Per primera vegada un estudi analitza la qualitat de l’aire de les zones més utilitzades pels corredors de cinc ciutats espanyoles: Barcelona, Madrid, Sevilla, Màlaga i Sant Sebastià. En el cas de Barcelona, l’estudi, elaborat pel RACC i Zurich Seguros, analitza dues vies amb molt de trànsit (la Diagonal i el Paral·lel). L’una té trànsit intermedi i està oberta al mar (el passeig Marítim) i l’altra se situa en una zona verda sense trànsit (la carretera de les Aigües).

 El migdia, la millor hora per córrer pel centre de Barcelona

Tot i que les vies amb menys trànsit són les més recomanables per a la pràctica esportiva, també hi ha franges horàries en què l’exposició a la contaminació és més baixa. Per exemple, si només es pot sortir a córrer els dies laborables i per vies amb molt de trànsit, el millor és fer-ho al migdia, de les 12 a les 14 h.

L’estudi, de fet, conclou que, en general, és millor evitar sortir a entrenar-se al matí, entre les 7 i les 11 h, perquè és quan la contaminació assoleix els nivells més alts del dia. De totes les vies analitzades, l’avinguda del Paral·lel és la menys recomanable de dilluns a divendres, mentre que la carretera de les Aigües és la millor opció. Una bona opció urbana, per als que surtin a córrer a la tarda, és el passeig Marítim.

Segons el carrer, la contaminació es multiplica per deu

L’estudi també conclou que en una mateixa ciutat les diferències d’exposició a la contaminació segons si es practica esport en un carrer amb trànsit o sense són molt significatives. En el cas de Barcelona, les partícules en suspensió (PM) són un 50 % més elevades en una via que tingui trànsit, i el diòxid de nitrogen (NO2) es pot arribar a multiplicar per sis. També hi ha molta diferència segons la zona urbana que es triï. Per exemple, un dia laborable a la tarda, el passeig Marítim té deu vegades menys diòxid de nitrogen i la meitat de partícules en suspensió que l’avinguda del Paral·lel.

L’esport sempre és aconsellable

En qualsevol cas, però, l’estudi conclou que, encara que hi hagi contaminació, en cap cas es desaconsella sortir a fer exercici al carrer. Els beneficis de córrer són superiors a l’impacte negatiu que pot suposar respirar aire contaminat. Tot i aquesta recomanació, el fet és que quan hi ha un episodi de contaminació l’Ajuntament recomana als ciutadans que no facin una activitat física intensa a l’aire lliure.