Ja està en marxa la ZBE Barcelona 2020. A continuació t’expliquem quins cotxes no poden circular per Barcelona amb el canvi d’any i l’entrada en vigor de la prohibició per als cotxes més contaminants, que també afecta altres tipus de vehicles, per circular per la ciutat, i quines multes comporta l’incompliment de les restriccions. A continuació t’expliquem quins vehicles no poden entrar a Barcelona amb les noves restriccions de trànsit. La crisi del coronavirus ha endarrerit l’inici de les multes fins al 15 de setembre del 2021.

La ZBE Barcelona, el 2020

Des de l’1 de gener del 2020 Barcelona prohibeix l’accés als cotxes més contaminants. No poden circular dins de l’anomenada zona de baixes emissions, una àrea de 95 km2 que abraça, pràcticament, tota la ciutat i àrees dels municipis propers a les rondes: Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. En queden exclosos la Zona Franca i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes.

prohibició cotxes barcelona 2020

Quins cotxes no poden entrar a Barcelona?

Els cotxes que no poden circular per Barcelona i en aquesta zona de baixes emissions són els que no tenen dret a cap etiqueta ambiental de la DGT. Concretament, afecta els vehicles següents:

  • Turismes amb motor de gasolina matriculats abans del gener del 2000 i amb motor dièsel matriculats abans del gener del 2006.
  • Furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre del 1994.
  • Motos i ciclomotors matriculats abans del 2003, anteriors a Euro 2.

 Error de la DGT: Com saber si el cotxe és Euro 3 o Euro 4?

La DGT ha assegurat que per error ha deixat sense etiqueta alguns vehicles que sí que poden circular per la ZBE. L’error ve perquè la DGT va donar les etiquetes en funció de l’any de matrícula i alguns fabricants havien aplicat abans la normativa d’emissions als seus vehicles.

Si el propietari d’un vehicle que no té etiqueta sospita que hi pot tenir dret ha d’anar al concessionari on va comprar el cotxe perquè li facin un certificat en què s’especifica que compleix l’Euro 3 o l’Euro 4. Un cop obtingut, ha d’anar a una oficina de la ITV per demanar un canvi de la fitxa tècnica del vehicle. Un cop fet això, haurà de fer una tercera gestió a la DGT per obtenir l’etiqueta ambiental.

Multa per a infractors de la normativa de cotxes a Barcelona 2020

Un sistema de càmeres situades a les entrades de les rondes permet detectar els infractors, que seran sancionats. Hi ha diverses multes segons el tipus de vehicle i el tipus d’infracció -lleus, greus o molt greus-.

En aquest sentit, les sancions es mouen entre els 100 € i els 999 € sense episodi de contaminació, mentre que van dels 499 € fins als 1.803 € quan hi hagi episodi de contaminació.

 

Cartell Zona Baixes Emissions

Quants vehicles afecta la prohibició del 2020?

Es calcula que la mesura afecta uns 50.000 vehicles, que són els que es calcula que actualment entren i circulen per la ciutat i no disposen de l’etiqueta ambiental de la DGT. Suposen el 20 % del parc mòbil de Barcelona.

El govern municipal creu que la mesura situarà Barcelona al nivell de ciutats com París, Berlín o Londres pel que fa a la lluita contra la pol·lució.