etiquetes dgt ambientals 2023 2024

Les etiquetes de la DGT serveixen per diferenciar de la circulació els vehicles més sostenibles. Les motos, els turismes, les furgonetes i altres vehicles de transport de mercaderies estan inclosos en aquesta classificació. Enganxar aquests distintius és voluntari, però es recomana per facilitar la feina de control per part de la Guàrdia Urbana de Barcelona mentre està en vigor la zona de baixes emissions (ZBE) de Barcelona.

No saps quina etiqueta ambiental té el teu vehicle? A continuació et detallem tot el que n’has de saber per saber si pots entrar o no a la ZBE de Barcelona.

Per on puc circular per Barcelona amb l’entrada en vigor de la ZBE?

Els conductors dels vehicles més antics i contaminants no tenen cap etiqueta ambiental i, per tant, no poden entrar dins de la zona de baixes missions des de l’1 de gener del 2020. La crisi de la covid, però, va endarrerir l’inici de les multes fins a mesos més tard.

La ZBE inclou la ciutat de Barcelona excepte les rondes; el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes; la Zona Franca Industrial, i alguns àmbits de Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. Les restriccions seran de dilluns a divendres, de 7 a 20 h.

Etiquetes ambientals de la DGT: quina et correspon?

Etiqueta blava: zero emissions, els elèctrics

Aquesta etiqueta ambiental de color blau és per a ciclomotors, tricicles, quadricicles, motocicletes, turismes, furgonetes lleugeres, vehicles de més de vuit places i vehicles de transport de mercaderies classificats al registre de la Direcció General de Trànsit (DGT) com a vehicles elèctrics. Dins d’aquesta modalitat, hi ha tres tipus de vehicles: de bateria, d’autonomia extensaelèctrics híbrids amb una autonomia superior als 40 km.

etiqueta blava barcelona 2024

Etiqueta blava i verda: ECO, els vehicles híbrids

L’etiqueta ECO, mig blava i mig verda, s’ha creat per distingir ciclomotors, tricicles, quadricicles, motocicletes, turismes, furgonetes lleugeres, vehicles de més de vuit places i vehicles de transport de mercaderies classificats com a vehicles híbrids. S’hi inclouen diverses tipologies com els endollables amb una autonomia inferior als 40 km, els no endollables, els vehicles propulsats per gas natural o per gas liquat del petroli.

etiqueta eco barcelona 2024

Etiqueta verda: categoria C, gasolina i dièsel

Els turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculats a partir de gener del 2006 i dièsel, a partir del 2014, haurien de lluir aquest adhesiu verd al vidre. Els de gasolina han de complir el nivell d’emissions Euro 4, 5 o 6, i els de dièsel, Euro 6. Aquesta etiqueta també permet diferenciar els vehicles de més de vuit places i de transport de mercaderies, tant de gasolina com de dièsel, matriculats a partir del 2014. Han de complir la norma Euro 6.

Pel que fa als vehicles lleugers (ciclomotors, tricicles, quadricicles i motocicletes), els que portin aquest distintiu estan matriculats a partir del 2007 i han d’adaptar-se als nivells Euro 3 i Euro 4 d’emissions.

etiqueta verda barcelona 2024

Etiqueta groga: categoria B, els més antics amb etiqueta

El quart distintiu, l’etiqueta groga, és per a turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculats a partir del gener del 2000 i de dièsel a partir del gener del 2006. Els de gasolina han de complir el nivell d’emissions Euro 3, i els de dièsel, Euro 4 i 5.

En el cas dels vehicles de més de vuit places i de transport de mercaderies, tant de gasolina com de dièsel, han d’estar matriculats a partir del 2005. Els vehicles lleugers com les motos, matriculats a partir del 2003, han de complir el nivell d’emissions Euro 2.

etiqueta groga barcelona 2024

Com aconseguir l’etiqueta de la DGT?

Si no heu rebut per correu ordinari el distintiu del vostre vehicle, les etiquetes ambientals de la DGT es poden comprar per 5 € en oficines de Correus. Cal presentar el permís de circulació del vehicle per obtenir-les. Podeu consultar de quina categoria és el vostre vehicle des de la pàgina web de la DGT o a la de Qualitat de l’Aire de l’Ajuntament de Barcelona.