Sant Jordi 2022 Barcelona com serà

Ja ha arribat el moment de la diada de Sant Jordi 2022 a Barcelona. Després de les primeres parades el 22 d’abril i deixant enrere dos anys de pandèmia i restriccions, administracions i el sector del llibre i la flor confien a aconseguir una diada “històrica”, amb 3.400 parades de roses i 300 de llibres a Barcelona. La majoria dels punts de venda es concentraran en la superilla Sant Jordi, tot i que també n’hi haurà a tots els districtes de la ciutat.

En aquesta pàgina t’oferim una guia completa sobre Sant Jordi 2022 a Barcelona, amb tots els detalls de la diada d’enguany: la ubicació de les parades, les signatures, les activitats gratuïtes per les portes obertes i la previsió del temps aquest 23 d’abril.

Superilla de Sant Jordi 2022 a Barcelona

El Sant Jordi 2022 a Barcelona tindrà un espai important al centre de la ciutat. Aquí es desplegarà l’anomenada superilla de Sant Jordi 2022, on es tallarà el trànsit per reservar l’espai exclusivament al vianant i garantir una bona celebració de la diada. L’espai de la superilla Sant Jordi 2022 està comprès entre Gran Via i l’avinguda Diagonal, Pau Claris i Balmes.

Si bé els vehicles no podran circular per dins de la superilla Sant Jordi, sí que podran fer-ho pels carrers perimetrals, així com pels carrers d’Aragó i València, on habitualment es concentra molt trànsit. La circulació de cotxes quedarà interrompuda, també, a la rambla de Catalunya.

superilla sant jordi 2022

Parades de roses i de llibres per Sant Jordi 2022 a Barcelona

Amb motiu de la diada de Sant Jordi 2022 a Barcelona, el passeig de Gràcia tindrà un espai reservat per a professionals del llibre i la flor amb la superilla Sant Jordi, així com també la majoria de carrers transversals dins de la superilla literària. A la Rambla de Catalunya, hi haurà parades de diverses associacions i entitats on podran oferir els seus productes.

A més, hi haurà espais delimitats per gaudir de la diada i dedicats exclusivament als professionals de la flor i el llibre. Alguns d’aquests punts són:

  • plaça de Valdívia
  • passeig de Lluís Companys
  • plaça de la Vila de Gràcia
  • plaça d’Orfila
  • plaça de Sarrià
  • plaça Reial
  • plaça de la Universitat
  • passeig de Sant Joan i l’Arc de Triomf
  • espai comprès entre la rambla del Poblenou i els carrers de la Llacuna, de Pallars i de Pujades.

Moltes menys parades a la Rambla

Un dels objectius de la superilla Sant Jordi és concentrar aquí l’activitat més important de la diada per, entre altres motius, evitar aglomeracions. En aquest sentit, la Rambla s’esponjarà per Sant Jordi 2022 amb 100 parades menys que abans de la pandèmia. Ja s’ha confirmat que només hi haurà parades d’entitats del districte de Ciutat Vella.

Per altra banda, l’Ajuntament de Barcelona ha confirmat que la superilla literària per Sant Jordi 2022 “ha arribat per quedar-se” i, per tant, és una fórmula que es pot repetir altres anys.

Parades el 22 d’abril per Sant Jordi

A banda de les activitats el 23 d’abril, la diada de Sant Jordi tindrà també vigília al carrer un dia abans. El 22 d’abril ja hi haurà parades al carrer: els establiments de venda de flors i llibres podran muntar els seus punts de venda davant de la botiga. També ho podran fer els flequers, com havien fet ja en edicions anteriors.

Aquest 2022, les entitats, associacions i particulars que vulguin tenir parada durant la diada ho podran sol·licitar a través del portal de tràmits de l’Ajuntament de Barcelona.

Portes obertes per Sant Jordi

Com és habitual per la diada, hi haurà portes obertes per Sant Jordi a Barcelona. Això vol dir que hi haurà edificis i espais emblemàtics de la ciutat que obriran als ciutadans perquè aquests els puguin visitar. Consulta què fer gratis a Barcelona.

portes obertes sant jordi 2022

Tornen les signatures d’escriptors per Sant Jordi

Un dels plats forts del 23 d’abril és que tornen les signatures de Sant Jordi de llibres d’escriptors i escriptores a la ciutat. Si bé els escriptors ja van poder signar les seves obres el 2021, el 2020 no van poder fer-ho pel confinament domiciliari decretat per la covid. L’any passat, això sí, la celebració va estar marcada per les estrictes restriccions i mesures sanitàries.

Ara per ara, encara no es coneix la llista d’autors que signaran llibres per Sant Jordi. Tan bon punt es conegui, s’actualitzarà la pàgina.

Especial a betevé per Sant Jordi a Barcelona

Amb motiu de la diada de Sant Jordi a Barcelona, betevé farà un seguiment exhaustiu del 23 d’abril. El mitjà de comunicació públic de la ciutat farà una programació especial el dia 23 d’abril per seguir el dia de la rosa i el llibre a la ciutat. El primer espai especial serà a les 12.30 h i el segon, a les 17 h.

La diada es podrà seguir a la TDT, a Movistar + (canal 160), al web beteve.cat i a l’app de betevé.

Mesures de la covid per Sant Jordi a Catalunya

L’Ajuntament de Barcelona preveu que la diada del Sant Jordi 2022 se celebri d’acord amb les mesures i restriccions de la covid. Això vol dir que, per exemple, la mascareta a l’exterior no serà obligatòria, i només se’n recomanarà l’ús en el cas que hi hagi aglomeracions. Tampoc no caldrà posar-se la mascareta en entrar dins de les floristeries i llibreries, ja que l’obligació de portar mascareta als interiors desapareix el 20 d’abril.

El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, preveu que Sant Jordi sigui “pràcticament igual” que les diades prèvies a la pandèmia de la covid.

Sis milions de roses per Sant Jordi 2022

La previsió de vendes de roses a tot Catalunya és de sis milions, un 43 % més que l’any passat. Ara bé, el Gremi de Floristes considera que no s’arribarà a la xifra dels set milions de roses venudes el 2019 perquè aquest Sant Jordi cau en dissabte.

La vaga de transportistes i l’increment dels preus generalitzat ha tingut afectacions en el Sant Jordi 2022. El Gremi de Floristes inicialment preveia que les roses podien encarir-se fins a un 10 %, per l’augment del cost de matèries primeres com la ràfia o la fusta. Finalment, però la pujada l’assumiran els majoristes i els floristes, i no la repercutiran al client.

Temps per Sant Jordi 2022 a Catalunya i Barcelona

Ara per ara, els mapes meteorològics apunten que el temps per Sant Jordi 2022 a Catalunya i Barcelona portarà pluja i vent a la ciutat i altres municipis del territori. De fet, s’ha posat el Ventcat en prealerta per fortes ratxes.

Pel que fa a les temperatures, no serà pas un dia càlid: no se sobrepassaran els 17 ºC de màxima, amb mínimes que tocaran els 13 ºC.

Així és el cartell del Sant Jordi 2022 Barcelona

Com és habitual, l’Ajuntament de Barcelona organitzarà l’esmorzar de Sant Jordi, una cita tradicional de la diada. Sota el paraigua de Ciutat de la Literatura Unesco, l’acte es farà al Palau de la Virreina en col·laboració amb la Cambra del Llibre, i gremis i associacions d’escriptors.

Tan bon punt hi hagi més informació sobre Sant Jordi actualitzarem la informació d’aquesta pàgina. Et mostrem a continuació com és el cartell de Sant Jordi d’enguany a la ciutat.

cartell sant jordi 2022 barcelona
Cartell de la diada de Sant Jordi 2022 a Barcelona