La zona de baixes emissions (ZBE), que entra en funcionament l’1 de gener del 2020, marcarà un abans i un després en la normativa dels cotxes a Barcelona i la resta de vehicles, ja que comportarà la prohibició als cotxes considerats més contaminants (sense etiqueta ambiental de la DGT) a circular per l’interior de la ciutat. A partir del 2020 els vehicles més contaminants tindran prohibit desplaçar-s’hi, fet que comportarà multes per als conductors que la incompleixin. Es calcula que el veto afectarà uns 50.000 vehicles, és a dir, un 20 % de tot el parc mòbil de Barcelona.

Saps si el teu cotxe o moto es veurà afectat per la normativa de vehicles contaminants de Barcelona a partir del 2020? Quines són les sancions? Hi ha excepcions? Què fer si no puc circular dins la ZBE a Barcelona? A continuació et resolem tots els dubtes a través d’aquesta guia amb informació pràctica sobre la zona de baixes emissions.

índex: què vols saber?

Zona de baixes emissions 2020

Mapa de la ZBE: Barcelona i quins municipis més inclou?

La zona de baixes emissions afecta una àrea de 95 km2, que inclou bona part de Barcelona i dels municipis propers a les rondes de Barcelona: Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. En queden exclosos el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes i la Zona Franca.

zbe mapa barcelona

La ZBE a les rondes de Barcelona?

La ZBE no afecta les rondes de Barcelona: ni la ronda del Litoral ni la ronda de Dalt es veuran afectades per la nova normativa.

Quin dia comença a funcionar la ZBE 2020?

La ZBE entrarà en funcionament el mateix 1 de gener del 2020 entrarà en vigor la zona de baixes emissions. Tot i això, l’Ajuntament de Barcelona vol donar un període d’adaptació de tres mesos als ciutadans. Això vol dir que les multes arribaran a partir de l’1 d’abril del 2020. Si durant aquest trimestre els conductors se salten la ZBE, rebran un avís en comptes d’una sanció.

Quin és l’horari de les restriccions de l’ordenança ZBE?

Les restriccions que estableix l’ordenança de la ZBE a Barcelona s’aplicaran entre setmana. Els vehicles afectats no podran circular dins de la ZBE de dilluns a divendres, de 7 a 20 h.

La ZBE afectarà les motos?

Els conductors que no podran circular per Barcelona són aquells que tenen vehicles sense etiqueta ambiental de la DGT. Són aquests:

 • Turismes amb motor de gasolina matriculats abans de gener del 2000.
 • Turismes amb motor dièsel matriculats abans de gener del 2006.
 • Furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre del 1994, anteriors a la normativa Euro 1.
 • Motos i ciclomotors matriculats abans del 2003, anteriors a la normativa Euro 2.

prohibició cotxes contaminants

Quins cotxes no podran entrar a Barcelona?

Hi haurà excepcions per a alguns cotxes i motos, que podran entrar a la ZBE amb una autorització especial per circular-hi, mentre que d’altres podran fer-ho de forma temporal. Aquests són els vehicles que podran entrar a Barcelona de forma excepcional:

 • Vehicles per a persones amb mobilitat reduïda (VPMR), ambulàncies i altres serveis d’emergències: estan exclosos del veto.
 • Camions, furgonetes i autobusos de grans dimensions: tindran un any més per adaptar-se a la normativa. Per tant, se’ls començarà a multar a partir de l’1 de gener del 2021.

Els filtres antipartícules permeten circular per la ZBE?

La DGT està estudiant l’homologació de filtres antipartícules per a cotxes i motos antics. Si la mesura prospera, aquests vehicles més contaminants podrien acabar tenint etiqueta ambiental de la DGT, fet que els donaria dret a circular per la zona de baixes emissions a partir d’aquest mateix gener del 2020.

Què fer si has d’entrar puntualment dins de la ZBE?

Si ets conductor d’un cotxe vetat i has d’entrar puntualment dins la zona de baixes emissions, pots fer-ho gràcies a una autorització especial. L’Àrea Metropolitana de Barcelona concedirà fins a 10 autoritzacions cada any als vehicles contaminants quan necessitin circular per dins de l’àrea restringida. Cada permís costarà dos euros.

Què passa amb els vehicles estrangers?

Els vehicles amb matrícula estrangera també estan sotmesos a les restriccions. De la mateixa manera que els cotxes matriculats a l’estat, cal que sol·licitin l’autorització a l’AMB si volen entrar dins la ZBE.

Quines són les multes per incomplir la normativa de vehicles contaminants?

Les multes són diverses i van des dels 100 euros fins als 1.803, segons el tipus de vehicle i la gravetat de la infracció.

 • Sense episodi de contaminació:
  • Turismes, motos, ciclomotors i vehicles de mercaderies de menys de 3,5 tones: de 100 a 499 euros.
  • Autobusos, autocars, camions i vehicles de mercaderies de més de 3,5 tones: de 500 a 999 euros.
 • En episodi de contaminació:
  • Turismes, motos, ciclomotors i vehicles de mercaderies de menys de 3,5 tones: de 500 a 999 euros.
  • Autobusos, autocars, camions i vehicles de mercaderies de més de 3,5 tones: de 1.000 a 1.803 euros.

Es penalitza la reincidència?

La reincidència suposarà una sanció major. Si el conductor ha comès dues o més infraccions en menys d’un any, les multes podran incrementar-se en un 30 %.

Com es controlaran les infraccions?

La zona de baixes emissions estarà controlada per la Guàrdia Urbana. Un cop entri en vigor el veto, hi haurà 70 càmeres instal·lades a les entrades de les dues rondes de Barcelona i en altres punts de la ciutat. Aquesta tecnologia permetrà detectar la matrícula dels cotxes contaminants i sancionar posteriorment els infractors.

Com aconseguir l’etiqueta ambiental de la DGT?

L’etiqueta ambiental de la DGT, que permet circular dins la ZBE, es pot comprar per 5 € en oficines de Correus. Per rebre-la, cal presentar el permís de circulació. El distintiu també es pot obtenir a través d’un taller mecànic associat al Gremi de Tallers de Reparació d’Automòbils de Barcelona.

Quines alternatives hi ha per poder entrar a Barcelona?

Per als conductors que no puguin accedir a la zona de baixes emissions amb el seu vehicle contaminant, l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana recomanen utilitzar el transport públic per entrar i sortir de Barcelona: metro, autobús, tramvia, Rodalies i Ferrocarrils de la Generalitat.

Si una persona ve de fora de Barcelona, una altra de les opcions són els “park and ride”, és a dir, aparcaments de cotxes a prop d’estacions de tren. Amb aquesta opció, el conductor pot apropar-se amb el cotxe fins a una estació de tren o bus, aparcar el vehicle als voltants d’aquestes instal·lacions i agafar el transport públic. Malgrat tot, actualment hi ha un dèficit dels també anomenats aparcaments de dissuasió.

En el cas que només tinguis l’opció de desplaçar-te en vehicle privat, el consistori proposa compartir cotxe amb altres persones que facin la mateixa ruta.

T-Verda: Transport públic gratis per desballestar un cotxe contaminant

Si el conductor no pot entrar a la ZBE amb el seu cotxe contaminant, una de les opcions que té és desfer-se’n. Si opta per desballestar el vehicle vell a Barcelona, rebrà la T-Verda, que dona tres anys de viatges en transport públic gratuït.