L’1 de gener del 2020 va entrar en vigor l’ordenança de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), la mesura que prohibeix la circulació a Barcelona dels vehicles més contaminants, els que no tenen dret a l’etiqueta ambiental de la DGT. Però quines són les multes que comporta l’incompliment i quan es començarà a sancionar?

T’expliquem l’import de les sancions, en funció del vehicle i del tipus d’infracció. Cal tenir en compte que, malgrat que la ZBE s’ha estrenat l’1 de gener, no es començarà a multar fins al setembre del 2020. Les sancions havien de començar a l’abril però la crisi del coronavirus va obligar a endarrerir-ne la data.

Quan es començarà a sancionar?

La intenció inicial era començar a multar els cotxes sense etiqueta de la DGT a partir de l’1 d’abril del 2020, però la declaració de l’estat d’alarma va obligar a endarrerir el calendari. Ara s’ha decidit que el primer dia en què s’aplicaran les sancions serà el 15 de setembre.

Quines multes hi ha? Són diferents per als cotxes i les motos?

La sanció s’imposarà per desplaçament i tindrà un cost diferent en funció del tipus de vehicle. Segons si es tracta d’un cotxe o una moto les multes poden anar des dels 100 als 999 euros i poden arribar als 1.800 en cas d’episodi de contaminació.

  • Motos, ciclomotors, turismes i vehicles de mercaderies de menys de 3,5 tones: multes de 100 a 499 euros.
  • Autobusos, autocars, camions i vehicles de mercaderies de més de 3,5 tones: multes de 500 a 999 euros.

Hi haurà, a més, un increment del preu de la sanció en situacions d’episodi de contaminació.

  • Motos, ciclomotors, turismes i vehicles de mercaderies de menys de 3,5 tones: multes de 500 a 999 euros.
  • Autobusos, autocars, camions i vehicles de mercaderies de més de 3,5 tones: multes de 1.000 a 1.803 euros.

Increment de les multes en cas de reincidència

Les sancions establertes podran incrementar-se en un 30 % de la seva quantia mínima en cas de reincidència. Es considerarà així quan s’hagi comès més d’una infracció en el termini d’un any.

D’altra banda, cal tenir en compte també que els vehicles contaminants que facin ús d’una de les 10 autoritzacions anuals per circular dins de la ZBE, hauran de pagar dos euros, cinc en el cas dels cotxes estrangers.