candidats eleccions 14 febrer dia 10 campanya

Finalitza el darrer cap de setmana de campanya abans de les eleccions catalanes del 14 de febrer, marcat pels actes centrals de la majoria de partits. Molts candidats a presidir la Generalitat s’han acompanyat dels líders principals de les seves formacions i, en aquest desè dia de la cursa electoral, han centrat de nou els discursos en atacs als seus rivals: més crítiques dels presidenciables unionistes contra l’independentisme, retrets entre les mateixes formacions sobiranistes i més crides al vot útil per evitar un govern que depengui de Vox.

La jornada electoral també ha estat marcada per les denúncies de Cs i Vox pels crits i insults que, diuen, reben quan visiten algunes poblacions catalanes.

Otegi entra en campanya

En aquest diumenge farcit d’actes centrals, Esquerra Republicana n’ha fet el seu a Girona amb la plana major del partit, amb els presos Oriol Junqueras i Dolors Bassa i també amb convidats especials: el líder d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, i la portaveu nacional del BNG, Ana Pontón. El candidat Pere Aragonès ha insistit per enèsima vegada que els ciutadans hauran d’escollir entre dues opcions el 14-F: “Això va de PSC o d’ERC; del 155 que acceptarà els vots de la ultradreta o d’un bloc republicà”. Junqueras, en canvi, s’ha adreçat amb emoció als votants: “Us necessitem. […] No ens deixeu sols“.

Un altre partit que ha fet el seu acte central de campanya ha estat el PDeCAT, després de rebre aquest dissabte el suport del president Artur Mas. La formació d’Àngels Chacón demana “votar centre” per desencallar la Generalitat, alhora que ha fet una predicció de futur: “El PDeCAT serà la sorpresa de la nit electoral”. Els demòcrates han reiterat els seus missatges contra l’independentisme de JxC i ERC. “No creiem ni en la DUI ni en dreceres màgiques”, ha dit la número dos, Joana Ortega.

Pressió al PSC i els comuns sobre l’amnistia

Junts ha optat per dirigir els seus missatges al PSC i els comuns, a qui demana respostes: “Quan parlem d’amnistia volem respostes clares. Sí o no, senyors de socialistes i comuns?”, ha preguntat la candidata Laura Borràs. La presidenciable ha rebut el suport del número u de la llista, Carles Puigdemont, qui ha insinuat similituds entre Salvador Illa (PSC) i el dictador Francisco Franco. Ho ha fet quan ha dit que els socialistes volen que els catalans es quedin “quiets” i ha citat una frase atribuïda a Franco: “Haga como yo y no se meta en política”. El partit ha comptat, ja a la tarda, amb la primera intervenció en campanya del darrer president de la Generalitat, Quim Torra.

En el quart acte central del dia, el PP d’Alejandro Fernández ha volgut defensar-se de les acusacions de corrupció, després de la confessió de l’extresorer Luis Bárcenas sobre una presumpta caixa B al partit. “El PP no és Bárcenas. El PP són Miguel Ángel Blanco, Paco Cano i tots els herois que van donar la vida per la llibertat i per Espanya”, ha defensat el candidat popular, qui també ha estat acompanyat pel líder del partit, Pablo Casado, i els principals presidents autonòmics de la formació.

Girona, escenari de mítings electorals

Girona ha estat l’escenari principal de mítings aquest diumenge. A la presència d’ERC cal sumar-hi la de Ciutadans, el PSC i la CUP. El partit taronja s’ha plantat a la plaça de l’U d’Octubre de Girona, abans anomenada plaça de la Constitució, per reclamar precisament un lideratge més “constitucional” al capdavant de la Generalitat. La formació de Carlos Carrizosa ha criticat la intervenció d’Otegi en campanya i, de retruc, ha carregat contra el PSC: “Com pot pactar un partit constitucionalista amb aquells que es fan acompanyar pels exterroristes condemnats?”, ha dit, fent referència a la possibilitat d’un tripartit amb ERC i els comuns.

El PSC de Salvador Illa ha rebut, per segon dia consecutiu, el suport de la màxima autoritat del PSOE i president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. El líder socialista ha acusat JxC i ERC de deixar Catalunya dividida. El candidat Illa ha negat, una altra vegada, la possibilitat de formar un tripartit després del 14-F: “Ni hi haurà tripartit ni hi haurà procés; tindrem un nou govern progressista”, ha dit.

La CUP, en canvi, s’ha presentat com l’única formació independentista capaç de forçar els fins ara partits de govern (JxC i ERC) a caminar cap a la independència. “Som l’única organització política que pot deixar que les baralles entre Esquerra i Junts per Catalunya segueixin bloquejant aquest país“, ha defensat la candidata Dolors Sabater, qui ha estat acompanyada pel cantautor i exdiputat de Junts pel Sí Lluís Llach, que aquesta campanya dona suport als cupaires.

Acusacions per “subscriure” les retallades del PP

També contra els partits independentistes del govern s’han pronunciat els comuns, amb el ministre Alberto Garzón fent-los costat. El titular de Consum del Govern espanyol ha acusat “part de l’independentisme” de “subscriure” les retallades del PP quan els populars governaven a l’Estat. Així, ha fet referència a les formacions hereves de Convergència. La candidata Jéssica Albiach també s’ha volgut defensar d’unes paraules “masclistes” i “classistes” pronunciades en un article periodístic: “Visca les ‘kellys’, les caixeres i les ‘poligoneres'”, ha proclamat.

Per últim, Vox s’ha mostrat crític amb els boicots rebuts en determinades poblacions de Catalunya, sobretot després dels incidents “violents” d’aquest dissabte a Vic. “Guanyarem perquè defensem la llibertat que ells ens estan negant”, ha dit el partit d’Ignacio Garriga.