cartell retirat jxc vila de gràcia barcelona 14f

Les imatges d’una treballadora municipal que retirava un cartell electoral de Laura Borràs (JxC) al carrer d’Astúries, a la Vila de Gràcia, i difoses a les xarxes socials han generat tal polèmica que ha acabat implicant, fins i tot, el president, Carles Puigdemont, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Junts per Catalunya ha acusat l’Ajuntament de retirar alguns dels seus cartells per motius polítics, mentre que el govern municipal qualifica les afirmacions de “teories conspiratives delirants”. Colau ha demanat al partit de Puigdemont una rectificació immediata per “qüestionar” la professionalitat dels treballadors públics.

Tot ha començat amb un vídeo compartit per la periodista i escriptora Pilar Rahola en què es veu una treballadora del servei de neteja municipal que retirava el cartell electoral de Borràs. Des de JxC n’han fet responsable directe el govern municipal: “La neteja del govern d’Ada Colau és selectiva”, ha criticat la presidenta del Grup Municipal de JxC, Elsa Artadi, qui ha acusat el consistori d’eliminar “campanya electoral en funció del color polític dels cartells”. Fonts municipals, però, han explicat a betevé que l’Ajuntament retira qualsevol cartell que no estigui en “espais autoritzats”.

Asseguren que, a la ciutat, hi ha espais específics reservats per penjar cartells electorals i que “fora d’aquests llocs no se n’haurien de posar”. A més, no es permet penjar cartells amb brides als fanals. Per això, expliquen que si els equips de neteja que treballen al carrer troben elements on no toca “els van retirant”. El consistori insisteix que aquestes actuacions es fan “sense distincions de partits”.

“No tot val en una cursa electoral”

Hores després de l’esclat de la polèmica, regidors del govern municipal han fet públic el rebuig contra les acusacions de JxC. “És una falta de respecte als treballadors públics acusar-los de treballar al servei d’una formació política. Es retiren tots els cartells mal col·locats, i ho saps. No val tot en una cursa electoral”, ha dit el regidor de Presidència, Jordi Martí, en resposta a Artadi.

També s’hi ha pronunciat el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, qui qualifica de “trist espectacle” les intencions del partit d’Artadi d'”atacar” treballadors públics. En el mateix tuit, Badia acusa Junts per Catalunya de crear “fakepolèmiques”.

Puigdemont i Colau s’afegeixen a la polèmica

Ha estat ja a mitja tarda quan el president Carles Puigdemont ha intervingut en la polèmica dels cartells. El número u de la llista de JxC ha compartit un tuit del director de comunicació del seu partit, Pere Martí, en què es veu un treballador municipal que retira un cartell amb la seva imatge a la plaça de Catalunya i on es parla d'”operació neteja de Colau“.

I la resposta de Colau no s’ha fet esperar gaire temps: “És greu que un ex president de la Generalitat i la líder de JxC a Barcelona -en referència a Elsa Artadi- difonguin teories conspiratives delirants que posen en el punt de mira els treballadors municipals”. En el mateix tuit, l’alcaldessa ha denunciat que les afirmacions dels líders de Junts “qüestionen” la professionalitat dels operaris de neteja de Barcelona i per això els demana una rectificació immediata.

JxC alerta d’un cartell d’Albiach en el mateix punt

La història, però, no ha acabat aquí i hi ha hagut un segon capítol. Jordi Martí (en aquest cas el regidor de JxC) ha compartit una fotografia del mateix fanal del carrer d’Astúries amb un altre cartell. Aquesta vegada, però, amb el de la candidatura de Jéssica Albiach (En Comú Podem). Així, el partit independentista ha donat a entendre un tracte de favor a la formació de Colau. “A uns ens persegueixen i altres tenen patent de cors. Ens veiem el 14-F”, ha dit Martí al seu tuit.

Hores després… cap cartell al carrer

Aquest dissabte a la tarda, un equip de betevé s’ha desplaçat fins al fanal de la polèmica i ha pogut comprovar que, a les 17 h, no hi havia cap cartell penjat, ni aquí ni en tot el tram del carrer.

Els comuns de Sant Andreu també es queixen

Enmig de tot plegat, els comuns de Sant Andreu també s’han sumat a les queixes per la retirada de cartells per part d’operaris de la neteja. En un tuit, han assegurat que també els n’han retirat. “Un esforç econòmic i humà molt gran malbaratat quan som una formació que no té suport de grans mitjans“, apunta la formació en un tuit.