
La ZBE Barcelona 2023 està en vigor malgrat que el TSJC va tombar-la per “manca d’informes“. En espera d’una sentència ferma sobre aquesta qüestió després dels recursos de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, la justícia ha dictaminat que no executarà provisionalment la sentència. Això vol dir que el veto als vehicles més contaminants continua en marxa, fins a nou avís judicial. En el cas que el Suprem l’acabi anul·lant, el consistori ja treballa en una actualització de l’ordenança per mantenir la ZBE.
A continuació t’oferim una guia actualitzada amb tot el que cal saber sobre la ZBE Barcelona 2023.
ZBE Barcelona: què vols saber-ne?
- Entrarà en vigor la suspensió de la ZBE Barcelona? Quan?
- Per què es va tombar la ZBE Barcelona?
- On s’aplica la ZBE a Barcelona?
- Tots els vehicles afectats per la ZBE Barcelona
- Quins seran els pròxims vehicles prohibits a la ZBE?
- Així pots aconseguir l’etiqueta ambiental de la DGT
- Entrar puntualment a la ZBE amb un cotxe contaminant
- Un peatge urbà a la ZBE Barcelona?
Entrarà en vigor la suspensió de la ZBE Barcelona? Quan?
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va emetre una resolució el 21 de març en què va anul·lar la ZBE a Barcelona. La sentència encara no és ferma, en espera de la resposta als recursos presentats. Per això, la Zona de Baixes Emissions continua vigent. En aquest sentit, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha assegurat que també es mantenen les multes als vehicles contaminants i sense etiqueta ambiental.
Per tant, encara es desconeix si finalment la suspensió de la ZBE de Barcelona es farà efectiva o no, en funció de la sentència ferma, ni si serà més aviat que tard. Mentrestant, l’Ajuntament de Barcelona ja ha comunicat que triplicarà els punts de control de la ZBE i instal·larà més de 100 càmeres.
Per què es va tombar la ZBE Barcelona?
Els magistrats del TSJC al·leguen que per part de l’Ajuntament de Barcelona “manquen informes” per justificar l’aplicació de la ZBE. A més, considera que hi ha un “excés de l’àmbit geogràfic d’implantació” i una “excessiva restricció” dels vehicles afectats. Des de l’emissió de la resolució judicial, el consistori va tenir 30 dies per recórrer contra la sentència i presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem.
Una opció que té el govern municipal de Barcelona si l’anul·lació de la zona de baixes emissions es fa efectiva és fer una nova ZBE que, pel TSJC, estigui més ben justificada i sigui menys restrictiva.
On s’aplica la ZBE a Barcelona?
La ZBE a Barcelona afecta una àrea de 95 km2, que inlou bona part de Barcelona i dels municipis propers a les rondes de Barcelona: Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. En queden exclosos el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes i la Zona Franca.

La ZBE no s’aplica a les rondes de Barcelona: ni la ronda del Litoral ni la ronda de Dalt es veuen afectades per la nova normativa.
Tots els vehicles afectats per la ZBE Barcelona
- turismes amb motor de gasolina matriculats abans del gener del 2000
- turismes amb motor dièsel matriculats abans de gener del 2006
- furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre del 1994, anteriors a la normativa Euro 1
- motos i ciclomotors matriculats abans del 2003, anteriors a la normativa Euro 2
Quins seran els pròxims vehicles prohibits a la ZBE?
L’Ajuntament de Barcelona ja treballa en el veto dels cotxes amb etiqueta groga perquè tinguin prohibit entrar a la ZBE. Aquest escenari, però, encara no s’ha produït.
Així pots aconseguir l’etiqueta ambiental de la DGT
L’etiqueta ambiental de la DGT, que permet circular dins la ZBE a Barcelona, es pot comprar per 5 € en oficines de Correus. Per rebre-la, cal presentar el permís de circulació. El distintiu també es pot obtenir a través d’un taller mecànic associat al Gremi de Tallers de Reparació d’Automòbils de Barcelona.

Entrar puntualment a la ZBE amb un cotxe contaminant
Per als conductors que no poden accedir a la ZBE de Barcelona amb el seu vehicle contaminant, l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana recomanen utilitzar el transport públic per entrar i sortir de la ciutat: metro, autobús, tramvia, Rodalies i Ferrocarrils de la Generalitat.
Si una persona ve de fora de Barcelona, una altra de les opcions són els “park and ride”, és a dir, aparcaments de cotxes a prop d’estacions de tren. Amb aquesta opció, el conductor pot apropar-se amb el cotxe fins a una estació de tren o bus, aparcar el vehicle als voltants d’aquestes instal·lacions i agafar el transport públic. Sobre aquesta qüestió, l’Ajuntament de Barcelona demana a la Generalitat que en faci més.
Ara bé, hi ha una novetat anunciada per l’Ajuntament de Barcelona: s’incrementa el nombre d’autoritzacions diàries per als vehicles que no tenen etiqueta ambiental, fins als 24 dies a l’any. A més, les famílies amb rendes baixes quedaran exemptes de la restricció de la ZBE. L’indicador clau per saber si entres dins d’aquest grup o no serà l’IPREM 2022.
Un peatge urbà a la ZBE Barcelona?
Vuit associacions ecologistes, socials, veïnals i de promoció del transport públic han proposat instal·lar un peatge urbà en els accessos a la ZBE Barcelona. Concretament, posen sobre la taula la possibilitat de pagar 4 € per entrar a la ciutat, amb l’objectiu de desincentivar el vehicle privat i reduir els alts nivells de contaminació a la ciutat.
En els darrers mesos, el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni no han tancat mai la porta a la possibilitat d’instal·lar un peatge a Barcelona, si bé deixa clar que això depèn de la Generalitat de Catalunya o de l’Estat.