zbe barcelona 2024

La ZBE Barcelona 2024 està en vigor. El Tribunal Suprem va ratificar l’anul·lació de la primera zona de baixes emissions, que el TSJC va tombar inicialment per “manca d’informes. Malgrat la sentència, el veto als vehicles més contaminants continua en marxa perquè, després de les resolucions judicials, el consistori va fer una actualització de l’ordenança per mantenir la ZBE.

A continuació t’oferim una guia actualitzada amb tot el que cal saber sobre la ZBE Barcelona 2024.

ZBE Barcelona: què vols saber-ne?

ZBE Barcelona 2024: per què es va tombar?

Els magistrats del TSJC van al·legar que per part de l’Ajuntament de Barcelona “mancaven informes” per justificar l’aplicació de la ZBE. A més, consideraven que hi havia un “excés de l’àmbit geogràfic d’implantació” i una “excessiva restricció” dels vehicles afectats. Des de l’emissió de la resolució judicial, el consistori va tenir 30 dies per recórrer contra la sentència i presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem.

En qualsevol cas, l’Ajuntament va optar per actualitzar l’ordenança i poder mantenir la zona de baixes emissions.

On s’aplica la ZBE a Barcelona el 2024?

La ZBE a Barcelona afecta una àrea de 95 km2, que inclou bona part de Barcelona i dels municipis propers a les rondes de Barcelona: Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. En queden exclosos el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes i la Zona Franca.

Zona de baixes emissions a Barcelona

Tots els vehicles afectats per la ZBE Barcelona

  • turismes amb motor de gasolina matriculats abans del gener del 2000
  • turismes amb motor dièsel matriculats abans de gener del 2006
  • furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre del 1994, anteriors a la normativa Euro 1
  • motos i ciclomotors matriculats abans del 2003, anteriors a la normativa Euro 2

Quins seran els següents vehicles prohibits a la ZBE?

Els vehicles que tenen l’etiqueta groga de la DGT no podran seguir circulant per la zona de baixes emissions (ZBE) a partir de l’1 de gener del 2028. Són, sobretot, de vehicles dièsel, si bé també n’hi ha alguns de gasolina. Es tracta d’una de les mesures previstes en el nou Pla de qualitat de l’aire, horitzó 2027, del govern de la Generalitat.

Així pots aconseguir l’etiqueta ambiental de la DGT

L’etiqueta ambiental de la DGT, que permet circular dins la ZBE a Barcelona, es pot comprar per 5 € en oficines de Correus. Per rebre-la, cal presentar el permís de circulació. El distintiu també es pot obtenir en un taller mecànic associat al Gremi de Tallers de Reparació d’Automòbils de Barcelona.

etiquetes dgt

Entrar puntualment a la ZBE amb un cotxe contaminant

Per als conductors que no poden accedir a la ZBE de Barcelona amb el seu vehicle contaminant, l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana recomanen utilitzar el transport públic per entrar i sortir de la ciutat: metro, autobús, tramvia, Rodalies i Ferrocarrils de la Generalitat.

Si una persona ve de fora de Barcelona, una altra de les opcions són els “park and ride”, és a dir, aparcaments de cotxes a prop d’estacions de tren. Amb aquesta opció, el conductor pot apropar-se amb el cotxe fins a una estació de tren o bus, aparcar el vehicle als voltants d’aquestes instal·lacions i agafar el transport públic. Sobre aquesta qüestió, l’Ajuntament de Barcelona demana a la Generalitat que en faci més.

Ara bé, hi ha una novetat: s’incrementa el nombre d’autoritzacions diàries per als vehicles que no tenen etiqueta ambiental fins als 24 dies a l’any. A més, les famílies amb rendes baixes quedaran exemptes de la restricció de la ZBE. L’indicador clau per saber si entres dins d’aquest grup serà l’IPREM 2022.

Un peatge urbà a la ZBE Barcelona?

Vuit associacions ecologistes, socials, veïnals i de promoció del transport públic han proposat instal·lar un peatge urbà en els accessos a la ZBE Barcelona. Concretament, posen sobre la taula la possibilitat de pagar 4 € per entrar a la ciutat, amb l’objectiu de desincentivar el vehicle privat i reduir els alts nivells de pol·lució a la ciutat.