Les etiquetes ambientals de la DGT serveixen per diferenciar de la circulació els vehicles més sostenibles. Les motos, els turismes, les furgonetes i altres vehicles de transport de mercaderies estan inclosos en aquesta classificació. Enganxar aquests distintius és voluntari, tot i que es recomana fer-ho perquè sigui més fàcil distingir els vehicles quan hi hagi restriccions de trànsit en episodis de contaminació. Clica les icones d’informació que hi ha a la guia interactiva per saber quins vehicles pertanyen a cada categoria.

Per on puc circular per Barcelona?

Els conductors dels vehicles més antics i contaminants no tenen cap etiqueta ambiental i, per tant, no poden circular per la Zona de Baixes Emissions (ZBE) en episodis de contaminació. La ZBE inclou la ciutat de Barcelona excepte les rondes, el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes, la Zona Franca Industrial i alguns àmbits de Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. A partir de l’1 de gener de 2020, la Zona de Baixes Emissions passarà a ser permanent, i els cotxes sense etiqueta no podran circular-hi els dies laborables de 7 a 20 h.

Etiquetes ambientals: quina et correspon?

  • Zero emissions, els elèctrics

Aquesta etiqueta ambiental de color blau és per a ciclomotors, tricicles, quadricicles, motocicletes, turismes, furgonetes lleugeres, vehicles de més de vuit places i vehicles de transport de mercaderies classificats al registre de la Direcció General de Trànsit (DGT) com a vehicles elèctrics. Dins d’aquesta modalitat hi ha tres tipus: de bateria, d’autonomia extensa i elèctrics híbrids amb una autonomia superior als 40 km.

  • ECO, els vehicles híbrids

L’etiqueta ECO, mig blava i mig verda, s’ha creat per distingir ciclomotors, tricicles, quadricicles, motocicletes, turismes, furgonetes lleugeres, vehicles de més de vuit places i vehicles de transport de mercaderies classificats com a vehicles híbrids. S’hi inclouen diverses tipologies com els endollables amb una autonomia inferior als 40 km, els no endollables, els vehicles propulsats per gas natural o per gas liquat del petroli.

  • Categoria C, gasolina i dièsel

Els turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculats a partir de gener del 2006 i dièsel, a partir del 2014, haurien de lluir aquest adhesiu verd al vidre. Els de gasolina han de complir el nivell d’emissions Euro 4, 5 o 6, i els de dièsel, Euro 6. Aquesta etiqueta també permet diferenciar els vehicles de més de vuit places i de transport de mercaderies, tant de gasolina com de dièsel, matriculats a partir del 2014. Han de complir la norma Euro 6.

Pel que fa als vehicles lleugers (ciclomotors, tricicles, quadricicles i motocicletes), els que portin aquest distintiu estan matriculats a partir de 2007 i han d’adaptar-se als nivells Euro 3 i Euro 4 d’emissions.

  • Categoria B, els més antics amb etiqueta

El quart distintiu, de color groc, és per a turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculats a partir de gener del 2000 i de dièsel, a partir de gener del 2006. Els de gasolina han de complir el nivell d’emissions Euro 3 i els de dièsel, Euro 4 i 5.

En el cas dels vehicles de més de vuit places i de transport de mercaderies, tant de gasolina com de dièsel, han d’estar matriculats a partir del 2005. Els vehicles lleugers com les motos, matriculats a partir del 2003, han de complir el nivell d’emissions Euro 2.

Com aconseguir l’etiqueta de la DGT?

Si no heu rebut per correu ordinari el distintiu del vostre vehicle, les etiquetes ambientals de la DGT es poden comprar per 5 € en oficines de Correus. Cal presentar el permís de circulació del vehicle per obtenir-les. Podeu consultar de quina categoria és el vostre vehicle des de la pàgina web de la DGT o a la de Qualitat de l’Aire de l’Ajuntament de Barcelona.