amb els manifestants. Els Mossos han desplegat un ampli control policial per impedir que els dos grups es trobessin. Desenes de persones han llançat ous contra els simpatitzants de Vox i els veïns han desplegat una estelada de grans dimensions.

18:06
   

Els Mossos disparen projectils de “foam” en una manifestació contra Vox a Salt

Un acte de Vox ha acabat novament amb tensió. Aquesta vegada a Salt, on el partit d’ultradreta ha fet un míting a la plaça de la Llibertat. Un grup de persones s’han manifestat contra la presència de Vox i del seu líder, Santiago Abascal, i han llançat ous, cebes, tomàquets, taronges i també grava als integrants de la formació. Per dissuadir els concentrats, els Mossos d’Esquadra els han disparat projectils de “foam” i també han identificat un veí que passava en bicicleta i que ha tirat a terra una carpa de Vox. Per la seva banda, Abascal ha titllat els agents de “policia política” per la seva “inacció”.

17:02
   

Segons Fernández, les autonomies han donat “els millors 40 anys de la història”

El candidat del PPC al 14-F, Alejandro Fernández, ha celebrat l’acte central de campanya rodejat dels presidents autonòmics del partit, que han hi intervingut per videoconferència, i el president, Pablo Casado. Fernández ha reivindicat l’estat autonòmic i assegura que ha donat “els millors 40 anys de la història” d’Espanya. En aquest sentit, avisa l’independentisme que els populars aplicaran “tota la llei” contra “experiments anticonstitucionals” per garantir la convivència.

16:34
   

Albiach: “Visca les ‘poligoneres’”

La candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha reivindicat l’“orgull de la classe treballadora” davant d’uns comentaris “classistes” en un article d’un mitjà de comunicació digital. “Visca les ‘kellys’, les caixeres i les ‘poligoneres’”, ha dit la presidenciable dels comuns, que aquest diumenge ha estat acompanyada pel ministre Alberto Garzón.

15:59
   

Sánchez diu que l’independentisme no és catalanisme

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit que “no hi ha res menys catalanista que els independentistes” i que “el catalanisme el representen Salvador Illa i el PSC”. En un míting a Girona, en què ha acompanyat el candidat socialista, Sánchez ha afirmat que l’independentisme “ha dividit els catalans”. També ha dit que a la dreta no li agrada Illa perquè és “temperat, eficaç i un servidor públic, el contrari del que ells representen”.

15:20
   

Sabater acusa JxC i ERC de “contribuir a la repressió”

La candidata de la CUP en les eleccions del 14 de febrer, Dolors Sabater, ha carregat contra JxC i ERC per “contribuir a la repressió” per les causes judicials contra manifestants en què la Generalitat s’ha personat. En un acte de la formació anticapitalista a Girona celebrat aquest diumenge al migdia, Sabater ha acusat el govern català de “perseguir la dissidència” i utilitzar la llei mordassa contra activistes pel dret a l’habitatge i altres moviments socials.

15:11
   

Garzón acusa “part de l’independentisme” de “subscriure” les retallades del PP

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha acusat “una part de l’independentisme” de “subscriure” les retallades del PP quan governava a l’Estat. En un acte de campanya amb els comuns a Lloret de Mar, ha demanat que el 14-F es recordi que “mentre el PP feia retallades socials amb beneficis per a les elits” alguns partits ara independentistes “en subscrivien les polítiques”. De fet, ha assegurat que “probablement sense aquest suport no haurien pogut tirar endavant“. 

14:59
   

Arrimadas alerta davant la “casa dels horrors que li agrada a Otegi”

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha instat els votants a triar en les eleccions del 14 de febrer “entre la casa dels horrors que li agrada a Otegi, que és el tripartit, o la casa de tots els catalans, que és un govern constitucionalista”. Cs ha celebrat un acte de campanya a Girona just el dia que ERC ha dut a terme un míting a la ciutat amb el coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi. 

Arrimadas ha assegurat que el PSC és “soci” d’ERC i EH Bildu i ha recordat que va pactar amb ells els pressupostos generals de l’Estat. “Aquest és un futur per a Catalunya i l’altre futur és el de la unió, de la llibertat, de les polítiques socials“, ha afirmat.

14:46
   

La CUP vol posar fi a les “baralles” ERC-JxC per avançar

La CUP ha triat Girona per a l’acte d’aquest diumenge lluint el suport del cantautor Lluís Llach, que ha acompanyat la candidata, Dolors Sabater. La presidenciable s’ha referit al govern català actual, del qual critica que en tres anys no ha fet res per avançar. “Som l’única organització política que pot deixar que les baralles entre Esquerra i Junts per Catalunya segueixin bloquejant aquest país, segueixin abaixant el cap. Nosaltres som l’única força que ho pot fer avancar”, ha dit Sabater.

14:35
   

Els presos en l’acte central d’ERC

Esquerra ha triat Girona per fer l’acte central de la campanya. Hi han participat dos dels presos de la formació: l’exconsellera Dolors Bassa i l’exvicepresident i líder del partit, Oriol Junqueras, que ha fet la intervenció més emocionada de la campanya. “Us necessitem per guanyar les eleccions, per donar sentit a tants esforços i sacrificis. Us necessito a tots, i sou conscients que també ens necessitem… Feu tot el possible per omplir les urnes de llibertat i de dignitat. Mai us hem deixat sols, no ens deixeu sols“.

14:28
   

Aragonès apel·la al vot “antifeixista”

El cap de llista d’ERC en les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha tornat a reclamar un “vot massiu” cap als republicans per evitar que el PSC pugui “acceptar els vots de l’extrema dreta”. Durant l’acte central de campanya a Girona, ha apel·lat al vot “antifeixista” per al proper 14-F perquè Vox no pugui “condicionar” les institucions del país. “És molt important anar a votar, que no es quedi ni un vot a casa“, ha expressat Aragonès. El republicà ha advertit que el PSC pot guanyar si l’independentisme es queda a casa.

14:21
   

Iceta diu que Illa és el “tres en un” contra un govern “rovellat”

El primer secretari del PSC i ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, ha lamentat que Catalunya ha tingut un govern “rovellat” i creu que ho pot remeiar el candidat Salvador Illa “posant ‘tres en un’: aturar la decadència, posar fi a la incompetència i governar per a tots”. “Això és el que necessitem per superar el bloqueig”, ha afirmat. “Salvador, tenim pressa, volem tot això perquè Catalunya ho necessita!”, ha exclamat.

14:14
   

Garriga critica els “violents” de Vic

El candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga, assegura que les idees del partit acabaran “triomfant” davant els “violents”. “No caigueu en la desesperança quan veieu imatges com a Vic. Tingueu el convenciment ferm que guanyarem perquè defensem la llibertat que ells ens estan negant“, ha dit des de Vielha, on ha assegurat que “el projecte de Catalunya és molt més que ells”.

13:39
   

Cs passeja un bus amb Illa amb un nas de Pinotxo

Cs ha posat en circulació un autobús en què apareix l’exministre de Sanitat i candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa, amb un nas de Pinotxo i una mascareta FFP2. “El PSC no pactarà amb els independentistes”, es pot llegir al vehicle, que acusa l’aspirant socialista a president d'”enganyar” els votants quan parla de pactes. Segons fonts del partit taronja, el vehicle circularà per tot Catalunya durant la campanya. Aquest diumenge ja s’ha pogut veure per Girona.

13:25
   

Acte central de JxC a Vic

La candidata de JxC, Laura Borràs, ha demanat concreció al PSC i els comuns: “Sí o no a l’amnistia, a l’autodeterminació i a la fi de la repressió? No hi ha mitges tintes, hem de tenir respostes clares”. En l’acte central de campanya, aquest diumenge a Vic (Osona), Carles Puigdemont ha intervingut des de Waterloo per comparar el candidat del PSC, Salvador Illa, amb l’alt representant de la UE, Josep Borrell: “Són protagonistes de la declaració unilateral d’incompetència“, en un joc de paraules sobre la DUI.

13:12
   

Els tests als membres de les meses es faran fins al 12-F

Les persones que formin part de meses electorals se sotmetran a un test d’antígens els dies 9, 10, 11 o 12 de febrer al seu centre d’atenció primària (CAP). En una entrevista a RAC1, el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, ha explicat que Salut intentarà enviar un missatge al mòbil a cadascuna de les persones, però que en cas de no rebre’l podran posar-se en contacte directament amb el seu CAP.

13:04
   

El 14-F, en perill si hi ha una baixa participació?

Les eleccions catalanes del 14 de febrer poden assolir un rècord pel que fa a la baixa participació, tenint en compte el context de pandèmia actual. Què passa si la participació és molt baixa el 14-F? Hi ha perill que s’invalidin els resultats per aquest motiu? El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, no creu que es doni aquesta situació la setmana que ve, si bé ha explicat en quins escenaris es podrien invalidar uns resultats. T’ho expliquem.

12:50
   

Chacón reivindica una Catalunya allunyada de “posicions radicals”

La candidata del PDeCAT en les eleccions al Parlament, Àngels Chacón, ha demanat “defugir de posicions radicals i extremismes” i ha promès tornar a posar Catalunya “al món”. En l’acte central del partit a Igualada, la cap de llista ha assegurat que Catalunya “s’està desdibuixant” i ha reivindicat un país “ric” i generador d’oportunitats

La número dos de la llista per Barcelona, Joana Ortega, ha agraït la “sinceritat” de la candidata de JxC, Laura Borràs, en assegurar que és “més d’esquerres” que el candidat socialista i ha afirmat que el partit no defensarà polítiques d’esquerres. “Nosaltres vam rebre l’herència del tripartit: un calaix ple de factures i la caixa buida“, ha afirmat.

12:29
   

JxC se suma a no comptar amb l’extrema dreta

JxC s’ha sumat a ERC, la CUP i els comuns signant el manifest impulsat per la Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) que els compromet a no assolir cap mena de pacte amb l’extrema dreta “sota cap circumstància”. L’escrit també proposa rebutjar el plantejament de formacions polítiques com Vox i treballar per deixar Vox fora del Parlament de Catalunya. El partit de Laura Borràs s’ha adherit també al text, segons han confirmat fonts de JxC a l’ACN. També consta que Òmnium s’hi ha afegit.

11:54
   

L’escrutini del 14-F podria retardar-se

El director general de Participació i Processos Electorals, Ismael Peña-López, ha explicat que el govern català decidirà el mateix diumenge, juntament amb la Junta Electoral Central i els partits, si no es fa públic l’escrutini a la nit en funció del percentatge de meses que no s’hagin pogut constituir. En declaracions a RAC1, ha indicat que si el volum de meses que s’han de formar dilluns o dimarts és important aquella gent pot fer un “vot molt més tàctic” si ja sap el resultat provisional dels comicis.

En aquest cas es podria no comunicar el resultat electoral, però sí que es rebrien les dades. El que no es faria seria sumar-les.

11:29
   

Incidents entre Mossos i antifeixistes després d’un acte de Vox a Vic

El cap de candidatura de Vox, Ignacio Garriga, viatja a la Vall d’Aran en el desè dia de campanya electoral pel 14-F. Ahir, en un acte a Vic, hi va haver enfrontaments entre els Mossos d’Esquadra i grups antifeixistes que s’havien concentrat en rebuig al partit d’extrema dreta. Més tard, el líder de Vox, Santiago Abascal, va criticar des de Tarragona que pateixen “assetjament” i que les eleccions no seran “ni lliures, ni democràtiques”.

11:10
   

Laura Borràs (JxC) s’adreça al PSC: “No us creieu ni vosaltres que sou d’esquerres”

Junts ha arrencat a les 11 h l’acte central de la campanya electoral, al recinte firal El Sucre de Vic. Els caps de llista de les diferents circumscripcions i el líder de JxC, Carles Puigdemont, acompanyen la candidata, Laura Borràs. Els membres de JxC fan parada a Vic l’endemà dels incidents a la capital d’Osona arran d’un acte de Vox, i també l’endemà d’haver carregat durament contra el PSC per haver-se apropat a l’extrema dreta. Per això, Borràs va dir als líders socialistes: “No us creieu ni vosaltres que sou d’esquerres”.

10:58
   

Fernández (PPC), sobre l’esquerra i l’independentisme: “No arreglaran res”

El candidat del Partit Popular, Alejandro Fernández, fa campanya aquest diumenge a l’Hospitalet de Llobregat, acompanyat del president del PP, Pablo Casado. Ahir, en una trobada amb el portaveu del Grup Municipal dels populars a l’Ajuntament de Barcelona, Óscar Ramírez, el presidenciable va retreure a l’esquerra i l’independentisme de prometre “un món nou” i “no arreglar res”. “No saben fer la O amb un cul de got”, va dir.

10:45
   

La CUP vol ser “la pedra a la sabata” de la resta de partits

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, engega diumenge de campanya a Girona, on els anticapitalistes fan l’acte central a la província. Els cupaires han reservat el cap de setmana per a trobades a l’engròs: ahir, a l’acte central de Barcelona, Sabater va erigir la formació com “la pedra a la sabata” de la resta de partits. En un acte en homenatge a la cultura, Sabater va assegurar que la CUP és l’única garantia d’un govern antifeixista.

10:34
   

Albiach eleva el to contra JxC: “Els seus valors no són republicans ni democràtics”

Els comuns visiten Girona aquest diumenge en un acte en què també hi participarà el ministre de Consum, Alberto Garzón. La candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha elevat el to aquest cap de setmana contra Junts per Catalunya, un partit els valors del qual, ha dit, “no tenen res de republicans ni de democràtics”.

El president d’Unides Podem i els comuns al Congrés, Jaume Asens, ha entrat en campanya i ha demanat replicar el govern de coalició de l’estat espanyol a Catalunya.

10:14
   

Sánchez: “Apostem per una Catalunya sense revenges”

El secretari general del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, torna a participar en un acte de campanya dels socialistes aquest diumenge, aquesta vegada des de Girona. Ahir, a Lleida, va assegurar que els socialistes no volen rendir comptes amb ningú malgrat que els últims 10 anys, ha assegurat, han estat una dècada perduda: “Apostem per una Catalunya sense revenges”, ha afirmat. 

09:53
   

Artur Mas participa per primera vegada a la campanya del PDeCAT

El PDeCAT fa aquest diumenge al matí el seu acte central a Igualada amb la candidata, Àngels Chacón, i els caps de llista de cada demarcació. L’expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha irromput aquest cap de setmana per primera vegada en la campanya de la formació. Ha demanat “moral de victòria i no donar res per perdut”, malgrat que les enquestes deixin fora el PDeCAT del Parlament.

09:32
   

Aragonès (ERC) reivindica la batalla de l’Ebre per combatre Vox el 14-F

Esquerra celebra aquest migdia l’acte central de la campanya electoral. Ho farà a Girona, amb noms forts del partit: els presos Oriol Junqueras i Dolors Bassa, i el líder de Bildu, Arnaldo Otegui. El candidat d’ERC, Pere Aragonès, arriba a Girona després de dos dies de campanya exclusivament a Barcelona. Ahir, davant de les JERC, va reivindicar el paper de les joventuts republicanes a la batalla de l’Ebre per “combatre el feixisme” el 14-F.

09:19
   

Azúa, un dels fundadors de Cs: “La ultradreta d’Espanya es diu separatisme”

Ciutadans es desplaça aquest diumenge a Girona, on la presidenta del partit, Inés Arrimadas, tornarà a fer costat al candidat Carlos Carrizosa. A l’acte central de la formació d’aquest dissabte, un dels fundadors de Ciutadans, Félix de Azúa, ha assegurat que, al seu entendre, “els partits independentistes són la ultradreta d’Espanya”. Per la seva banda, Carrizosa i Arrimadas han fet una crida als votants no independentistes a garantir una majoria constitucionalista al Parlament.

09:00
   

Termini per enviar el vot per correu: 12 de febrer

Les persones que han demanat el vot per correu tenen fins al proper divendres, 12 de febrer, per enviar-lo a la mesa per correu certificat. Aquestes eleccions, la situació sanitària per la pandèmia de coronavirus ha fet que es recomanés el vot per correu (per evitar aglomeracions i cues a les meses electorals el dia 14). I això ha fet que aquesta modalitat de vot hagi batut un rècord històric. Segons fonts del govern català, s’han rebut un total de 284.706 sol·licituds. La xifra representa un 350 % més que a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, l’any 2017. Aleshores es van acceptar 78.876 peticions.

08:45
   

Polèmica per uns cartells electorals

Els fanals del carrer d’Astúries, a Gràcia, llueixen avui lliures de propaganda electoral després de la polèmica per uns cartells. Junts per Catalunya es va queixar ahir per la retirada d’una pancarta de la candidata, Laura Borràs, i va fer responsable directe el govern municipal, a qui va acusar de retirar aquests elements en funció del “color polític”. Feia referència al fet que, més tard, en el mateix lloc van aparèixer uns cartells de Jéssica Albiach, candidata d’En Comú Podem. Des de l’Ajuntament van assegurar que es retiren tots els cartells mal col·locats. Segons fonts municipals, “no es poden penjar cartells amb brides als fanals i els serveis de neteja els retiren quan fan la ronda normal de neteja al carrer. I si algun partit en penja un altre, es torna a treure a la següent passada de la brigada”.

08:30
   

Arrenca el desè dia de campanya electoral

Els partits polítics afronten avui el desè dia de la campanya electoral per als comicis del 14 de febrer. La majoria de formacions han coincidit a l’hora d’escollir l’escenari dels actes. Ciutadans, ERC, PSC, En Comú Podem i la CUP celebraran avui els actes electorals a Girona. El Partit Popular en farà un a l’Hospitalet de Llobregat, el PDeCAT anirà a Igualda i Junts, a Vic. Els republicans i els demòcrates fan avui l’acte central de campanya.