Les etiquetes ambientals serveixen per diferenciar de la circulació els vehicles més sostenibles. Les motos, els turismes, les furgonetes i altres vehicles de transport de mercaderies estan inclosos en aquesta classificació. Enganxar aquests distintius és voluntari, tot i que es recomana fer-ho perquè sigui més fàcil distingir els vehicles quan hi hagi restriccions de trànsit en episodis d’alta contaminació o bonificacions en l’aparcament. Els conductors dels vehicles més antics i contaminants no tenen cap etiqueta ambiental. Clica les icones d’informació que hi ha a l’interactiu per saber què engloba cada categoria.

Zero emissions, els elèctrics

Aquesta etiqueta ambiental de color blau és per a ciclomotors, tricicles, quadricicles, motocicletes, turismes, furgonetes lleugeres, vehicles de més de vuit places i vehicles de transport de mercaderies classificats al registre de la Direcció General de Trànsit (DGT) com a vehicles elèctrics. Dins d’aquesta modalitat hi ha tres tipus: de bateria, d’autonomia extensa i elèctrics híbrids amb una autonomia superior als 40 km.

ECO, els vehicles híbrids

L’etiqueta ECO, mig blava i mig verda, s’ha creat per distingir ciclomotors, tricicles, quadricicles, motocicletes, turismes, furgonetes lleugeres, vehicles de més de vuit places i vehicles de transport de mercaderies classificats com a vehicles híbrids. S’hi inclouen diverses tipologies com els endollables amb una autonomia inferior als 40 km, els no endollables, els vehicles propulsats per gas natural o per gas liquat del petroli.

Categoria C, gasolina i dièsel

Els turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculats a partir de gener del 2006 i dièsel, a partir del 2014, haurien de lluir aquest adhesiu verd al vidre. Els de gasolina han de complir el nivell d’emissions Euro 4, 5 o 6, i els de dièsel, Euro 6.

Aquesta etiqueta també permet diferenciar els vehicles de més de vuit places i de transport de mercaderies, tant de gasolina com de dièsel, matriculats a partir del 2014. Han de complir la norma Euro 6.

Pel que fa als vehicles lleugers (ciclomotors, tricicles, quadricicles i motocicletes), els que portin aquest distintiu han d’adaptar-se als nivells Euro 3 i Euro 4 d’emissions.

Categoria B, els més antics amb etiqueta

El quart distintiu, de color groc, és per a turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculats a partir de gener del 2000 i de dièsel, a partir de gener del 2006. Els de gasolina han de complir el nivell d’emissions Euro 3 i els de dièsel, Euro 4 i 5.

En el cas dels vehicles de més de vuit places i de transport de mercaderies, tant de gasolina com de dièsel, han d’estar matriculats a partir del 2005. Els vehicles lleugers com les motos han de complir el nivell d’emissions Euro 2.

Des de novembre de l’any passat, les etiquetes ambientals de la DGT es poden comprar per 5 €  en algunes oficines de Correus. Cal presentar el permís de circulació del vehicle per obtenir-les.